Totalentreprenad bygg: Allt du behöver veta om totalentreprenad inom byggprojekt

Att bygga nytt eller renovera kan vara en stor utmaning. Totalentreprenad är en populär entreprenadform som förenklar processen. I denna artikel går vi igenom vad totalentreprenad innebär och hur det kan göra ditt byggprojekt smidigare.

Läs vidare för att upptäcka nyckeln till ett lyckat bygge!

Vad är totalentreprenad inom byggprojekt?

Totalentreprenad inom byggprojekt innebär att en och samma aktör ansvarar för både projektering och utförande. Det finns fördelar och nackdelar med denna entreprenadform, samt frågor kring garantier och försäkringar.

En och samma aktör

I totalentreprenad bygg hanterar en enda aktör hela projektet, från start till mål. Byggentreprenören tar ansvar för både projekteringen och utförandet, vilket innebär en förenklad samordning för byggherren.

Denna typ av entreprenad skapar en tydlig kontaktväg och minskar risken för missförstånd och förseningar.

Aktören som får uppdraget blir den centrala punkten för all kommunikation. De ser till att rätt byggmaterial köps in och att alla funktionskrav uppfylls. Dessutom ansvarar byggentreprenören för att anlita eventuella underentreprenörer, som till exempel målare eller andra hantverkare, vilket skapar en smidig process med hög kvalitet genom hela renoveringen eller byggprojektet.

Fördelar med totalentreprenad

Totalentreprenad inom byggprojekt erbjuder flera fördelar för både byggherren och projektet som helhet. Här är några av de viktigaste fördelarna med totalentreprenad:

 1. En enda ansvarig aktör för hela projektet, vilket minskar risken för missförstånd och fel.
 2. Effektivt samarbete mellan olika delar av projektet, då allt hanteras av samma entreprenör.
 3. Kostnadsbesparingar genom att undvika dubbelarbete och ökad effektivitet i planering och utförande.
 4. Tydligare kommunikation och snabbare beslut tack vare färre parter inblandade i processen.
 5. Möjlighet att få mer heltäckande garantier och försäkringar eftersom totalentreprenören ansvarar för hela projektet.

Ingår alltid garanti och försäkringar?

Vid totalentreprenad ingår vanligtvis garantier och försäkringar i entreprenaden. Den totalentreprenör som ansvarar för projektet ska vanligtvis tillhandahålla garantier för att säkerställa att arbetet utförs enligt överenskommelse.

Dessutom krävs det att försäkringar finns på plats för att täcka eventuella skador eller fel som kan uppstå under byggprocessen. Dessa garantier och försäkringar ger byggherren extra trygghet och skydd under hela byggprojektet, vilket är en av de många fördelarna med totalentreprenad inom byggprojekt.

Vilka är nackdelarna?

Nackdelarna med totalentreprenad inom byggprojekt inkluderar följande:

 1. Kräver stark tillit till totalentreprenören och dennes förmåga att genomföra projektet framgångsrikt.
 2. Begränsad flexibilitet i val av underleverantörer och material.
 3. Potentiell högre kostnad jämfört med andra entreprenadformer på grund av den samlade ansvarsbördan.
 4. Risk för mindre insyn i det exakta arbetet, vilket kan leda till mindre kontroll över processen.

Hur fungerar totalentreprenad?

Vid större byggprojekt används totalentreprenad, där totalentreprenören ansvarar för allt från planering till utförande. Läs mer för att få en djupare förståelse av hur det fungerar inom byggbranschen!

Används vid större byggprojekt

Totalentreprenad används främst vid större byggprojekt för att effektivisera hanteringen av flera entreprenörer. En enda totalentreprenör tar hand om allt från planering till färdigställande, vilket minskar byggherrens administrativa börda och tidigare behov av att hantera flera aktörer samtidigt.

Detta skapar en smidigare process och underlättar kommunikationen mellan parterna, vilket är särskilt fördelaktigt i större och mer komplexa byggprojekt.

Inom byggbranschen används totalentreprenad ofta för att samordna olika specialister och entreprenörer samt för att säkerställa att projektet fullföljs enligt de överenskomna villkoren.

Byggherren behöver inte hantera flera entreprenörer

Totalentreprenaden innebär att byggherren endast behöver förhålla sig till en huvudentreprenör istället för att navigera mellan flera olika entreprenörer. Detta sparar inte bara tid och energi utan minskar även risken för missförstånd och felaktig kommunikation under byggprocessen.

Med en enda ansvarig part kan byggherren fokusera på överblick och samordning av projektet.

Detta effektiva sätt att hantera byggprojekt ger byggherren möjlighet att fokusera på andra viktiga aspekter av projektet, samtidigt som de kan vara trygga i vetskapen om att totalentreprenören tar hand om det praktiska genomförandet.

Totalentreprenören ansvarar för allt från planering till utförande

Totalentreprenören tar ansvar för hela byggprojektet, inklusive planering, inköp av material, och koordinering av arbetsstyrkan. De ser till att projektet följer tidsplanen och att arbetet utförs enligt de angivna specifikationerna.

Denna ansvarsfördelning ger byggherren en enda kontaktperson för hela projektet, vilket minskar risken för missförstånd och förbättrar kommunikationen. Totalentreprenören tar också hand om att ansöka om nödvändiga tillstånd och att följa byggregler och föreskrifter under hela processen.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär totalentreprenad inom byggprojekt?

Totalentreprenad innebär att ett byggföretag ansvarar för både design och utförande av hela byggprojektet, från start till slutförande, baserat på ett entreprenadavtal.

2. Hur skiljer sig totalentreprenad från generalentreprenad?

Vid totalentreprenad åtar sig entreprenören fullt ansvar för konstruktion och byggande, medan generalentreprenad oftast bara inkluderar ansvaret för själva byggandet.

3. När bör man välja totalentreprenad för sitt byggprojekt?

Man bör välja totalentreprenad när man vill ha en enda kontaktpunkt och fullständigt ansvar hos ett företag för hela projektets genomförande.

4. Vad är viktigt att tänka på när man upprättar ett entreprenadavtal?

Det är viktigt att avtalet tydligt beskriver projektets omfattning, tidplan, kostnader och villkor för att säkerställa en smidig byggprocess mellan beställare och byggföretaget.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om totalentreprenad bygg: allt du behöver veta om totalentreprenad inom byggprojekt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.