Hur man kan häva köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur

En bostadsrätt är ett ägandeform där man köper rätten att bo i en lägenhet, inte själva lägenheten. Detta innebär att du blir medlem i en bostadsrättsförening och har rätt att använda bostaden som din egen.

Som bostadsrättsinnehavare betalar du en månadsavgift till föreningen som täcker kostnader som drift, underhåll och eventuell skuld på fastigheten.

Att äga en bostadsrätt ger dig också ansvar. Du ska underhålla insidan av din lägenhet och du delar ansvar för husets gemensamma utrymmen och system. Vidare måste du följa de regler och stadgar som föreningen satt upp.

Det är viktigt att förstå dessa skyldigheter innan du köper en bostadsrätt för att undvika framtida problem som kan uppstå, exempelvis med skadedjur eller andra dolda fel.

Skadedjur som ett dolt fel i bostadsrätt

Skadedjur kan utgöra ett dolt fel i bostadsrätten och innebära en betydande olägenhet för den nya ägaren. Mögel, ohyra och andra skadedjur kan räknas som dolda fel som säljaren är ansvarig för att informera om.

Vad räknas som dolt fel?

Ett dolt fel i bostadsrätt är något som inte upptäcks vid en normal besiktning och som den nya ägaren inte kunde förväntas hitta. Det kan vara allt från fuktproblem till otillräcklig isolering.

Fel som dessa påverkar bostadens användning på ett väsentligt sätt. Köparen måste kunna bevisa att felet fanns vid tidpunkten för tillträdet och inte har uppkommit sedan dess.

Dolda fel kan även omfatta allvarliga angrepp av skadedjur som mögel eller ohyra som var dolda vid inspektionen. Säljarens ansvar sträcker sig normalt två år efter överlåtelsen och köparen har då rätt att kräva kompensation eller i vissa fall häva köpet.

Sanering av skadedjur eller andra nödvändiga åtgärder för att korrigera felen kan bli aktuella. Om ett dolt fel uppdagas, är det viktigt att agera snabbt för att säkra sina rättigheter enligt köpeavtalet.

Vilka skadedjur kan räknas som dolt fel?

Vissa skadedjur kan räknas som dolda fel och påverka köpet av en bostadsrätt. Några av dessa skadedjur inkluderar:

 1. Termiter
 2. Möss eller råttor
 3. Kackerlackor
 4. Sängbuggar
 5. Boklöss
 6. Silverfiskar

Hur man kan häva köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur

För att häva köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur krävs det att skadedjuret utgör ett väsentligt fel och att säljaren inte åtgärdar problemet inom skälig tid. Det finns också en tidsgräns för hävning och alternativ till hävning, som att göra avdrag på köpeskillingen.

Krav för att häva köpet

För att häva köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur, måste följande krav vara uppfyllda:

 1. Säljaren har inte informerat om eller dolt skadedjursangreppet.
 2. Skadedjursangreppet utgör ett väsentligt och ej acceptabelt fel.
 3. Köparen har gett säljaren tillräcklig tid och möjlighet att åtgärda problemet.
 4. Skadedjursangreppet har inte åtgärdats inom rimlig tidsram från säljarens sida.

Tidsgräns för hävning

Efter att du har identifierat skadedjursproblemet och uppfyllt kraven för att kunna häva köpet, är det viktigt att vara medveten om tidsgränsen för att genomföra denna åtgärd.

Enligt lag har du normalt sett tre år på dig att häva köpet av bostadsrätten från det att felet upptäcktes eller borde ha upptäckts. Det är därför kritiskt att agera snabbt om du misstänker skadedjur i din bostadsrätt för att säkerställa rätten att häva köpet och få eventuell ersättning.

För att undvika förseningar och juridiska komplikationer är det viktigt att vara medveten om den givna tidsramen för hävning av köpet efter upptäckt av skadedjursproblemet.

Alternativ till hävning (avdrag på köpeskillingen)

Om du inte kan häva köpet av bostadsrätten på grund av skadedjur, finns det alternativ till hävning som kan vara möjliga. Här är några sätt att gå vidare om du inte kan eller väljer att inte häva köpet:

 1. Skadestånd: Du kan kräva ersättning för kostnader relaterade till skadedjursbekämpningen och eventuella skador som har uppstått på grund av skadedjuren.
 2. Avdrag på köpeskillingen: Istället för att häva köpet, kan du begära ett ekonomiskt avdrag från säljaren för att täcka kostnader för att åtgärda skadedjursproblemen. Detta kan inkludera kostnader för sanering, reparationer och andra åtgärder som behövs för att lösa problemet.
 3. Krävande av nedsättning: Om det finns dolda fel i bostadsrätten, inklusive skadedjur, har du rätt att kräva en nedsättning av köpeskillingen baserat på felets allvarlighetsgrad och de kostnader det medför.

Vanliga Frågor

1. När kan jag ångra köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur?

Du kan ångra köpet och häva köpavtalet om det finns väsentliga fel som skadedjur, och dessa inte upptäcktes före köpet.

2. Vem har ansvaret om jag hittar mögel eller skadedjur efter köp av bostadsrätt?

Säljaren kan hållas ansvarig för dolda fel som mögel eller skadedjur om de inte informerat dig om problemen innan köpet.

3. Kan jag få ersättning om jag upptäcker skadedjur i min nyinköpta bostadsrätt?

Ja, du kan ha rätt till ersättning vid dolda fel som skadedjur om det bevisas att säljaren kände till problemet.

4. Vad borde jag göra före köpet för att undvika problem med skadedjur?

Innan köpet är det viktigt att göra en ordentlig skadedjursinspektion och kräva åtgärd för eventuella skadedjursförebyggande åtgärder.

5. Vad innebär det att ha laglig rätt att häva köpet på grund av skadedjur?

Att ha laglig rätt innebär att du, enligt lag, kan häva köpet och få tillbaka dina pengar om det visar sig att bostaden har väsentliga fel som skadedjur.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hur man kan häva köpet av en bostadsrätt på grund av skadedjur

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.