Vad räknas som dolda fel hund och vad är köparens ansvar?

Ett dolt fel hos hund kan vara en sjukdom eller defekt som inte var synlig vid köptillfället. Läs vidare för att förstå mer om dolda fel hos hundar.

Definition av dolt fel

Ett dolt fel i sammanhang med hundköp innebär en defekt eller sjukdom som inte är synlig vid tidpunkten för köpet, men som fanns redan då. Dessa fel kan vara genetiska eller medfödda och ofta upptäcks de först när hunden börjar växa eller utvecklas.

Dolda fel kan också röra sig om tillstånd som ännu inte brutit ut men som hunden är anlagbärare för. Det är viktigt att köparen gör en noggrann besiktning innan köp, även om det inte alltid är möjligt att upptäcka dessa problem då.

Uppfödare har ett ansvar att informera om kända hälsoproblem inom rasen och tidigare sjukdomar hos föräldradjuren. Om dolda fel upptäcks efter köpet, beror köparens möjligheter till ersättning på vad som gäller enligt konsumentköplagen och de avtal som skrivits med uppfödaren.

Det är också upp till köparen att agera inom en rimlig tid efter att felet har upptäckts för att kunna göra anspråk på någon form av kompensation.

Exempel på vanliga dolda fel hos hundar

Dolda fel hos hundar kan vara komplexa och variera stort. De uppstår ofta inom hundens första levnadsår och kan påverka både hundens hälsa och köparens ekonomi.

 • Höftledsdysplasi är en genetisk sjukdom som påverkar hundens höftleder och kan leda till smärta samt rörelsesvårigheter.
 • Armbågsdysplasi liknar höftledsdysplasi men drabbar istället armbågslederna, vilket kan kräva dyra operationer.
 • Patellaluxation innebär att knäskålen hoppar ur sitt läge, vilket kan orsaka haltande och andra gångproblem hos hunden.
 • Ögonsjukdomar såsom progressiv retinal atrofi (PRA) kan leda till blindhet utan möjlighet till behandling.
 • Hudsjukdomar, inklusive allergier och eksem, kan vara kroniska och kräva livslång behandling med mediciner eller specialkost.
 • Epilepsi är en neurologisk sjukdom som resulterar i återkommande krampanfall hos hunden.
 • Hjärtsjukdomar kan vara medfödda eller utvecklas över tid och kräva omfattande vård från veterinär.

Köparens ansvar vid dolda fel

Enligt konsumentköplagen har köparen rättigheter och krav vid misstanke om dolda fel hos hunden, vilket inkluderar rätten till åtgärder som återbetalning eller ersättning. Läs mer om vad som räknas som dolda fel hos hundar och köparens ansvar vid köp.

Skyldigheter enligt konsumentköplagen

Köparen har rätt att undersöka hunden ordentligt vid köpet för att upptäcka eventuella fel. Om det finns ett dolt fel ska köparen göra en reklamation inom skälig tid. Enligt konsumentköplagen kan köparen kräva att säljaren åtgärdar felet, ger prisavdrag eller återbetalar köpeskillingen.

Säljaren har skyldighet att informera köparen om kända fel eller brister hos hunden. Om säljaren inte informerar om kända fel kan det leda till att köparen har rätt till ersättning enligt konsumentköplagen.

Rättigheter och krav på uppfödare

Uppfödaren måste ge köparen korrekt information om valpens hälsotillstånd. Om valpen lider av något dolt fel har köparen rätt till kompensation eller återbetalning från uppfödaren.

En seriös uppfödare ska vara villig att förse köparen med information om valpens bakgrund, inklusive hälsotester på föräldrarna och eventuella genetiska sjukdomar inom rasen.

Uppfödaren är ansvarig för att valpen säljs i gott skick och enligt gällande avelsregler. Om valpen visar sig ha ett dolt fel som inte var känt vid försäljningstillfället, måste uppfödaren ersätta köparen enligt konsumentköplagen.

