Måste man ha ett aktieägaravtal? Varför är det viktigt för företagets delägare?

Att starta ett företag är spännande, men det kan också väcka många frågor. En av dessa kan vara “Måste man ha ett aktieägaravtal?” Faktum är att om du är delägare i ett företag, är det mycket viktigt att ha ett aktieägaravtal för att säkra din investering och undvika framtida konflikter.

I denna artikel kommer vi att utforska varför ett aktieägaravtal är en nödvändighet, och hur det skyddar dig som delägare. Läs vidare och upptäck nyckeln till en säkrare och mer strukturerad företagsstart.

Sammanfattning

 • Ett aktieägaravtal är bra att ha för att skydda dig som delägare.
 • Aktieägaravtalet ger klara regler om hur företaget ska drivas.
 • Utan ett aktieägaravtal kan det bli bråk och osäkerhet.

Vad är ett aktieägaravtal?

En närbild på ett avtal omgivet av affärsdokument och människor.Ett aktieägaravtal är ett juridiskt dokument mellan företagets ägare som definierar regler och villkor för hur företaget ska styras och ägas. Det fungerar som en överenskommelse mellan aktieägarna och ger klarhet i frågor som rör ägarskap, styrning, beslutsprocesser och potentiella disputesituationer.

Skillnaden mellan aktieägaravtal och bolagsordning

Aktieägaravtalet och bolagsordningen är båda legala dokument som spelar viktiga roller i företagets struktur och ledning. Men de har betydande skillnader i innehåll, syfte och tillämpning.

AktieägaravtalBolagsordning
Det är ett privat avtal mellan aktieägarna i företaget och det är inte offentligt.Det är ett offentligt dokument som är tillgängligt för allmänheten och bindande för alla aktieägare.
Det beskriver detaljerad information om aktieägarernas rättigheter och skyldigheter, hur beslut fattas och hur tvister ska lösas.Det innehåller grundläggande information om företaget såsom företagets namn, säte, verksamhetens art, aktiekapital och antalet aktier.
Den kan ändras genom ett gemensamt beslut av aktieägarna.Ändringar i bolagsordningen kräver ett formellt beslut vid en bolagsstämma och registrering hos Bolagsverket.

Funktioner av ett aktieägaravtal

Ett aktieägaravtal kan ha många funktioner. Här är några av dem:

 1. Skapar säkerhet: Ett aktieägaravtal kan ge trygghet för företagets ägare.
 2. Styr bolaget: Avtalet styras hur bolaget ska ägas och drivas.
 3. Ger rättigheter: Avtalet ger rättigheter till företagets delägare.
 4. Sätter regler: I avtalet finns regler som alla delägare måste följa.
 5. Skyddar intressen: Ett aktieägaravtal hjälper till att skydda delägares intressen i bolaget.
 6. Planerar framtiden: Avtalet kan innehålla planer för bolagets framtid.
 7. Löser tvister: Om det blir en tvist, kan avtalet hjälpa till att lösa den.

Varför är det viktigt att ha ett aktieägaravtal??

En grupp affärsfolk diskuterar och undertecknar ett aktieägaravtal.

Ett aktieägaravtal ger skydd till delägarna genom att klargöra deras rättigheter och skyldigheter i företaget. Det minskar risken för konflikter och missförstånd genom att fastställa regler för ägande och kontroll över bolaget.

Säkerhet för delägare

Ett aktieägaravtal ger säkerhet för delägare. Det skyddar en delägares investering i företaget. Avtalet säger vad som ska hända om en delägare vill sälja sina aktier. Det kan också ge klara regler för hur beslut ska tas.

Detta hjälper till att skapa en trygg och rättvis miljö för alla delägare.

Möjlighet att undvika framtida konflikter

Ett bra aktieägaravtal hjälper till att stoppa konflikter innan de börjar. Med klara regler vet alla vad som väntar. Det kan vara saker som vad som händer om någon vill sälja sina aktier.

Eller om någon inte gör sitt jobb. Med tydliga regler kan alla slappna av och fokusera på att göra företaget bättre istället.

Vad bör ett aktieägaravtal innehålla??

Ett välskrivet aktieägaravtal bör innehålla element som förhandsförbehåll, hembudsförbehåll och detaljerade överenskommelser om företagets styrning och ägarskap för att skapa klarhet och förutsägbarhet för alla delägare.

Förhandsförbehåll

Förhandsförbehåll är en kraftfull del i ett aktieägaravtal. Det ger dig en rätt att köpa aktier före alla andra. Om en medägare vill sälja sina aktier, måste de först ge dig chansen att köpa dem.

Du kan köpa aktierna för ett pris som ni har kommit överens om. Detta skyddar dig från att förlora din plats i företaget. Det håller dig också säker från främlingar som kan köpa aktier och bli medägare.

Hembudsförbehåll

Ett hembudsförbehåll ger säkerhet till bolagets ägare. Det kan användas när en delägare vill sälja sina aktier. Det gör att de andra ägarna har första chansen att köpa.

De behöver inte oroa sig för att en okänd person kommer in i bolaget. Därför är ett hembudsförbehåll viktigt i ett aktieägaravtal.

Överenskommelse om styrning och ägande av bolaget

Ett bra aktieägaravtal visar hur företaget ska styras och ägas. Det finns regler om vem som kan ha mest makt. Det kan vara en person, en familj eller en grupp av ägare. Denna del av avtalet hjälper till att bestämma vem som får bestämma vad i företaget.

Så det är klart för alla. Detta är mycket viktigt för fred och lugn i företaget. Ingen vill ha bråk eller problem. Denna del av avtalet kan också handla om hur ägandet går över om någon vill sälja sina aktier.

Eller om någon lämnar företaget eller dör. På så sätt vet alla vad som händer sen.

Vad händer om man inte har ett aktieägaravtal?

Utan ett aktieägaravtal kan det uppstå osäkerhet och risk för konflikter mellan företagets delägare.

Osäkerhet och risk för konflikter

Osäkerhet kan dyka upp om det inte finns ett aktieägaravtal. Det blir lätt att tvista om vad som var avsikten vid starten av företaget. Risken för konflikter ökar. Meningsskiljaktigheter kan hända om rättigheter, plikter eller fördelning av vinster.

Alla i företaget vill ha lugn och ro att jobba. Ett aktieägaravtal ger enade regler för alla delägare. Alla vet vad de har att vänta och inget lämnas till gissningar. Detta minskar risken för bråk och stärker företaget.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om måste man ha ett aktieägaravtal? varför är det viktigt för företagets delägare?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.