Totalentreprenad husbygge: En komplett guide för att bygga ditt drömhus

Totalentreprenad innebär att en enda entreprenör tar ansvar för hela byggprocessen, från planering till färdigt hus. Läs mer om fördelarna med totalentreprenad och varför det kan vara rätt val för dig.

Definition av totalentreprenad för att bygga hus

I totalentreprenad husbygge tar en enda entreprenör ansvar för både design och byggnation av ditt nya hem. Detta innebär att du som kund endast behöver ha kontakt med ett företag som sköter allt från start till mål.

Entreprenören tar hand om allt från ritningar och bygglov till själva byggandet och slutbesiktning. Du får ett inflyttningsklart hus utan att behöva oroa dig för de olika stegen i byggprocessen.

Att anlita en entreprenör för totalentreprenad innebär ofta en smidigare process och en tydligare kostnadsbild. En fast prislista är vanlig, vilket ger dig som byggherre en trygghet i att slutsumman inte överstiger budgeten.

Med nyckelfärdiga hus entreprenad blir drömmen om ett eget hus lättare att förverkliga. Husleverans sker efter överenskommen tidplan, och du kan se fram emot att snabbt kunna börja ditt nya liv i drömhuset.

Varför välja totalentreprenad för att bygga ditt drömhus?

Totalentreprenad är ett bra val för att bygga ditt drömhus eftersom det ger dig en komplett lösning från start till mål och minimerar risken för kostnadsöverskridanden. Det finns också tydliga skillnader mellan delad entreprenad och generalentreprenad som kan påverka din beslutsprocess.

Fördelar med totalentreprenad

Att bygga ett hus med totalentreprenad innebär att en entreprenör hanterar hela projektet från början till slut. Det ger husägaren flera fördelar jämfört med andra byggmetoder.

 • Enkelhet i planeringen: Du kommunicerar bara med en kontakt genom hela byggprocessen. Det betyder mindre krångel och effektivare kommunikation.
 • Fast pris: Du får ofta ett fast pris på nyckelfärdiga hus, vilket underlättar budgetplanering och minskar risken för oväntade kostnader.
 • Tidsbesparing: Med endast ett företag som koordinerar allt spar du tid. Inga fördröjningar på grund av missförstånd mellan olika leverantörer och hantverkare.
 • Hög kvalitetssäkerhet: Totalentreprenad husbygge kostnad inkluderar kvalitetskontroller genom hela projektet, vilket säkerställer att ditt nya hem uppfyller alla standarder.
 • Smidigt ansvarsförhållande: Vid eventuella problem är det tydligt vem som är ansvarig. Byggföretaget tar fullt ansvar för arbete och material.
 • Juridisk trygghet: Ett byggkontrakt med totalentreprenör ger juridisk klarhet och skydd om något skulle gå fel under projektets gång.

Skillnader mellan delad entreprenad och generalentreprenad

När man bygger hus finns det olika sätt att organisera arbetet på. Ett vanligt sätt är att välja mellan delad entreprenad och generalentreprenad. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan dessa två entreprenadformer presenterade i tabellformat.

Delad entreprenad Generalentreprenad
Kunden ansvarar för att anlita olika entreprenörer för skilda delar av byggprojektet. En huvudentreprenör tar på sig ansvaret för hela byggprojektet.
Projektledning och samordning krävs i högre grad från kundens sida. Huvudentreprenören hanterar samordning och projektledning.
Kunden har ofta mer direktkontakt med varje hantverkare. Kontakten är främst mellan kunden och huvudentreprenören.
Möjliggör mer flexibilitet för kunden att påverka detaljer under byggprocessen. Detaljerna bestäms i större utsträckning i förväg, mindre flexibilitet under processen.
Kunden kan ibland uppnå kostnadsbesparingar genom att välja entreprenörer och material. Huvudentreprenören ansvarar för inköp av material och val av underentreprenörer, vilket kan ge en enklare men dyrare process.
Risker fördelas på flera aktörer, vilket kan komplicera ansvarsfrågor vid eventuella problem. Ansvaret är tydligt placerat hos huvudentreprenören, vilket kan förenkla vid reklamationer och garantifrågor.