Dolda felförsäkring för hundar

En dolda felförsäkring för hundar kan vara avgörande för att skydda sig mot kostsamma veterinärkostnader och andra problem som kan uppstå med din nya valp. Läs mer om vikten av att ha en dolda felförsäkring för din hund idag!

Vad är en dolda felförsäkring?

Vid köp av en hund kan en dolda felförsäkring vara avgörande för att skydda dig mot oväntade veterinärkostnader. En dolda felförsäkring ger täckning för eventuella hälsoproblem eller genetiska sjukdomar som din hund kan drabbas av.

Det kan inkludera allt från ärftliga sjukdomar till missbildningar och andra hälsoproblem. Att ha en dolda felförsäkring ger dig trygghet och ekonomiskt skydd om din hund skulle drabbas av sådana problem.

Det är klokt att överväga att skaffa en dolda felförsäkring vid köpet av en valp, då det kan bidra till att minska de ekonomiska riskerna och ge både dig och din nya fyrbenta vän den bästa vården möjligt.

Viktigheten av att ha en dolda felförsäkring

En dolda felförsäkring för hundar kan vara avgörande för att säkerställa hundens välbefinnande och ägarens ekonomiska trygghet. Genom att ha en sådan försäkring kan hundägare få ekonomiskt skydd om deras hund skulle drabbas av hälsoproblem som klassificeras som dolda fel.

Detta ger ägaren möjlighet att ge hunden den vård den behöver utan att behöva oroa sig för de höga kostnaderna för behandling och mediciner.

Att ha en dolda felförsäkring ger även ägaren en känsla av trygghet genom att minska risken för oväntade ekonomiska bördor vid sjukdomar eller hälsoproblem hos hunden. På så vis kan ägaren fokusera på att ge den bästa vården till sin fyrbenta vän utan att behöva bekymra sig över kostnader och ekonomiska överraskningar.

Vad som ingår i en dolda felförsäkring.

När du har bestämt dig för att skaffa en dolda felförsäkring för din hund, är det viktigt att förstå vad som ingår i en sådan försäkring. Här är vad du kan förvänta dig att omfattas av en dolda felförsäkring:

 1. Hälsoundersökning vid köp: En försäkring kan täcka kostnaderna för veterinärbesök och hälsoundersökningar vid köp av din hund.
 2. Behandling av sjukdomar: Om din hund drabbas av någon sjukdom som omfattas av försäkringen, kan kostnaderna för behandling täckas.
 3. Återbetalning vid felaktiga uppgifter: Om uppfödaren har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter om hundens hälsa, kan du ha rätt till återbetalning.

Vanliga Frågor

1. Vad menas med dolda fel hos hundar?

Dolda fel hos hundar är hälsoproblem som inte syns vid tidpunkten för hundköpet men som uppfödaren skulle ha känt till, som olika sjukdomar hos hund eller problem som inte motsvarar rasstandarden.

2. Vad har jag som köpare för ansvar när jag köper en hund?

Som köpare är det ditt ansvar att undersöka hunden noga, känna till köplagen och dina rättigheter, samt se till att valpen är avmaskad, vaccinerad och att du har en valpförsäkring.

3. Kan jag få återbetalning om min hund visar sig ha ett dolt fel?

Ja, om ett dolt fel upptäcks kan du ha rätt till återbetalning eller prisavdrag beroende på köplagen, särskilt om felet är något som uppfödarens ansvar täcker.

4. Har uppfödaren något ansvar för dolda fel på hunden?

Uppfödaren ansvarar för att informera om kända hälsoproblem hos hundar och kan hållas ansvarig för dolda fel som strider mot garanti vid valpköp eller avtal.

5. Behöver jag teckna en egen hälsoförsäkring för min hund?

Det är viktigt att du tecknar en egen hälsoförsäkring för din hund eftersom valpförsäkringen ofta bara täcker de första veckorna efter köpet och hunden kan behöva fortsatt skydd.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad räknas som dolda fel hund och vad är köparens ansvar?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.