Vad du behöver veta om köpt bostadsrätt dolda fel

Att köpa en bostadsrätt är en stor affär och dolda fel kan vara en mardröm. I Sverige är dolda fel ett välkänt problem som kan påverka både köpare och säljare. Denna artikel ger dig viktig information om hur du identifierar och hanterar dessa oväntade problem.

Läs vidare för att skydda din investering!

Sammanfattning

 • Besiktiga noggrant innan köp för att upptäcka eventuella dolda fel som fuktskador eller elbrister.
 • Säljarens ansvar är att informera om kända dolda fel, annars kan de bli ekonomiskt ansvariga.
 • Om dolda fel upptäcks har köparen rätt att reklamera och potentiellt kräva prisavdrag eller häva köpet.
 • Vid tvist kring dolda fel, använd juridisk hjälp och kontakta bostadsrättsföreningen eller Kronofogden.
 • Hantera dolda fel korrekt för att undvika långvariga konsekvenser och säkerställa rättvis lösning.

Vad är dolda fel i en köpt bostadsrätt?

Dolda fel i en köpt bostadsrätt är problem eller skador som inte var synliga eller kända vid köpet. Det kan till exempel vara fuktskador, mögel eller brister i elinstallationer som ligger dolt bakom väggar eller under golv.

För att klassas som ett dolt fel ska det också vara av sådan art att köparen inte rimligen kunnat upptäcka det under en besiktning.

Fel och brister som upptäcks inom tio år från köp kan anses dolda fel, enligt bostadsrätt köplagen. Dessa problem kan bli kostsamma att åtgärda och påverkar ofta bostadens värde negativt.

Eftersom dessa fel är dolda bär de en risk för både köparen och säljaren. Köparen bör därför alltid genomföra en noggrann besiktning av bostadsrätten innan köp och se till att ha en bra dolt fel bostadsrätt försäkring för extra skydd.

Säljarens ansvar för dolda fel i bostadsrätten

Efter att ha förstått vad dolda fel innebär, är det viktigt att diskutera säljarens ansvar gällande sådana fel i en bostadsrätt. Säljaren är skyldig att informera köparen om eventuella fel eller brister i bostaden, även om de inte är uppenbara.

Detta innebär att säljaren har ett juridiskt ansvar för att rapportera alla kända dolda fel som kan påverka bostadsrättens värde eller säkerhet. Utöver det ansvarar säljaren också för att vara ärlig och transparent under försäljningsprocessen för att undvika eventuella tvister eller rättsliga åtgärder i framtiden.

Köparens rättigheter vid dolda fel

Vid upptäckt av dolda fel har köparen rätt att reklamera och kräva avhjälpande åtgärder från säljaren. Om felet inte kan åtgärdas, kan köparen begära prisavdrag eller häva köpet.

Exempel på dolda fel kan vara fuktskador, bristfällig ventilation eller andra konstruktionsfel som inte var kända vid köptillfället. Det är viktigt att köparen agerar snabbt och skriftligen informerar säljaren om de upptäckta felen inom skälig tid för att bibehålla sina rättigheter enligt lag.

I händelse av tvist, kan köparen ta ärendet till bostadsrättsföreningen, eller till Kronofogden om säljaren inte åtgärdar felet eller ersätter köparen för de kostnader som uppstått till följd av dolda felen.

Det är också möjligt att ansöka om ekonomisk ersättning för eventuella skador genom sin hemförsäkring.

Hur man hanterar dolda fel i en bostadsrätt

När du upptäcker dolda fel i din köpta bostadsrätt finns det flera steg du kan ta för att hantera situationen och skydda dina rättigheter. Här är några viktiga åtgärder att överväga:

 1. Kontakta säljaren eller mäklaren direkt för att informera dem om de upptäckta dolda felen.
 2. Samla bevis genom att dokumentera felaktigheterna med fotografier eller videobevis.
 3. Ansök om en formell reklamation enligt lagens krav och följ processen för att säkerställa korrekt dokumentation av felen.
 4. Anlita en oberoende expert, till exempel en besiktningsman, för att utvärdera omfattningen av de dolda felen.
 5. Överväg att diskutera möjligheten till ekonomisk kompensation med säljaren eller ta juridisk hjälp vid behov.

Konsekvenser av att hantera dolda fel felaktigt

Om dolda fel i en köpt bostadsrätt inte hanteras på rätt sätt kan det leda till långvariga konsekvenser för både säljaren och köparen. Säljaren kan bli ansvarig för att ersätta köparen för felaktigheterna samt betala för eventuella rättsliga kostnader.

Å andra sidan kan köparen ställas inför kostsamma reparationer och förluster om felaktiga dolda fel inte åtgärdas ordentligt. Det är viktigt att agera snabbt och korrekt vid upptäckt av dolda fel för att undvika framtida problem och säkerställa en rättvis lösning för båda parter.

Sammanfattning och råd för köpare och säljare.

Köpare och säljare måste förstå ansvar och rättigheter kring dolda fel. Reklamation måste göras inom skälig tid. Använd en erfaren fastighetsmäklare för att undvika tvister.

Besiktning är viktigt för att identifiera eventuella fel. Ta inte lätt på fuktskador eller ventilation i besiktningen.

Vanliga Frågor

1. Vad är dolda fel när man köper en bostadsrätt?

Dolda fel i en bostadsrätt är problem som inte var synliga vid köpet och kan inkludera saker som fuktskador, fel i ventilationen eller problem med taket.

2. Vems ansvar är det att informera om dolda fel i bostadsrätten?

Säljaren har ansvaret att berätta om kända dolda fel, och det finns lagar som skyddar köparen ifall säljaren inte uppfyller sitt ansvar.

3. Kan jag reklamera ett dolt fel efter köp av bostadsrätt?

Ja, om du hittar ett dolt fel efter köpet kan du göra en reklamation, ofta inom tio år, för att möjligen få ersättning eller få felet åtgärdat.

4. Är det viktigt att göra en besiktning av bostadsrätten före köpet?

Det är viktigt att göra en grundlig besiktning av bostadsrätten innan köp, så du kan upptäcka eventuella dolda fel som fuktskador eller brister i renovering.

5. Vad ska jag göra om jag misstänker dolda fel i min nya bostadsrätt?

Om du misstänker dolda fel, som en fuktskada från en gammal vattenskada, bör du snabbt kontakta en fuktmätare och sedan din mäklare eller juridisk rådgivning för att diskutera nästa steg i en eventuell bostadsrättstvist.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad du behöver veta om köpt bostadsrätt dolda fel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.