Vad kan jag göra om jag har köpt en bil med dolda fel? – Köpt bil med dolda fel: Vad kan jag göra?

Att upptäcka dolda fel på en nyligen köpt bil kan vara både frustrerande och kostsamt. Enligt svenska köplagen finns specifika rättigheter som skyddar konsumenter i sådana situationer.

I den här artikeln går vi igenom dina möjligheter att få upprättelse och vilka steg du kan ta för att hantera problemet. Läs vidare för konkreta råd och lösningar.

Sammanfattning

 • Om du upptäcker fel på bilen efter köpet har du rätt att reklamera. Bilhandlaren måste fixa felet, byta ut bilen eller återbetala pengarna.
 • Bilhandlaren är skyldig att åtgärda dolda fel på bilen, även efter köpet. Det kan innebära reparation, prisavdrag eller i vissa fall hävning av köpet.
 • Vid tvist med säljaren kan du kontakta Allmänna reklamationsnämnden för hjälp och rådgivning.
 • När du köper bil av en privatperson, dokumentera alla fel och ta kontakt med säljaren omgående för att säkra dina rättigheter.
 • Vid problem med dolda fel på en begagnad bil kan juridisk hjälp behövas för att kräva ersättning eller reparation.

Köpt bil med dolda fel: Vad kan jag göra?

Bilhandlaren är ansvarig för eventuella fel på bilen och det finns vissa krav och rättigheter som kan ställas på denne. Om du har köpt en begagnad bil av en privatperson finns det också särskilda regler och rättigheter som köpare att ta hänsyn till.

Fel på bilen ansvarar bilhandlaren för

Om du upptäcker ett fel på bilen efter köpet, är det ofta bilhandlarens ansvar att åtgärda problemet. Detta gäller särskilt om felet fanns vid tidpunkten för köpet men inte var synligt eller känt.

Enligt lag har du som konsument rätt till reklamation, vilket innebär att du kan kräva att bilhandlaren fixar felet, byter ut bilen eller i vissa fall ger dig pengarna tillbaka.

Bilaffären bör erbjuda en lösning som passar båda parter; de kan inte ignorera ett giltigt klagomål. Gäller garantin fortfarande, ska reparation eller åtgärd sker utan extra kostnad för dig.

Om bilhandlaren vägrar ta ansvar, kan du vända dig till konsumentvägledare eller ARN (Allmänna reklamationsnämnden) för att få hjälp att driva din rättighet som köpare.

Krav som kan ställas på bilhandlaren på grund av fel på bilen

Bilhandlaren kan krävas på att åtgärda felet om bilen har några dolda fel. Säljaren ansvarar för att reparera eller ersätta defekter som upptäcks inom skälig tid efter köpet.

Köparen kan även begära en prisreduktion om felet inte kan åtgärdas eller om säljaren inte kan erbjuda en likvärdig ersättning. Det är viktigt att känna till att bilhandlaren har ett lagstadgat ansvar för fel på bilen enligt konsumentköplagen och måste agera i enlighet med detta vid felaktigheter.

Säljaren har skyldigheter gentemot köparen när det gäller fel på bilen och det finns tydliga regler för hur dessa situationer ska hanteras. Genom att förstå vilka åtgärder som kan krävas av bilhandlaren vid fel på bilen, kan du som köpare säkerställa att dina rättigheter som konsument respekteras.

Genom att vara medveten om dina rättigheter kan du agera proaktivt vid eventuella fel och säkerställa en rättvis lösning.

Rättigheter som köpare vid fel på en begagnad bil köpt av en privatperson

Som köpare av en begagnad bil från en privatperson har du vissa rättigheter om det visar sig finnas fel på bilen. Enligt konsumentköplagen kan du kräva att felet åtgärdas av säljaren inom skälig tid.

Om felet inte kan åtgärdas eller om det är av väsentlig betydelse för bilens användning så kan du ha rätt till prisavdrag eller i vissa fall häva köpet. Det är viktigt att dokumentera samtliga fel och att kontakta säljaren så snart som möjligt.

Vid fel på bilen kan du alltså kräva att säljaren åtgärdar dessa eller så har du rätt till kompensation. Dokumentation av felen är avgörande i dessa situationer och det är av vikt att agera snabbt för att säkerställa dina rättigheter enligt lagen.

Vad du kan göra om du anser att säljaren ansvarar för fel på bilen

Om du anser att säljaren är ansvarig för fel på bilen, finns det flera åtgärder du kan vidta:

 1. Kontakta säljaren och förklara situationen tydligt.
 2. Be om en reparation eller kompensation för de fel som har identifierats.
 3. Om säljaren inte samarbetar, överväg att ta juridisk hjälp för att skydda dina konsumenträttigheter.

Vanliga Frågor

1. Vad betyder det att köpa en bil med dolda fel?

Att köpa en bil med dolda fel innebär att det finns problem med bilen som inte var uppenbara eller kända vid tidpunkten för bilköpet, vilket kan påverka bilens värde och funktion.

2. Vilka rättigheter har jag som köpare om jag hittar ett dolt fel på bilen jag just köpt?

Som köpare har du konsumentskydd och juridiskt ansvar är på säljarens sida, så du kan ha rätt till återköp eller prisavdrag om du köpt en begagnad bil med dolda fel.

3. Kan jag få ersättning för kostnaden av de dolda felen i bilen?

Ja, om du kan visa att bilen hade dolda fel vid köpet, kan säljaren behöva stå för kostnaden för reparation eller ge dig ersättning.

4. Vad ska jag göra först om jag upptäcker ett dolt fel efter bilköpet?

Kontakta säljaren direkt och informera om de dolda felen du upptäckt; detta är det första steget för att lösa problemet i enlighet med bilaffärens villkor.

5. Är det skillnad på att köpa bil privat jämfört med från en bilhandlare när det gäller dolda fel?

Ja, när du köper en bil privat är konsumentskyddet inte lika starkt som när du köper från en auktoriserad bilhandlare, men du har fortfarande rättigheter som måste respekteras vid upptäckt av dolda fel.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad kan jag göra om jag har köpt en bil med dolda fel? – köpt bil med dolda fel: vad kan jag göra?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.