Vad är entreprenader? En enkel förklaring och definition.

Frågar du dig själv, vad är entreprenader? Det är en vanlig fråga, speciellt inom byggbranschen där termen används flitigt. I denna artikel kommer vi att bryta ner begreppet på ett enkelt och förståeligt sätt, och verkligen förklara vad entreprenader innebär.

Läs vidare och låt oss tillsammans klargöra detta komplexa men nödvändiga koncept.

Sammanfattning

 • Entreprenader är när ett företag åtar sig att utföra arbete inom en tidsgräns och för ett bestämt pris.
 • Genom entreprenader blir företaget ansvarigt för att leverera det avtalade arbetet, medan beställaren betalar för det.
 • Det finns olika typer av entreprenader inom byggbranschen, såsom utförandeentreprenad, totalentreprenad och generalentreprenad.
 • Utförandeentreprenad innebär att entreprenören ansvarar för att utföra ett specifikt arbete inom en tidsgräns och till ett överenskommet pris.
 • Totalentreprenad innebär att företaget tar ansvar för hela byggprojektet, inklusive anlitande och samordning av andra entreprenörer och leverantörer.
 • Generalentreprenad innebär att företaget har ansvaret för att utföra och samordna alla delar av ett byggprojekt, inklusive planering, organisation och genomförande.

Vad är entreprenader?

Entreprenader är när ett företag åtar sig att utföra arbete inom en tidsgräns och för ett bestämt pris.

Definition och förklaring

Entreprenader betyder att ett företag tar på sig att göra ett jobb. Det behöver vara klart inom en viss tid och för ett givet pris. Ofta sker detta inom byggbranschen. Det är här byggföretaget bygger ett hus eller en bro för en beställare.

Beställaren ger betalning när jobbet är klart. Allt detta bestäms i ett avtal mellan de två parterna. På så sätt vet alla vad som ska hända, när och för hur mycket.

Åtagande av ett företag

När ett företag åtar sig en entreprenad innebär det att de lovar att utföra ett arbete inom en viss tidsgräns och för ett bestämt pris. Det kan vara vanligt inom byggbranschen, där företaget tar på sig att bygga eller renovera något åt en beställare.

Genom entreprenaden blir företaget ansvarigt för att leverera det arbete som har avtalats, och beställaren betalar företaget för detta. Det finns olika typer av entreprenader, som till exempel utförandeentreprenad, totalentreprenad och generalentreprenad.

Dessa typer definierar olika ansvarsområden och arbetssätt för företaget.

Utföra arbete inom en tidsgräns och för ett bestämt pris

När det gäller entreprenader innebär det att man åtar sig att utföra ett arbete inom en bestämd tidsgräns och till ett fastställt pris. Det kan vara vanligt inom byggbranschen, där företag tar på sig olika projekt och åtaganden.

Genom att ha en överenskommelse om tidsgräns och pris blir det tydligt för både beställaren och entreprenören vad som förväntas och vilka kostnader som är involverade. Det är ett sätt att säkerställa att arbetet blir genomfört i tid och till en överenskommen kostnad.

Vanligt inom byggbranschen

Entreprenader är vanliga inom byggbranschen. När det handlar om att bygga eller renovera ett hus eller en byggnad, så används ofta entreprenader. Det innebär att ett företag åtar sig att utföra arbetet inom en viss tidsram och för ett bestämt pris.

Byggföretaget blir då ansvarigt för att leverera det avtalade resultatet enligt specifikationerna. Det är ett sätt att organisera och strukturera projekt inom byggsektorn för att säkerställa effektivitet och kvalitet.

Typer av entreprenader

Utförandeentreprenad, totalentreprenad och generalentreprenad är de olika typerna av entreprenader som kan utföras inom byggbranschen. Läs vidare för att få en djupare förståelse av varje typ och hur de skiljer sig åt.

Utförandeentreprenad

Utförandeentreprenad är en typ av entreprenadsform som är vanlig inom byggbranschen. När det gäller utförandeentreprenad så ansvarar entreprenören för att utföra det arbete som beställaren behöver.

Det kan handla om allt från att bygga ett hus till att renovera en fastighet. Inom en utförandeentreprenad ska entreprenören leverera ett färdigt resultat inom en bestämd tidsgräns och till ett överenskommet pris.

Det innebär att entreprenören tar på sig ansvaret för att genomföra arbetet enligt de krav och specifikationer som finns i entreprenadavtalet.

Totalentreprenad

Totalentreprenad är en typ av entreprenad som innebär att ett företag tar på sig ansvaret för hela byggprojektet. I en totalentreprenad utför företaget inte bara själva arbetet, utan de ansvarar också för att anlita och samordna andra entreprenörer och leverantörer.

Totalentreprenören tar hand om allt från planering och projektledning till inköp och övervakning av arbetet. Genom att ta på sig detta helhetsansvar kan totalentreprenören erbjuda beställaren ett fast pris och en klar tidsram för projektet.

Detta gör det enklare för beställaren att ha översikt och kontroll över hela processen, samtidigt som de inte behöver hantera flera olika entreprenörer själva.

Generalentreprenad

Vid en generalentreprenad har ett företag ansvaret att utföra och samordna alla delar av ett byggprojekt. De ansvarar för både planering, organisation och genomförande av arbetet.

Generalentreprenaden inkluderar vanligtvis alla delar av byggprocessen, som att hyra in arbetskraft, inköp av material och samordning av olika entreprenörer. Företaget tar också på sig risken för projektets framgång och håller sig inom den överenskomna budgeten och tidsramen.

Vanliga Frågor

1. Vad är entreprenader?

Entreprenader är en form av affärsverksamhet där ett företag, kallat entreprenadföretaget, tar på sig att utföra och leverera ett bestämt arbete för en beställare i Sverige eller utomlands.

2. Vilka typer av entreprenader finns det?

Det finns olika typer av entreprenader, till exempel delade entreprenader där flera företag deltar. Typen beror ofta på entreprenadavtalet och entreprenadbeskrivningen.

3. Vad innebär entreprenörskap?

Entreprenörskap innebär att man har en affärsidé, skapar en affärsplan, startar eget företag och sedan arbetar med affärsutveckling.

4. Vad ingår i entreprenadledning?

Entreprenadledning involverar styrning av all aktivitet inom ett projekt. Det inkluderar att hålla koll på allt från entreprenadkontrakt till leverans av projektet.

5. Vad menas med “entreprenöriell”?

“Entreprenöriell” eller “entreprenörsanda” betyder att ha en driftig och nyskapande ande. Denna ande kan hjälpa dig när du startar ditt företag och under din fortsatta företagsamhet.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad är entreprenader? en enkel förklaring och definition.

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.