Dessa punkter är några av de viktigaste att ta i beaktning när man funderar på vilket entreprenadalternativ som passar bäst för husbygget.

En komplett guide för totalentreprenad husbygge

När du väljer totalentreprenad husbygge är det viktigt att du väljer en pålitlig entreprenör för att få ditt drömhus att bli verklighet. Vi kommer att gå igenom alla steg i husresan för totalentreprenad och vad som ingår i en totalentreprenad hus.

Välja väg för totalentreprenad (Trivselhus, A-Hus, Movehome, Götenehus, Varbergshus)

För att välja väg för totalentreprenad, överväg olika företag som Trivselhus, A-Hus, Movehome, Götenehus och Varbergshus.

 1. Researcha varje företags erfarenhet och rykte.
 2. Jämför tidigare projekt och kundrecensioner för att bedöma kvaliteten på deras arbete.
 3. Kontrollera om de erbjuder skräddarsydda designalternativ som passar dina behov.
 4. Begär offert och jämför priser samt vilka tjänster som ingår i totalentreprenaden.
 5. Få klarhet kring garantier och försäkringar som erbjuds av varje leverantör.

Husresans alla steg vid totalentreprenad bygge

Vid totalentreprenad husbygge går husresan igenom flera steg. För att förstå processen, se nedan:

 1. Planering av husbygget– Beslut om design, storlek och plats.
 2. Ansökan om bygglov– Sökande och godkännande av bygglovet för projektet.
 3. Val av entreprenör– Hitta en pålitlig entreprenör med erfarenhet och expertis.
 4. Kontraktsskrivning– Upprätta detaljerat kontrakt inklusive tidplan, kostnader och ansvar.
 5. Byggstart– Starta själva byggprocessen enligt överenskommen tidplan.

Vad ingår i totalentreprenad hus?

Totalentreprenad hus inkluderar allt från design och planering till byggnation och färdigställande av ditt drömhus. Det innefattar också hantering av tillstånd, inköp av material, anställning av arbetskraft och övervakning av hela byggprocessen för att säkerställa att allt lever upp till dina förväntningar.

Tjänster som markarbeten, installation av VVS, el, ventilation, samt målning och golvläggning kan också vara en del av totalentreprenaden.

Vid totalentreprenad är det vanligt att en enda entreprenör ansvarar för hela husbygget, vilket ger dig en mer smidig och bekymmersfri upplevelse. Slutresultatet blir ett nyckelfärdigt hus där du kan flytta in utan att behöva oroa dig för detaljerna.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär totalentreprenad när man bygger hus?

Totalentreprenad när man bygger hus betyder att en enda leverantör ansvarar för hela husbygget, från design och byggmaterial till husproduktion och slutlig leverans.

2. Hur mycket kan det kosta att bygga ett nyckelfärdigt hus?

Priset på nyckelfärdiga hus varierar beroende på husets storlek och standard, men att bygga med fast pris ger en tydlig kostnadsbild redan från start.

3. Vilka fördelar finns med att välja en nyckelfärdig husleverantör?

Nyckelfärdiga hus leverantörer erbjuder färdiga huspaket som gör det enkelt att bygga drömhuset utan att behöva handskas med varje detalj i processen.

4. Varför är det viktigt att ha en bra husförsäkring när man bygger nytt hus?

En god husförsäkring skyddar ditt nya hem under byggprocessen och efteråt, från oväntade händelser som kan uppstå.

5. Vilken roll spelar arkitekten och byggaren i processen för totalentreprenad?

Arkitekten skapar husets design och ser till att det uppfyller alla önskemål, medan byggaren genomför själva bygget och ser till att allt blir rätt konstruerat enligt plan.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om totalentreprenad husbygge: en komplett guide för att bygga ditt drömhus

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.