Vad innebär totalentreprenad vid husbygge?

Totalentreprenad vid husbygge innebär att en enda entreprenör tar fullt ansvar för både projektering och utförande av byggprojektet. Det är ofta byggfirman som agerar totalentreprenör och de ser till att alla delar, från planering till färdigt hus, hanteras smidigt.

Detta inkluderar design, materialinköp, byggarbete och kvalitetskontroll. Beställaren – personen som vill ha huset byggt – tecknar ett avtal direkt med totalentreprenören och slipper koordinera mellan olika underleverantörer.

Denna entreprenadform minskar risken för beställaren eftersom allt ansvar vilar på totalentreprenören. De måste se till att slutresultatet blir som överenskommet i kontraktet.

Om något går fel eller inte följer planerna, måste totalentreprenören åtgärda det utan extra kostnader för beställaren. Det gör också budgeten mer förutsägbar eftersom hela projektet täcks av en summa specificerad i entreprenadavtalet.

En och samma aktör

Fördelarna med totalentreprenad inkluderar att endast en entreprenör ansvarar för hela byggprocessen, vilket kan leda till ökad effektivitet och enklare kommunikation. Att tänka på vid avtalsskrivning inkluderar att tydligt definiera ansvarsområden och överväga eventuella risker.

Fördelar med totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att du som byggherre anlitar en enda entreprenör för hela ditt husbygge. Detta skapar ett smidigt projektflöde från start till mål.

 • Enklare kommunikation och samordning:
 • Minskade risker för dig som kund:
 • Snabbare process och tidseffektivitet:
 • Helhetsansvar hos entreprenören:
 • Tydliga kostnadsramar:
 • Hög kvalitetssäkring:
 • Mindre administration för byggherren:

Att tänka på vid avtalsskrivning

Vid avtalsskrivning för totalentreprenad är det viktigt att tydligt specificera projektets omfattning, tidsramar och kostnader. Samtliga delar av arbetet och dess kvalitetsstandard bör vara noggrant beskrivna i avtalet för att undvika missförstånd och tvister senare.

Det är också avgörande att inkludera bestämmelser om hur eventuella ändringar eller tillägg i projektet ska hanteras, samt vilka konsekvenser det kan medföra för tid och kostnad.

För att säkerställa en smidig process är det klokt att specificera betalningsplanen och de olika milstolparna tydligt. Det är också viktigt att fastställa vad som krävs av byggherren, inklusive tillhandahållande av byggmaterial och tillgång till tomten.

Vanliga frågor och svar

När du har klargjort dina förväntningar med totalentreprenaden, kanske du undrar över några vanliga frågor. Här är några vanliga frågor och svar:

 1. Vad innebär totalentreprenad och hur skiljer det sig från andra byggavtal?
 • Totalentreprenad innebär att en enda entreprenör tar ansvar för hela byggprocessen, inklusive planering, projektledning, och utförande.
 1. Vilka fördelar finns med att anlita en totalentreprenör jämfört med flera olika underleverantörer?
 • Genom att anlita en totalentreprenör kan du ha en enda kontaktperson vilket minskar risken för kommunikationsmissar och felaktigheter.
 1. Vilka steg bör man ta vid avtalsskrivning med en totalentreprenör?
 • Att tydligt definiera omfattningen av arbetet, tidslinjer, betalningsplaner och krav på kvalitet är viktiga steg vid avtalsskrivning.
 1. Vad är de vanligaste utmaningarna eller riskerna med totalentreprenad?
 • En vanlig utmaning är att hitta en pålitlig och kompetent entreprenör som kan leverera projektet inom fastställda tidsramar och budget.
 1. Hur kan man säkerställa att man väljer rätt totalentreprenör för sitt projekt?
 • Det är viktigt att göra noggrann forskning, begära referenser, och se till att entreprenören har nödvändig erfarenhet inom liknande projekt.

Vad ingår i totalentreprenad?

Den totala entreprenaden inkluderar ansvar för planering, byggande och samordning av olika delar av husbygget. Byggherren har även en tydlig roll och ansvar i processen.

Byggherrens ansvar och roller

Byggherren har ansvaret att säkerställa att den totala entreprenaden följer lagar och förordningar. Det är viktigt att byggherren aktivt deltar i planeringen och övervakningen av byggprocessen.

Byggherren ska också se till att eventuella tillstånd och handlingar som krävs finns på plats innan byggstarten.

Rollen som byggherre innebär även att ansvara för att betala entreprenören enligt avtalade villkor samt att se till att arbetsplatsen är säker. Att ha tydliga kommunikationskanaler och ett klart avtal med den totala entreprenören är även en viktig del av byggherrens ansvar.

Vad kostar totalentreprenad?

Priset för totalentreprenad varierar beroende på projektets omfattning och specifika krav. Vanligtvis inkluderar kostnaden för totalentreprenad arbetskraft, material, markarbeten och eventuella underentreprenörer.

Byggherren kan ofta förhandla om ett fast pris eller en all inclusive-offert för att undvika överraskningar längs vägen. Det är viktigt att tydligt definiera vad som ingår i priset och se till att alla kostnader, inklusive möjliga tillägg, anges i avtalet.

Noggrann planering och genomgående transparens om kostnader är avgörande för en framgångsrik totalentreprenad.

För att uppnå önskat resultat är det viktigt att förstå vad som ingår i ett totalentreprenadspaket. Genom att vara medveten om kostnaderna och vad de täcker kan byggherren fatta välgrundade beslut genom hela processen.

Nackdelar med totalentreprenad

Det finns vissa nackdelar med totalentreprenad som husbyggnadsalternativ:

 1. Uppskattade kostnader kan vara högre än vid traditionell entreprenad – detta beror på att entreprenören måste täcka risken för oväntade kostnadsökningar.
 2. Mindre flexibilitet vid ändringar under byggprocessen – eventuella ändringar kan leda till extra kostnader och förseningar.
 3. Begränsat inflytande för byggherren – eftersom entreprenören ansvarar för hela processen, har byggherren mindre kontroll över val av underleverantörer och materialval.

Vanliga Frågor

1. Vad är totalentreprenad i ett husbygge?

Totalentreprenad vid husbygge är när en enda byggentreprenör ansvarar för hela byggprojektet, från design till färdigt hus.

2. Vilka fördelar finns med att välja totalentreprenad?

Med totalentreprenad får du en smidig process då samma företag sköter alla steg i bygget vilket kan leda till effektivare arbete och tydligare kommunikation.

3. Är totalentreprenad dyrare än andra byggmetoder?

Totalentreprenads kostnad varierar men kan vara ekonomisk genom att minska risker och oklarheter då allt arbete hanteras av en entreprenör.

4. Kan jag påverka husets design vid totalentreprenad?

Ja, du kan ge input och önskemål om husets design innan byggstart, men det är den valda entreprenören som sedan ser till att alla detaljer stämmer överens med planerna.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad innebär totalentreprenad vid husbygge?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.