Undersökningsplikt vid godtrosförvärv av lös egendom: Vad innebär undersökningsplikt godtrosförvärv?

När du köper något som inte är fast egendom, till exempel en bil eller en cykel, måste du ta reda på om föremålet verkligen är till salu. Detta kallas för undersökningsplikt.

Du behöver kontrollera att säljaren har rätt att sälja föremålet och att det inte finns några dolda skulder eller äganderättsförbehåll. Om du inte gör din hemläxa kan du råka köpa stöldgods eller egendom som någon annan egentligen äger.

Undersökning innebär att du aktivt letar efter information. Kolla upp säljaren, sök i Transportregistret om det gäller ett fordon, och se till att allt känns rätt. Om du uppfyller din undersökningsplikt och det ändå visar sig att varan inte är säljarens att sälja, kan du ibland ändå få behålla den genom godtrosförvärv.

Men tänk på att godtrosförvärv inte alltid gäller, särskilt om du borde ha misstänkt något var fel från början.

Definition av godtrosförvärv

Godtrosförvärv innebär att köparen av lös egendom är i god tro och inte känner till eventuella hinder för att förvärva äganderätten. Det innebär att köparen har förvärvat egendomen i god tro och utan kännedom om eventuella brister eller hinder.

Godtrosförvärv av lösöre

Att köpa något i god tro betyder att du som köpare inte känner till eventuella problem med varan. När det handlar om lösöre, som inte är fast egendom, är det viktigt att veta om detta.

Enligt lagen om godtrosförvärv av lösöre kan en person bli ägare till en vara även om säljaren inte hade rätt att sälja den, förutsatt att köparen var i god tro och agerade utan att veta om problemen.

För att skydda sig själv måste köparen dock göra en noggrann kontroll, en så kallad undersökningsplikt. Denna plikt kräver att du som köpare granskar varans äkthet, kontrollerar eventuella skulder eller äganderättsförbehåll och ibland även ser till att varan inte är stulen.

Att följa dessa steg är avgörande för att ditt köp ska betraktas som giltigt enligt lagfarten och undvika framtida tvister.

Strängare krav på undersökningsplikt vid köp av vissa egendomar

Vid köp av vissa egendomar, som stulna föremål eller föremål med äganderättsförbehåll, finns det strängare krav på undersökningsplikt. Det innebär att köparen måste noggrant undersöka egendomen innan köpet för att undvika att hamna i tvist om godtrosförvärv.

Det är viktigt att vara medveten om lagbestämmelserna som reglerar köp av lös egendom, eftersom bristande undersökning kan leda till ogiltigt förvärv enligt godtrosförvärvslagen och jordabalken.

För att undvika obehagliga överraskningar i samband med köp av vissa egendomar, är det nödvändigt att följa de strängare kraven på undersökningsplikt. Detta inkluderar att kontrollera transportregistret för fordon, samt att vara extra uppmärksam vid köp av stöldgods eller skuldsatta föremål.

Vattendelning i samband med godtrosförvärv

Vid godtrosförvärv av lös egendom är det viktigt att uppfylla undersökningsplikten för att undvika framtida tvister. Det finns specifika krav och checklistor som ska följas, särskilt vid köp av fordon eller vid misstanke om stöldgods eller skuldsatta föremål.

Det är avgörande att vara noggrann och informerad innan ett köp görs för att undvika obehagliga överraskningar i framtiden.

Checklista för att uppfylla undersökningsplikt

För att uppfylla undersökningsplikten vid godtrosförvärv av lös egendom, måste köparen:

 1. Undersöka ägandeförhållandet genom att kontrollera om föremålet är föremål för äganderättsförbehåll eller om det finns några skulder knutna till det.
 2. Kontrollera föremålets historik och status i transportregistret för att säkerställa att det inte finns några tvister eller registrerade skulder som kan påverka köpet.
 3. Verifiera att säljaren har rätt att överföra äganderätten till föremålet och att det inte är belastat med några legala hinder.
 4. Ta reda på om föremålet har varit involverat i tidigare vattendelning eller avtal som kan påverka dess rättsliga status.

Undersökningsplikt vid bilköp

Vid ett bilköp är köparen skyldig att undersöka fordonets historik och skick noggrant innan köpet genomförs. Detta inkluderar att kontrollera om fordonet är pantsatt eller inte samt dess skulder.

 1. Köpare bör kontrollera eventuella skulder kopplade till fordonet för att undvika överföring av dessa till sig själv enligt lag om godtrosförvärv.
 2. Vidare måste köparen bekräfta att fordonet inte är stulet genom att konsultera polisens register för stöldgods och värdepapper.
 3. Det är också nödvändigt att kontrollera tidigare ägande och eventuellt underhållsavtal som kan påverka framtida kostnader för köparen.

Godtrosförvärv av stöldgods eller skuldsatta föremål

Vid ett godtrosförvärv av stöldgods eller skuldsatta föremål är det viktigt att noggrant undersöka egendomen för att undvika att ta emot stöldgods eller föremål med skulder.

Köparen har ett ansvar att se till att den lösöre som förvärvas inte är stulet eller belastat med skulder. Genom att genomföra noggranna undersökningar kan man undvika juridiska och ekonomiska problem i framtiden.

Det är avgörande att verifiera ägandet av egendomen och kontrollera om det finns några skulder eller andra rättsliga problem kopplade till föremålet.

När man köper lösöre, särskilt dyra eller värdefulla föremål, är det viktigt att använda sig av transportregister för att verifiera ägandet. Att kontrollera ägandet kan skydda köparen från obehagliga överraskningar i efterhand.

Vanliga Frågor

1. Vad är undersökningsplikt vid godtrosförvärv av lös egendom?

Undersökningsplikt vid godtrosförvärv är en skyldighet att kolla så att varan man köper inte har några dolda fel eller skulder, särskilt när det gäller saker som bilar.

2. Vad händer om jag inte följer undersökningsplikten?

Om du inte följer undersökningsplikten och det visar sig att det finns problem med varan, som en skuld på bilen du köpt, kan du bli ansvarig för dessa trots att du köpte i god tro.

3. Gäller undersökningsplikt alla typer av försäljning?

Undersökningsplikten gäller främst vid köp av lös egendom enligt köplagen, vilket innebär saker man kan flytta på, som möbler eller bilar, och inte fast egendom som hus.

4. Kan jag lita på säljarens information eller måste jag göra egen undersökning?

Det är bäst att alltid göra en egen undersökning av varan du tänker köpa. Även om säljaren ger information, är det din plikt att se till att allt stämmer för att undvika problem efter köpet.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om undersökningsplikt vid godtrosförvärv av lös egendom: vad innebär undersökningsplikt godtrosförvärv?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.