Vad innebär en tredskodom exekutionstitel och hur fungerar den?

En tredskodom blir en exekutionstitel när någon inte följer en domstols order. Det betyder att om en person eller ett företag inte betalar sina skulder, kan domstolen ge ut en tredskodom.

Denna dom fungerar sedan som en exekutionstitel, vilket ger myndigheterna rätt att utföra utmätning av tillgångar för att täcka skulden.

För att tredskodomen ska kunna verkställas behöver den vara lagakraftvunnen, vilket innebär att tiden för överklagande har passerat utan att något överklagande gjorts. Kronofogden kan då använda exekutionstiteln för att driva in skulden genom till exempel löneutmätning eller försäljning av skuldnärens egendom.

Det är ett kraftfullt verktyg inom rättslig verkställighet som ser till att domslut och andra avgöranden får praktisk effekt.

Tredskodom som exekutionstitel

En tredskodom är en dom som meddelas när en part inte har svarat på kallelse eller stämning i en rättegång. Denna dom kan fungera som en exekutionstitel och användas för att driva in obetalda skulder.

Förklaring av begreppet tredskodom

En tredskodom är en typ av dom som en domstol kan utfärda om någon inte följer domstolens anvisningar under en rättslig process. Detta kan hända om en part inte dyker upp till rättegången eller om de vägrar att ge ut den information som krävs.

Domstolen antar då att personen har förverkat sin rätt att argumentera sitt fall och ger en dom till förmån för motparten. Denna dom blir sedan en officiell handling och kan leda till verkställbara åtgärder som utmätning av egendom för att säkerställa betalning av skulden.

Ett viktigt faktum är att tredskodomar, precis som andra lagakraftvunna domar, kan fungera som en exekutionstitel. Exekutionstiteln innebär att beslutet kan genomdrivas med hjälp av Utsökningsmyndigheten vilket möjliggör indrivning av obetalda skulder.

Det innebär att den som vunnit målet kan använda domen för att få hjälp med att få betalt från den förlorande parten. Nästa steg i processen efter att ha fått en tredskodom är att förstå hur den fungerar som exekutionstitel.

Hur en tredskodom fungerar som exekutionstitel

När en tredskodom har vunnit laga kraft kan den fungera som exekutionstitel. Det innebär att om gäldenären inte frivilligt betalar, kan borgenären använda tredskodomen för att få hjälp av Kronofogden med att driva in skulden.

Genom att ansöka om verkställighet och lämna in tredskodomen som underlag kan Kronofogden vidta olika åtgärder för att utmäta egendom eller pengar från gäldenären.

Denna process ger borgenären en laglig grund för utmätning och upprättar en tydlig väg för att få betalt. När tredskodomen används som exekutionstitel ger den borgenären befogenhet att vidta åtgärder för att driva in skulden, vilket är ett kraftfullt verktyg för att säkerställa betalning.

Processen för att få en exekutionstitel genom en tredskodom

När en part har fått en tredskodom kan de ansöka om en exekutionstitel genom att lämna in en begäran till Kronofogden. Det är en process som innefattar ansökan om verkställighet av domen och eventuell utmätning av tillgångar för att få betalningen genomförd.

Ställa en expressfråga hos Lawline

När du behöver råd om en exekutionstitel genom en tredskodom kan du ställa en expressfråga hos Lawline.

 1. Gå till Lawlines webbplats.
 2. Klicka på “Ställ en fråga”.
 3. Beskriv din situation och ange relevanta detaljer.
 4. Välj kategorin “Utsökningsrätt och verkställighet”.
 5. Fyll i dina kontaktuppgifter.
 6. Skicka in din fråga för att få kvalificerat juridiskt svar.
 7. Invänta svar från Lawlines experter inom kort tid.

Inlämning av allmänna eller enskilda mål

För att få en exekutionstitel genom en tredskodom sker inlämningen av allmänna eller enskilda mål enligt följande:

 1. Målet inleds genom att du som borgenär lämnar in en ansökan till Kronofogdemyndigheten.
 2. I ansökan ska du specificera vilket belopp du vill ha utmätt samt ange eventuell säkerhet eller egendom som kan utmätas.
 3. Om det är ett enskilt mål måste borgenären även bevisa sin fordran.
 4. Beroende på situationen kan vissa skyddsåtgärder vara aktuella för den som är skyldig pengar.

Vanliga frågor kring exekutionstitlar och utmätning

Efter att en exekutionstitel har beviljats genom en tredskodom, kan gäldenären möta olika frågor om utmätning. En vanlig fråga är vilken typ av tillgångar som kan utmätas för att uppfylla skulden.

Det är viktigt att förstå att vissa tillgångar kan vara undantagna från utmätning enligt lag, såsom nödvändiga kläder och bohag av enklare slag. Det är också vanligt att fråga hur lång tid det tar för en utmätning att verkställas och om det finns möjlighet till överklagande eller andra rättigheter för gäldenären under denna process.

En annan vanlig fråga som uppstår rör eventuella konsekvenser av utmätning på gäldenärens ekonomiska situation och hur detta kan påverka framtida betalningsförmåga. Det kan också finnas frågor om vilka legala alternativ som finns tillgängliga för att undvika eller hantera utmätning, såsom skuldsanering eller förlikning.

Vanliga Frågor

1. Vad är en tredskodom?

En tredskodom är ett verkställbart avgörande från en domstol som uppstår när någon inte följer en laglig domstolsprocess, som ett betalningsföreläggande.

2. Hur blir en tredskodom en exekutionstitel?

När en tredskodom vinner laga kraft och inte kan överklagas längre, blir den en exekutionstitel enligt Utsökningsbalk, vilket gör att man kan påbörja utmätning.

3. Kan en tredskodom användas för att driva in skulder i andra länder?

Ja, med hjälp av Europeiskt betalningsföreläggande kan en svensk tredskodom bli en europeisk exekutionstitel och användas för att driva in skulder även inom EU.

4. Vad händer efter att jag fått en betalningsorder?

Om betalningsordern inte följs, kan den leda till en tredskodom och därefter bli en exekutionstitel som gör att kronofogden kan hjälpa till att driva in skulden.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad innebär en tredskodom exekutionstitel och hur fungerar den?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

No tags for this post.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.