Otillåten andrahandsuthyrning i BRF

Det är allt vanligare att bostadsrättshavare, med eller utan bostadsrättsföreningens vetskap, hyr ut sin lägenhet. Det kan handla om uthyrning av ett rum, flera rum eller hela lägenheten, som ofta förmedlas genom en digital plattform som t.ex. Airbnb. Vissa former av uthyrning får bostadsrättshavaren göra utan föreningens godkännande. Andra former av uthyrning måste föreningen godkänna ­– annars kan det handla om otillåten andrahandsuthyrning som i värsta fall kan innebära att bostasrättshavaren blir av med sin bostadsrätt. I den här artikeln går vi kortfattat igenom grunderna för vad som är tillåtet och vad en förening kan göra om den upptäcker att någon bostadsrättshavare inte följer reglerna. Vi på Vasa advokatbyrå arbetar dagligen med bostadsrättsfrågor. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Otillåten andrahandsuthyrning i BRF

Uthyrning som får ske utan föreningens godkännande

Bostadsrättshavaren får hyra ut delar av sin lägenhet till inneboende utan föreningens godkännande. Inneboende innebär att hyresgästen enligt hyresavtalet med bostadsrättshavaren inte får självständigt använda lägenheten. Med detta menas i normalfallet att bostadsrättshavaren måste kunna utöva kontroll och tillsyn av lägenheten genom att t.ex. själv bo i lägenheten. Uthyrningen får dock inte heller ske på ett sätt som är hotelliknande. Då handlar det inte längre om inneboende, utan föreningens godkännande behövs.

Om hyresgästen istället hyr ett rum men får tillgång till hela lägenheten utan att bostadsrättshavaren har någon kontroll eller tillsyn handlar det om andrahandsuthyrning, som kräver föreningens godkännande. Uthyrningen får inte heller ske på ett sätt som liknar hotellverksamhet. Att föreningen har godkänt andrahandsuthyrning är, beroende på bl.a. hur godkännandet är formulerat, inte samma sak som att den har samtyckt till att bostadsrätten används till hotelliknande verksamhet.

Det är inte alltid lätt att avgöra om en uthyrning är inneboende eller andrahandsuthyrning. Många olika saker kan spela roll för den rättsliga bedömningen. Några viktiga exempel är syftet och tiden för uthyrningen, hur mycket hyra som betalas, hyresgästens tillgång till lägenheten och hur ofta bostadsrättshavaren övernattar i lägenheten.

En förutsättning för uthyrning till inneboende är att den inneboende ­– precis som andra som bor i föreningens hus – respekterar andra genom att vårda bostaden och inte störa andra.

Om föreningen säger nej till andrahandsuthyrning

Föreningen kan säga nej till en bostadsrättshavare som vill hyra ut sin lägenhet i andrahand. Bostadsrättshavaren kan då välja att gå till hyresnämnden som kan ge tillstånd till andrahandsuthyrning som föreningen måste respektera. Vid en sådan prövning om tillstånd tar hyresnämnden hänsyn till om bostadsrättshavaren har skäl för uthyrningen och om föreningen har befogad anledning till att vägra. Utgången beror med andra ord på omständigheterna i det specifika fallet. Många bostadsrättsföreningar har också egna komplimenterande regler i stadgarna om när andrahandsuthyrning får ske.

Otillåten andrahandsuthyrning i BRF

Om otillåten uthyrning sker utan föreningen godkännande eller vetskap

Bostadsrättsföreningen bör i första hand meddela bostadsrättsinnehavaren att upphöra med uthyrningen. Om personen trots upprepade uppmaningar från föreningens sida fortsätter att hyra ut sin bostadsrätt på ett otillåtet sätt kan föreningen vidta rättsliga åtgärder. Bostadsrättshavaren kan bli av med sin lägenhet genom att bostadsrätten förverkas, vilket innebär att föreningen har grund för att säga upp upplåtelsen av lägenheten, som sedan som huvudregel ska tvångsförsäljas.

Artikeln skriven av Charles He.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

  • Undvik utdragna och infekterade tvister genom professionell juridisk bedömning om en uthyrning kräver föreningens godkännande
  • Få löpande rådgivning om rättigheter och skyldigheter för föreningen och dess medlemmar
  • Få problem med otillåtna uthyrningar lösta snabbt och smidigt

Tvistelösning

  • Rådgivning och ombud genom hela processen, och även förfarandet vid en eventuell uppsägning och tvångsförsäljning
  • Få professionell juridisk hjälp inför och under tvist i hyresnämnden

Hör av er till oss för ett kostnadsfritt inledande telefonsamtal!

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om otillåten andrahandsuthyrning i brf

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.