Vatten undersökningsplikt vid köp av fastighet: Vad du behöver veta

När du köper en fastighet är det viktigt att veta vad vattnet innehåller. En dålig vattenundersökning kan leda till oväntade problem och kostnader. I den här bloggen guidar vi dig genom vad undersökningsplikten innebär för vatten vid fastighetsköp.

Läs vidare och lär dig hur du undviker fallgroparna!

Vad innebär undersökningsplikt vid köp av fastighet?

Undersökningsplikt innebär att både köpare och säljare har ansvar för att noggrant undersöka fastigheten innan köpet. Det inkluderar att kontrollera vattenkvaliteten, avloppssystemet och andra delar av fastigheten för att undvika framtida problem.

Vad är undersökningsplikt?

Undersökningsplikt betyder att du som köpare av en fastighet är ansvarig för att kontrollera dess skick. Innan köpet måste du se till att göra en noggrann besiktning av byggnaden och granskning av vattenkvaliteten.

Du behöver också undersöka avloppet och se om det finns tecken på vattenskada eller förorenad mark. Detta hjälper dig att upptäcka eventuella problem som kan innebära extra kostnader i framtiden.

Det faller på dig som fastighetsköpare att anlita fackmän för undersökningen, begära analyssvar från kommunen, och ta reda på om det finns några miljörisker på området.

Om du inte gör din hemläxa kan du missa viktigt information som kan leda till juridiskt ansvar eller dyra reparationer. Fastighetsmäklaren kan ge råd men det slutliga miljöansvaret ligger på dig.

Ansvar för både köpare och säljare

När det gäller ansvar för både köpare och säljare vid fastighetsköp är det viktigt att komma ihåg att båda parter har skyldigheter. Säljaren måste tillhandahålla korrekt information om fastigheten, inklusive dricksvattenkvalitet och eventuella kända miljöproblem.

Å andra sidan bör köparen aktivt söka information och överväga att anlita fackmän för att genomföra en noggrann undersökning av fastigheten, särskilt vad gäller dricksvattenkvaliteten.

Det är viktigt att förstå att detta ansvar delas för att säkerställa en smidig och rättvis fastighetsaffär för både köpare och säljare.

Undersökningsplikten vid köp av fastighet: Vad du behöver veta

– Köpare måste förstå vilka delar av fastigheten som omfattas av undersökningsplikten och konsekvenserna av bristande undersökning.

– Riktlinjer för en noggrann undersökning och hur fackmäns undersökningar kan bidra till en välgrundad köpbeslut.

Vilka delar av fastigheten omfattas av undersökningsplikten?

Vid köp av fastighet omfattas undersökningsplikten av följande delar:

 1. Byggnader och strukturer på fastigheten, såsom bostadshus, garages och uthus.
 2. Marken som ingår i fastigheten och eventuella avgränsande områden såsom trädgård eller tomt.
 3. Vatten – och avloppssystem som ansluter till fastigheten, inklusive dricksvattenkällor och avloppsanläggningar.
 4. Miljöpåverkan, däribland potentiella föroreningar eller skadliga ämnen på platsen.

Konsekvenser av bristande undersökning

En bristfällig undersökning kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser för köparen. Eventuella problem med fastighetens vattenförsörjning eller avloppssystem kan innebära betydande kostnader för reparation eller uppgradering.

Dessutom kan bristande undersökning resultera i miljörelaterade problem som kräver omedelbara åtgärder för att uppfylla regler och föreskrifter. Det är av största vikt att köpare noggrant genomför en vattenundersökning för att undvika dessa potentiella risker.

Riktlinjer för en noggrann undersökning

Efter att ha förstått konsekvenserna av bristande undersökning vill du säkerställa en noggrann och grundlig undersökning vid köp av fastighet. Här är några riktlinjer att följa:

 1. Granska fastighetens dokumentation noggrant, inklusive eventuella servitut, lagfartshandlingar och bygglov.
 2. Utför en grundlig inspektion av fastigheten, inklusive strukturer, VVS – system och markförhållanden.
 3. Anlita en kvalificerad besiktningsman för att genomföra en noggrann miljöundersökning.
 4. Kontrollera eventuella tidigare rapporter om skador eller problem på fastigheten.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär vatten undersökningsplikt vid köp av fastighet?

Vatten undersökningsplikt vid köp av fastighet betyder att köparen har ansvar för att kontrollera fastighetens vattensystem innan köpet genomförs.

2. Vem är ansvarig för att undersöka vattenkvaliteten i en villa?

Det är köparens ansvar att se till att vattenkvaliteten i villan är undersökt och godkänd före ett fastighetsköp.

3. Måste säljaren informera om problem med vattnet vid försäljning av en fastighet?

Ja, säljaren måste informera om kända problem, men köparens undersökningsplikt gäller fortfarande för att upptäcka eventuella dolda fel.

4. Hur delas kostnaderna för vattenundersökningen vid ett fastighetsköp?

Kostnadsfördelningen för vattenundersökningen ska normalt sett stå helt på köparen, men parterna kan komma överens om annan fördelning.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vatten undersökningsplikt vid köp av fastighet: vad du behöver veta

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.