Vad innebär totalentreprenad renovering och vad kostar det?

Att renovera sitt hem är ett stort projekt med många beslut att fatta. Totalentreprenad innebär att ett enda företag hanterar hela renoveringen från start till mål. I den här artikeln går vi igenom vad totalentreprenad innebär, dess fördelar och hur mycket det kan kosta.

Läs vidare för att få klarhet i din renoveringsresa!

Vad innebär en totalrenovering?

En totalrenovering innebär att hela bostaden eller fastigheten renoveras från grunden, inklusive rivning av befintliga konstruktioner och byggande av nya. Detta skiljer sig från mindre renoveringsprojekt och ger möjlighet att skapa en helt ny och modern bostad.

Definition av begreppet

Totalentreprenad renovering innebär att ett byggföretag tar på sig ansvaret för hela renoveringsprojektet, från planering till färdigställande. Kunden behöver inte oroa sig för detaljerna utan lämnar över allt jobb till entreprenören.

Byggföretaget ser till att allt arbete, såsom rivning, renovering av kök och badrum samt andra ombyggnader, blir utförda enligt kundens önskemål och tidsplan.

Entreprenören ansvarar för att alla delar i renoveringsprocessen, inklusive materialinköp och hantverkstjänster, håller hög standard och följer rådande byggregler. Det underlättar för kunden som får ett fast pris för renoveringsarbetet och kan lita på att renoveringsprojektet blir klart inom den avtalade tiden.

Totalentreprenad passar väl för stora projekt som renovering av hus eller lägenhetsrenovering i Stockholm och andra städer.

Skillnad mellan totalrenovering och andra typer av renoveringar

Vid en totalrenovering tas allt i beaktande. Det kan innebära att man river ner befintliga väggar, byter ut el- och VVS-system, samt skapar en helt ny layout. Det skiljer sig från mindre renoveringar såsom ytskikt eller köksrenoveringar.

En totalrenovering tar hänsyn till hela fastigheten och ger möjlighet att skapa en helt ny miljö. Det kan vara en mer omfattande process än andra typer av renoveringar, men möjligheten att skapa ett helt nytt boende lockar många.

En totalrenovering kan ge en fastighet ett helt nytt liv och öka dess värde avsevärt.

För att uppskatta kostnaderna för en totalrenovering måste man först överväga några viktiga faktorer. Dessa inkluderar fastighetens storlek, omfattningen av arbetet och de material som ska användas.

Att göra en realistisk budget är den första och viktigaste steget för att genomföra en totalrenovering. Att förstå de olika kostnadselementen kommer hjälpa dig att planera och genomföra renoveringen på ett mer effektivt sätt.

Fördelar med en totalrenovering

När du väljer en totalrenovering av ditt hem eller lägenhet kan du dra nytta av följande fördelar:

 1. Du kan skapa en helt ny och anpassad miljö som passar dina behov och stil.
 2. Genom att genomföra allt på en gång minskar du störningar och besvär för dig och din familj under längre tid.
 3. Totalentreprenören tar hand om hela processen, vilket sparar tid och minimerar stress för dig.

Vad kostar en totalrenovering?

Totalrenoveringar kan variera kraftigt i kostnad beroende på olika faktorer såsom storlek, materialval och arbetskraft. Det är viktigt att skapa en noggrann budget och få offerter från flera renoveringsföretag för att få en klar bild av kostnaderna.

Faktorer som påverkar kostnaden

När du planerar för en totalrenovering är det flera faktorer som kan påverka kostnaden. Här är några viktiga överväganden:

 1. Materialval: Kostnaden varierar beroende på kvaliteten och typen av material som väljs för renoveringen.
 2. Arbetskraftskostnader: Antalet timmar och den typ av arbete som krävs kommer att påverka den totala kostnaden.
 3. Omfattning av renovering: Ju mer omfattande och komplex renoveringen är, desto högre blir kostnaden.
 4. Tillstånd och regler: Eventuella tillstånd, avgifter eller reglerande krav kan också påverka kostnaden.
 5. Specialiserade tjänster: Om det krävs specialiserad expertis eller tjänster såsom VVS eller elektriska arbeten, kan detta bidra till renoveringskostnaderna.

Exempel på pris per kvadratmeter

Exempel på pris per kvadratmeter för totalrenovering varierar beroende på olika faktorer såsom materialval, arbetskostnader och projektets omfattning. För att ge en uppfattning, nedan finner du en tabell som visar genomsnittliga priser per kvadratmeter.

Område Låg kostnad Genomsnittlig kostnad Hög kostnad
Kök 10,000 kr 20,000 kr 30,000 kr
Badrum 15,000 kr 25,000 kr 35,000 kr
Vardagsrum 5,000 kr 15,000 kr 25,000 kr
Sovrum 4,000 kr 12,000 kr 20,000 kr

Priserna är ungefärliga och kan skilja sig åt från fall till fall. Att skapa en budget kräver en detaljerad genomgång av projektet. Nästa steg är att förstå hur man lägger upp en budget för sin totalrenovering.

Hur man kan skapa en budget för en totalrenovering

För att skapa en budget för en totalrenovering behöver du:

 1. Utvärdera omfattningen av renoveringsprojektet noggrant för att bestämma vilka områden som behöver renoveras och vilka material som ska användas.
 2. Ta reda på kostnaden för de valda materialen genom att jämföra priser från olika leverantörer eller butiker.
 3. Bestäm kostnaden för arbetskraften genom att kontakta professionella entreprenörer eller byggföretag för offertförslag.
 4. Beräkna eventuella tilläggskostnader såsom hantering av avfall, transport av material och eventuella oväntade utgifter under renoveringen.
 5. Skapa en säkerhetsmarginal på 10 – 20% av den totala budgeten för att täcka oförutsedda kostnader.

Vanliga Frågor

1. Vad är en totalentreprenad renovering?

Totalentreprenad renovering är när en enda byggentreprenad tar hand om hela ditt renoveringsprojekt, från planering till färdigt arbete, antingen det gäller husrenovering eller renovering av lägenhet.

2. Vad ingår i kostnaden för en totalentreprenad renovering?

I kostnaden för en totalentreprenad renovering ingår planering, arbetsmaterial och arbetskostnader. Renoveringsbudgeten beror på projektets omfattning, som kan inkludera renovering av badrum och andra utrymmen.

3. Hur kan jag planera min renovering med en renoveringsfirma?

När du anlitar en renoveringsfirma hjälper de dig att skapa en detaljerad renoveringsplan och ger renoveringstips som passar dina behov och budget.

4. Hur får jag ett prisförslag på en totalentreprenad renovering?

Kontakta en byggentreprenör eller en renoveringsfirma för att diskutera dina renoveringsplaner och de kommer att ge dig ett prisförslag baserat på de arbeten du vill ha utförda.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad innebär totalentreprenad renovering och vad kostar det?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.