Vad är undersökningsplikt vid fastighetsköp?

Att köpa ett hus är en stor affär, och det finns mycket att tänka på. I Sverige har köparen en lagstadgad undersökningsplikt enligt jordabalken vid fastighetsköp. I den här artikeln ger vi dig konkreta tips för att förstå och hantera din undersökningsplikt, så att du kan göra ett tryggt köp.

Läs vidare och lära dig hur du skyddar dig själv!

Vad är undersökningsplikt vid fastighetsköp?

Vid fastighetsköp är det köparens ansvar att undersöka fastighetens skick innan köpet genomförs. Det innebär att köparen ska vara noggrann med att undersöka och kontrollera fastighetens skick och eventuella fel innan köpekontraktet skrivs under.

Ansvarfördelning

Ansvarfördelningen vid köp av fastighet är tydlig. Köparen har en undersökningsplikt att granska bostaden noggrant, medan säljaren måste informera om kända fel. Detta gäller för alla typer av bostäder, oavsett om det är en villa, bostadsrätt eller fritidshus.

En besiktningsman kan anlitas för att genomföra en professionell undersökning av fastighetens skick.

Det är viktigt att köparen fullgör sin undersökningsplikt för att undvika tvister efter köpet. Om ett dolt fel upptäcks efter tillträde och det kan bevisas att säljaren kände till felet, kan ansvaret falla på denne.

Därför måste både köpare och säljare vara noggranna med att dokumentera allt som sägs och görs under husköpet, från visning till kontraktsskrivning.

Vad innebär undersökningsplikten?

När du köper en fastighet har du en skyldighet att undersöka den noggrant för att upptäcka eventuella brister eller problem. Det innebär att du som köpare måste ta reda på allt du rimligen kan om fastigheten innan köpet.

Detta inkluderar att granska dokument, genomföra besiktningar och ställa relevanta frågor till säljaren. Genom att vara noggrann med undersökningsplikten kan du undvika obehagliga överraskningar i framtiden och säkerställa att fastighetsköpet går smidigt.

För att säkerställa att du uppfyller din undersökningsplikt är det viktigt att anlita en erfaren besiktningsman och se till att du har tillgång till all relevant information om fastigheten.

Naturligt slitage

Vid fastighetsköp är det viktigt att vara medveten om naturligt slitage som kan förekomma. Det kan inkludera mindre skador och åldersrelaterade förändringar på fastigheten. Det är klokt att genomföra en noggrann undersökning för att bedöma omfattningen av det naturliga slitage innan ett köp genomförs.

Denna inspektion kan hjälpa till att undvika potentiella överraskningar och oönskade kostnader i framtiden.

Tips för att undvika vanliga misstag

Anlita en erfaren besiktningsman som kan utföra en noggrann undersökning av fastigheten. Undersök noga och var uppmärksam på eventuella fel eller brister. Var försiktig med information från mäklare och säljare och dubbelkolla alltid själv.

Anlita en besiktningsman

För att säkerställa att fastigheten är i gott skick och undvika framtida problem, är det viktigt att anlita en besiktningsman. Besiktningsmannen kommer att noggrant undersöka fastigheten och ge dig en objektiv bedömning av dess kondition.

 1. Besiktningsmannen kommer att granska fastighetens struktur, tak, rör, elsystem och andra viktiga komponenter för att identifiera eventuella brister.
 2. En noggrann besiktning kan upptäcka dolda fel som du som köpare kanske inte ser vid en första ögonkast.
 3. Genom att anlita en besiktningsman minskar du risken för dyra överraskningar efter köpet och kan förhandla om eventuella reparationer eller prisjusteringar baserat på resultaten av besiktningen.
 4. Besiktningsmannens rapport kommer att utgöra ett starkt juridiskt dokument vid behov och kan stärka din position om det uppstår tvister kring fastighetens skick i framtiden.

Undersök noga

Vid fastighetsköp är det viktigt att noggrant undersöka olika aspekter av fastigheten för att undvika framtida problem. Här är några tips för noggrann undersökning av en fastighet:

 1. Kontrollera byggnadens struktur och skick, inklusive tak, väggar, fönster och dörrar.
 2. Granska fastighetens vatten – och elsystem för eventuella brister eller potentiella risker.
 3. Utvärdera marken kring fastigheten för eventuella dräneringsproblem eller jordmånsfrågor.
 4. Kolla upp området omkring fastigheten för planerade stadsutvecklingsprojekt eller andra faktorer som kan påverka framtida värde och levnadskvalitet.
 5. Granska dokumentationen kring fastigheten, inklusive tidigare reparationer, underhållsbehov och tillstånd från relevant myndighet.

Var försiktig med mäklare och säljare

När du köper en fastighet är det viktigt att vara försiktig med mäklare och säljare. Se till att du har en klar förståelse för deras roller och att de följer lagstadgade regler.

Ta inte deras ord för givet utan genomför egna undersökningar och överväg att anlita en besiktningsman för att säkerställa att du får en objektiv bedömning av fastighetens skick.

Undvik att bli påverkad av mäklare eller säljare när du fattar ditt beslut, och se till att du förstår de juridiska och ekonomiska konsekvenserna innan du skriver under några avtal.

Vanliga Frågor

1. Vad menas med undersökningsplikt vid köp av en fastighet?

Undersökningsplikt innebär att den som köper en fastighet, till exempel ett radhus eller nyproduktion, måste undersöka fastighetens skick noggrant innan köpet avslutas.

2. Varför är det viktigt att uppfylla sin undersökningsplikt?

Det är viktigt för att skydda dig som köpare mot dolda fel och för att du ska kunna ta en välinformerad beslut inför ett fastighetsköp. Genom att göra detta kan du undvika oväntade kostnader efter att lagfarten är klar.

3. Hur får jag information om fastighetens skick?

Du kan få information om fastighetens skick genom att granska handlingar i fastighetsregistret, anlita en expert för fastighetsvärdering, och genom att besiktiga fastigheten personligen eller med hjälp av professionella inom fastighetsmäkleri.

4. Kan säljaren hållas ansvarig för fel som hittas efter köpet om jag gjort min undersökningsplikt?

Om du som köpare har uppfyllt din undersökningsplikt och ändå missat något fel kan säljaren i vissa fall hållas ansvarig, men det beror på områden inom fastighetsrätt och omständigheterna kring fastighetsförsäljningen.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad är undersökningsplikt vid fastighetsköp?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.