Så ansöker du om verkställighet av tredskodom: En guide till tredskodom verkställighet

Att vinna en rättegång är bara halva kampen – nästa steg är att säkerställa att domen verkställs. En tredskodom uppstår när någon inte följer en domstols beslut. Denna artikel guidar dig genom processen att ansöka om verkställighet av en tredskodom, så att du kan få det du har rätt till.

Läs vidare för att ta reda på hur du tar nästa steg och får domen genomförd.

Vad är en tredskodom?

En tredskodom är ett juridiskt beslut från en domstol som utfärdas när en part inte följer domstolens uppmaningar eller inte dyker upp i rätten trots kallelse. Det handlar ofta om att någon inte har lämnat in begärda handlingar eller svarat på viktiga frågor under en pågående rättsprocess.

Tredskodomen kan leda till att den part som inte samarbetar förlorar målet genom att domstolen godtar motpartens yrkanden.

Denna typ av dom kan exempelvis leda till betalningsskyldighet eller att utmätning sker. För att verkställa en tredskodom behöver den vinnande parten ansöka hos Kronofogden, som sedan utreder möjligheten för verkställighet.

Det innebär att Kronofogden kan besluta om utmätning av lön eller egendom.ännu artikelrubriken “3. Ansökan om Verkställighet för Tredskodom” för att lära sig hur man går vidare med processen.

Ansökan om Verkställighet för Tredskodom

För att ansöka om verkställighet för tredskodom måste du följa de grundläggande reglerna för verkställighet och lämna in ansökan hos Kronofogden. Om du inte är nöjd med tredskodomen kan du även överklaga den.

Grundläggande regler för verkställighet

För att ansöka om verkställighet av tredskodom krävs det att en kopia av tredskodomen skickas till Kronofogden. En viktig regel är att ansökan måste göras inom tio år från det att domen vann laga kraft.

Om det har gått mer än tio år, kan det krävas tillstånd från tingsrätten för att verkställa tredskodomen. En annan grundläggande regel är att innan utmätning av tredskodom genomförs, måste den som ska betala ges möjlighet att yttra sig om sitt ekonomiska läge.

En annan regel som måste följas är att om det föreligger något hinder för verkställigheten, som till exempel om det finns en pågående tvist om rättigheten till fordringen, kan verkställigheten av tredskodomen skjutas upp.

Ansökan hos Kronofogden

Du ansöker om verkställighet hos Kronofogden genom att fylla i en ansökningsblankett och skicka den tillsammans med en kopia av tredskodomen.

  • Uppge ditt namn, adress och personnummer samt eventuellt organisationsnummer om det gäller ett företag
  • Ange den part som är skyldig att betala enligt domen
  • Specificera beloppet som ska utmätas
  • Uppge eventuella särskilda omständigheter som kan påverka verkställigheten, såsom konton eller tillgångar som inte får utmätas]};
  • Beakta att kronofogden kan återkalla beslutet om vissa förutsättningar inte uppfylls

Överklagande av tredskodom

Efter att ansökan om verkställighet av tredskodom har behandlats hos Kronofogden, kan parterna överväga att överklaga tredskodomen. En tredskodom kan överklagas genom att en part väcker talan om ogiltigförklaring av tredskodomen vid domstol.

Överklagandet måste grundas på saklig eller rättslig grund, till exempel om det framkommit nya bevis eller om rättegången har hållits i strid med rättegångsbalken. När tredskodomen överklagas, kan en ny prövning av tvisten ske inför domstol, och därmed ger parterna möjlighet att få sin sak prövad på nytt.

Det är viktigt att vara medveten om de formella krav och frister som gäller för att kunna överklaga en tredskodom.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär verkställighet av dom?

Verkställighet av dom är när du får hjälp att genomföra beslutet från en tingsrätt så att det som dömts verkligen sker.

2. Hur ansöker jag om att verkställa en tredskodom?

Du ansöker om verkställighet av tredskodom genom att fylla i en ansökan och skicka den till Utsökningsmyndigheten.

3. Kan jag verkställa en utländsk dom i Sverige?

Ja, en utländsk dom kan verkställas i Sverige, men först måste den godkännas enligt särskilda regler och lagrum som gäller för just den domen.

4. Vad händer om jag vill överklaga en tredskodom?

Om du vill överklaga en tredskodom måste du göra det inom en viss tid och följa de processer som beskrivs i lagrum kring tredskodomar och överklagande.

5. Vilken information kan jag få från Domstolspodden om tredskodomar?

Domstolspodden kan ge dig information och vägledning om juridik, hur tvistemål fungerar och detaljerad kunskap om processen för tredskodomar.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om så ansöker du om verkställighet av tredskodom: en guide till tredskodom verkställighet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.