Tredskodom utmätning: Så ansöker du om utmätning

Att få betalt kan vara svårt när någon vägrar att betala sina skulder. En tredskodom ger en möjlighet att juridiskt kräva det som tillkommer dig. I den här artikeln går vi igenom processen för att ansöka om utmätning med hjälp av en tredskodom, steg för steg.

Fortsätt läsa för att få koll på dina rättigheter och möjligheter.

Vad är en tredskodom och hur kan den användas för utmätning?

En tredskodom är ett rättsligt beslut som fastställs när någon inte följer domstolens order eller inte dyker upp i rätten. Den här domen ger borgenärer en exekutionstitel, vilket innebär att man har juridisk rätt att kräva in en skuld.

För att kunna använda en tredskodom för utmätning måste borgenären först ansöka hos Kronofogden. Det är Kronofogdens uppgift att bedöma om det finns tillräckliga grunder för att verkställa utmätningen.

Utmätning innebär att Kronofogden tar kontroll över viss egendom hos den skuldsatte för att täcka den skuld som finns. Fast egendom som hus eller mark, eller lös egendom som bil eller bankmedel, kan bli föremål för utmätning.

En framgångsrik utmätning leder till att skulden betalas genom försäljning av de utmätta tillgångarna. Utmätning av lön kan också genomföras där en del av den skuldsattes inkomst går direkt till att betala av skulden.

Processen är strängt reglerad för att säkerställa att både borgenärens och gäldenärens rättigheter respekteras under verkställigheten.

Så ansöker du om utmätning baserad på en tredskodom

För att ansöka om utmätning baserad på en tredskodom behöver du skicka in din ansökan till Kronofogden. Du kan även få hjälp av dem för att hitta den egendom som kan utmätas och vilka regler som gäller för utmätning.

Var och hur ska du skicka ansökan?

För att skicka ansökan om utmätning baserad på en tredskodom, följ de här stegen:

  1. Besök Kronofogdens hemsida och fyll i den digitala ansökningsblanketten.
  2. Skicka in ansökan elektroniskt genom att följa anvisningarna på webbplatsen.
  3. Alternativt kan du besöka ditt lokala Kronofogden – kontor och lämna in din ansökan personligen.
  4. Se till att alla relevanta dokument och bevis om tredskodom är bifogade vid ansökan för snabbare hantering.
  5. Efter att ha skickat in ansökan kommer Kronofogden att behandla den och vid behov kontakta dig för ytterligare information eller handlingar.

Vilken egendom kan utmätas?

När utmätning beviljas kan olika typer av egendom tas i anspråk för att täcka skulden. Vanligtvis kan pengar på bankkonton, fast egendom som exempelvis bostadsrätter och fordon utmätas.

Dessutom kan andra tillgångar såsom värdepapper, smycken och konst också omfattas av utmätning för att tillgodose betalningsskyldigheten. Utmätningsbar egendom är inte begränsad till fysiska tillgångar, utan kan också inkludera immateriell egendom såsom fordringar.

Hur kan du få hjälp av Kronofogden?

Om du behöver hjälp med utmätning eller andra ekonomiska frågor kan du vända dig till Kronofogden för råd och stöd. Kronofogden kan ge dig vägledning om ansökningsprocessen och vilken egendom som kan utmätas enligt lag.

De kan också assistera dig med skuldsanering och betalningsföreläggande om det behövs.

För att få hjälp av Kronofogden kan du kontakta dem via telefon, e-post eller besöka deras lokala kontor. De finns där för att ge stöd och vägledning så att du kan hantera dina ekonomiska svårigheter på bästa sätt.

Vanliga Frågor

1. Vad är en tredskodom och hur påverkar den utmätning?

En tredskodom är ett utslag från domstolen som kan leda till utmätning om den inte undanröjs. Det är en anmärkning som visar att någon inte följt domstolens order.

2. Hur ansöker jag om utmätning efter en tredskodom?

För att ansöka om utmätning, måste du vänta tills tredskodomen vunnit laga kraft. Sedan kan du kontakta Kronofogden och påbörja processen för att få utslag för din fordran.

3. Kan skuldsaldo eller skuldkvot påverka min ansökan om utmätning?

Ja, ditt eller gäldenärens skuldsaldo och skuldkvot kan påverka möjligheterna till utmätning och hur mycket som kan tas ut.

4. Vad händer om det finns ett utmätningsförbud?

Om ett utmätningsförbud är i kraft, kan du inte ansöka om utmätning. Du behöver vänta tills förbudet har upphävts innan du kan gå vidare med processen, även om det finns en tredskodom.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tredskodom utmätning: så ansöker du om utmätning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.