Vad kostar en dolda fel försäkring för köpare och säljare?

Att köpa eller sälja en bostad innehåller risker, som dolda fel som kan bli kostsamma. En dolda fel försäkring är till för att skydda både köpare och säljare mot oväntade utgifter efter en fastighetsaffär.

I detta inlägg guidar vi dig genom vad en sådan försäkring kan kosta och vilka faktorer som påverkar priset. Läs vidare och få värdefulla insikter för din trygghet i bostadsaffären.

Sammanfattning

 • Dolda fel försäkringar varierar i pris beroende på fastighetstyp, från cirka 1 500 SEK för en bostadsrätt till över 20 000 SEK för en gård.
 • Självrisken är en del av försäkringskostnaden som kan påverka det totala priset, och den baseras på flera faktorer som fastighetens skick och ålder.
 • Priset på försäkringen påverkas även av andra faktorer såsom fastighetens läge, tidigare skador, byggnadsmaterial och områdets säkerhet.

Vad är en dolda fel försäkring?

En dolda fel försäkring skyddar köpare och säljare vid upptäckt av dolda brister efter en fastighetsaffär. Om en besiktning inte avslöjar alla fel kan en sådan försäkring täcka kostnaderna för reparationer som annars skulle vara köparens ansvar.

För säljaren innebär en säljansvarsförsäkring ett skydd mot ekonomiska krav om köparen hittar fel som inte upptäcktes eller uppgavs innan försäljningen. Dessa försäkringar är skräddarsydda för olika typer av fastigheter, vare sig det gäller en villa eller bostadsrätt, och de ger en extra trygghet genom att minska risken för oväntade kostnader och rättsliga tvister efter att affären är slutförd.

Försäkringspremien, försäkringsbeloppet och självrisken varierar beroende på fastighetens skick, storlek och värde, samt vilket försäkringsbolag man väljer.

Kostnader för en dolda fel försäkring

Kostnaden för en dolda fel försäkring kan variera beroende på fastighetstyp och självrisk. Andra faktorer som kan påverka priset inkluderar besiktning av fastigheten, eventuella vattenskador och behovet av rättsskydd.

Beroende på fastighetstyp

Fastighetstypen spelar stor roll för premiens storlek när det gäller dolda fel försäkringar.

Fastighetstyp Genomsnittlig kostnad
Villa 5 000 – 15 000 SEK
Bostadsrätt 1 500 – 4 500 SEK
Fritidshus 3 000 – 10 000 SEK
Gård 7 000 – 20 000 SEK
Radhus/Parhus 4 000 – 12 000 SEK

Priserna varierar utifrån värdering och specifika förhållanden kring varje objekt.

Självrisk

Självrisken för en dolda fel försäkring kan variera beroende på olika faktorer som fastighetstyp och försäkringsbolag. Den självrisk som köpare och säljare måste betala kan påverka det totala kostnaden för försäkringen.

Andra beaktade faktorer kan vara fastighetens skick, ålder, och eventuella tidigare skador. Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa täckningen till det mest kostnadseffektiva priset.

Andra faktorer som påverkar pris

En dolda fel försäkring för köpare och säljare påverkas av flera andra faktorer utöver fastighetstyp och självrisk.

 1. Skicket på fastigheten
 2. Ålder och skick på VVS – systemet
 3. Läge och geografiska risker
 4. Tidigare känt skadefall
 5. Byggnadsmaterial och konstruktionstyp
 6. Områdets kriminalitetshistorik

Vanliga Frågor

1. Vad är en dolda fel försäkring?

En dolda fel försäkring är en försäkring mot gömda fel som köpare eller säljare kan teckna för att skydda sig vid dolda skador på en fastighet efter ett husköp.

2. Hur mycket kan det kosta för köpare och säljare att ha en dolda fel försäkring?

Priset på dolda fel försäkring beror på flera faktorer som fastighetens skick och värde, men ger juridiskt skydd och hjälp vid exempelvis vattenskada.

3. Vilka är reglerna för dolda fel försäkringar för husköpare och säljare?

Regler för fastighetsförsäkring inkluderar vad som omfattas av försäkringen, hur länge den gäller, och processen för att göra anspråk vid upptäckten av ett dolt fel.

4. Varför behöver man en försäkring för fastigheter när man köper eller säljer ett hus?

En försäkring för fastigheter erbjuder trygghet och ekonomiskt skydd både för köpare och säljare om det skulle uppdagas fel på huset efter köpet som inte var synliga vid tidpunkten för affären.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad kostar en dolda fel försäkring för köpare och säljare?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.