Talidomida: Neurosedynskandalen och ansvaret

Har du hört talas om neurosedynskandalen?

Det är nu ganska länge sedan detta hände. Så om du inte känner till vad neurosedynskandalen är för något är det här ett perfekt tillfälle för dig att lära dig mer om det.

I den här artikeln kommer du få läsa om vad neurosedynskandalen är, hur det hanterades och de juridiska handlingarna som togs efter det. Du kommer även få lära dig hur det är att leva med biverkningarna av medicinen och hur situationen ser ut idag.

Vad är neurosedynskandalen?

Neurosedynskandalen började med en ofarlig medicin för sömnproblem tillverkad 1950, medicinen var till största del riktad mot gravida kvinnor för att hjälpa med morgon sjukan. Tyvärr visade det sig att det “ofarliga” sömnpillret inte var så ofarligt som man trodde. Det ledde istället till svåra biverkningar i form av fosterskador. De här fosterskadorna visade sig till största del i olika former av deformationer hos barnens ben,armar, ögon eller inre organ. Det här drabbade till största del de som åt sömnpillret under de 3-4 första månaderna av graviditeten medan de som åt det långsiktigt fick missfall eller dödfödda barn.

Hur många påverkades?

Det är rapporterat att ca 10 000 barn föddes med deformationerna orsakade av medicinen, men ännu fler än så dog innan födseln eller föddes döda. 1961 hade de kommit fram till att det var den här specifika medicinen som orsakade missfallen och deformationerna hos barnen. Av de 10 000 barn som föddes med deformationer är ca 6000 levande idag, de resterande kunde inte leva länge på grund av hur illa deformationerna var.

[contact-form-7 id=”1023″ title=”Hjälp med?”]

Kompensation:

Efter en 10 år lång juridisk kamp gick de brittiska deltagarna med på att betala ut en kompensation i England. Idag är det räknat på att de som fick en kompensation i England fick ca 500 000 kr per år, de resterande länder som blev påverkade (Tyskland, Sverige, Japan, Australien etc) har fortfarande inte fått någon ersättning, och ifall de får det är det en extremt liten summa. Bland dagens 6000 överlevare får några av utomstående från England, en kompensation på ca 100 000 kr per år vilket knappast är nog för att täcka den kostnad de har behövt genomgå.

Juridiska handlingar:

Grunenthals, tillverkaren av medicinen, fall har tagits upp av ett flertal advokatfirmor under namnet talidomid juridiska grupp, de representerar en stor mängd klienter i England. De juridiska handlingar brukar hamna mellan försäkring och finansiering medan i andra länder fortsätter de juridiska kamperna. På grund av medicinens effekter, blir de som påverkades hälsa allt sämre ju äldre de blir. Vissa lyckades skaffa jobb själva och klarade sig helt okej men måste ändå gå i pension tidigare än väntat. Andra som blev påverkade är så pass beroende av sina föräldrar att när de blir äldre och inte längre kan det, så klarar de sig inte som tidigare. Därav tar många från exempelvis Spanien, saken i egna händer när de inte fått någon kompensation.

Idag finns ca 185 personer som tar Grunenthal till lagen för att söka en summa på 2 miljarder kronor.

I Australien lyckades en kvinna vid namn Lynette Row äntligen få de kompensationer hon förtjänade och fler är förväntade att få kompensationer snart. Medan i England har situationen blivit lite mer komplex, medan majoriteten får en kompensation får samtidigt andra inte det. Det hela beror på om de kvalificeras för “The thalidomide trust”. Vilket är de som får pengarna från staten som sedan går ut till de som blivit drabbade av incidenten.

Hur det är att leva med biverkningarna:

Många av de som blev påverkade av biverkningarna från neurosedyn förväntades inte att leva till mer än 19 år gamla eller lägre. Och många av dem gjorde inte det heller. Men de som överlevde och faktiskt lever idag har det fortfarande svårt att leva ett normalt liv. Och det blir bara värre ju äldre det blir och många har inte råd att leva med sina biverkningar längre.

Flertal av de som blev påverkade upplever dagliga smärtor och förlorad hörsel med ålder.

Vissa har det även svårt att använda sina armar och därav måste använda fötterna som armar istället.

På grund av den effekt medicinen hade på dem när de föddes är det sagt att även om de är 50 år gamla egentligen är deras muskulära struktur 20 år äldre än var den bör vara.

På grund av de här biverkningarna och effekterna medicinen har på deras kroppar är det därför viktigt att de får de kompensationer dem behöver, många kan som sagt inte betala mer för den support och de behandlingar som krävs för att leva.

Ursäkten:

Efter många år av att vetat om den påverkan medicinen hade, bad företaget äntligen om ursäkt. Mannen vid namn Harald Stock kom ut med ursäkten för företaget, ursäkten var genomförd vid en staty som står som minne för de som påverkades av medicinen. Han sa “Vi ber om förlåtelse för att i nästan 50 år inte hittat ett sätt att nå ut till er från människa till människa. Vi ber att ni förstår att vår långa tystnad som ett tecken på hur chockade vi var över ert öde”.

Problemet många finner med deras ursäkt är att Grunenthal visste om de biverkningar medicinen kunde orsaka. Samtidigt finner många att ursäkten inte var helhjärtad med tanke på att de fortfarande inte går med på att bidra till någon form av kompensation för de drabbade.

Sammanfattning

Slutligen kan vi säga att neurosedynskandalen är en stor skandal inom medicin som påverkade många, en ofarlig behandling för morgonsjuka som visade sig ge missfall och deformationer hos nyfödda. 10 000 barn påverkades av biverkningarna och 6000 av dem lever fortfarande idag. Många av dem har svårigheter att leva ett normalt liv och påverkas mer av sina deformationer ju äldre de blir. Samtidigt har inte alla råd med att betala för de behov de har och behandlingar som behövs. I England får en stor del av de påverkade kompensationer årligen i form av pengar för att de ska kunna leva med sina deformationer. I resterande länder väntar de påverkade fortfarande på att få de kompensationer de förtjänar och många av dem tar saken i egna händer och vänder sig till lagen. Företaget har nyligen bett om ursäkt över sitt misstag men ursäkten anses inte nog för många då de fortfarande inte är villiga att gå med på en form av kompensation.

[contact-form-7 id=”1023″ title=”Hjälp med?”]

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om talidomida: neurosedynskandalen och ansvaret

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

No tags for this post.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.