Pension i Frankrike – Pensionär utomlands

Franska rivieran, en liten by på franska landsbygden eller kanske kärlekens huvudstad Paris? Möjligheterna är många om du funderar på att pensionera dig i Frankrike. Det finns många fördelar med att välja just Frankrike eftersom landet ligger inom EU. Dessutom är det på lagom avstånd för att kunna besöka Sverige regelbundet, samtidigt som det ligger tillräckligt långt bort för att erbjuda behagligt varma temperaturer året om.

Vill du göra verklighet av dina drömmar om att pensionera dig utomlands är det däremot en del du behöver känna till. Bland annat omfattas du som EU-medborgare och pensionär av Frankrikes socialförsäkringssystem, och får tillgång till kostnadsfri vård. Du kan också vistas i landet hur länge du vill så länge du har en stadig inkomst. Dessutom är Frankrikes skatteregler mycket fördelaktiga för svenska pensionärer. Att vara pension utomlands kan vara det bästa du någonsin har gjort.

Sjukförsäkring

En stor fördel med att välja Frankrike som land att pensionera sig i är att de är medlemmar i EU. Det innebär att du kan få vård på samma villkor som franska medborgare om du har det europeiska sjukförsäkringskortet. Detta gäller dock bara medan du fortfarande är skriven i Sverige. Trivs du bra i Frankrike och vill flytta dit permanent under pensionen behöver du ett intyg från svenska försäkringskassan, E121. För att få det behöver du bevisa att du tar ut ålders- eller premiepension.

Du lämnar sedan in intyget till franska Securité sociale, motsvarigheten till svenska försäkringskassan. Därmed är du berättigad till sjukvård inom det allmänna franska sjukvårdssystemet. Till exempel finansierar Sécurité sociale 35-65 % av kostnaden för mediciner.

Den franska sjukvården är av bra kvalitet, och sjukförsäkringssystemet rankas bland de tio bästa i Europa. Däremot har många franska medborgare börjat teckna privata sjukförsäkringar de senaste åren, för att även få tillgång till privat vård. Sådana försäkringar kostar upp till 100 EUR i månaden, och täcker bland annat vård, mediciner och sjukhuskostnader.

Regler för flytt

Om du vill flytta permanent till Frankrike som pensionär behöver du skriva ut dig från Sverige om du tänker stanna mer än ett år. Du kommer fortfarande att behålla ditt svenska medborgarskap, men däremot omfattas du inte längre av det svenska socialförsäkringssystemet. Även här underlättar det en hel del att Frankrike är ett EU-land. Så länge du har en stadig inkomst i form av pension, och intyget E121 från försäkringskassan, har du rätt att bosätta dig permanent i Frankrike.

Efter de första tre månaderna i Frankrike behöver du anmäla bosättning genom att registrera dig hos lokala myndigheter. Då får du ett intyg på din rätt att vistas i landet som pensionär. Du får bo kvar så länge du vill, och efter fem år får du automatiskt permanent uppehållsrätt. För att behålla den får du inte lämna Frankrike mer än sex månader per år. För att få ett intyg på din permanenta uppehållsrätt behöver du lämna in ditt registreringsbevis du fick från de lokala myndigheterna när du flyttade till Frankrike. Med hjälp av till exempel elräkningar eller hyresavier kan du också bevisa att du bott i landet under de senaste fem åren.

Skatt

En anledning till att många svenskar väljer att pensionera sig i Frankrike är de mycket fördelaktiga skattereglerna. I Frankrike tillämpar man så kallad sambeskattning, vilket innebär att du betalar skatt utifrån antalet andelar ditt hushåll består av. Skatteavtalet mellan Frankrike och Sverige innebär också att Frankrike beskattar de allra flesta pensioner till svenska medborgare som är bosatta i landet. Det är en unik överenskommelse där man avtalat bort den svenska SINK-skatten på 25 % som annars alltid tas ut på svenska allmänna pensioner.

Du som har en pension på mindre än 9 964 € per år betalar därmed ingen skatt alls. Om du tjänar upp till 27 519 € per år betalar du 14 %, och pensioner på upp till 73 779 € per år betalar 30 % i skatt. Dessutom får alla pensionärshushåll ett grundavdrag på 10 %, upp till maximalt 3 700 € årligen. Tänk på att nya regler tillkommer och att skattesatser förändras med tiden.

Anlita en svensk advokat om du får problem

Många svenskar sätter guldkant på pensionen genom att tillbringa den i Frankrike. Det är förhållandevis enkelt att pensionera sig i Frankrike som svensk, men det kan ändå dyka upp oförutsedda händelser då det kan vara ovärderligt med juridisk hjälp från hemlandet. Om du stöter på några problem eller behöver juridisk rådgivning är det alltid bra att rådfråga en svensk advokat eller jurist med kunskap om båda ländernas lagstiftning. På så sätt kan du lösa eventuella problem så fort som möjligt och återgå till att njuta av värmen, maten och den franska livsstilen.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om pension i frankrike – pensionär utomlands

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.