Vad är en tredskodom och hur påverkar den dig? – Vad är tredskodom och hur påverkar den dig?

Att hamna i en rättslig tvist kan vara stressande och komplicerat. Tredskodom är en dom som kan meddelas när en part inte uppfyller sina processuella skyldigheter i en rättegång.

I den här artikeln går vi igenom vad en tredskodom innebär och dess konsekvenser för dig, samt hur du kan hantera situationen. Läs vidare för att förstå processen och skydda dina rättigheter.

Vad är en tredskodom?

En tredskodom är ett beslut som meddelas av domstolen när en part inte dyker upp till en förhandling eller inte lämnar in ett skriftligt yttrande. Det kan också meddelas om en part inte följer domstolens kallelse eller regler för tvistemål.

Orsaker till tredskodom

En domstol kan besluta om tredskodom när en part inte följer rättegångsreglerna. Det handlar ofta om att någon inte samarbetar under rättsprocessen.

 • Inte dyka upp till rättegångsförhandlingen, trots att man fått korrekt kallelse och klara instruktioner.
 • Misslyckas med att inkomma med ett skriftligt yttrande som domstolen begärt.
 • Ignorera kravet på att presentera bevis eller dokument som är viktiga för målet.
 • Underlåter att betala de avgifter som är kopplade till tvistemålet i tid.
 • Vägrar svara på motpartens stämning utan att ge ett giltigt skäl.
 • Följer inte den tidsfrist som angetts av domstolen för olika åtgärder i ärendet.
 • Ger felaktig information eller försöker vilseleda rättssystemet medvetet.
 • Uteblir vid upprepade tillfällen från förhandlingar trots flera påminnelser.

När tredskodom kan meddelas

Efter att orsakerna till tredskodom har identifierats är det viktigt att förstå när en tredskodom kan meddelas.

 1. När den svarande parten inte har svarat på stämningsansökan inom föreskriven tid.
 2. När parterna inte når en förlikning under rättegångsförberedelsen.
 3. När det föreligger grund för att den svarande parten inte har betalat eller fullgjort vad som åligger denne enligt domstolens dom eller beslut.

Hur påverkar en tredskodom dig?

Tredskodom kan ha konsekvenser för den förlorande parten, inklusive betalningsanmärkningar och verkställighet av domen av Kronofogden. Det finns dock möjligheter till återvinning eller resning, och det kan vara klokt att kontakta en advokat för hjälp med tredskodom.

Konsekvenser för den förlorande parten

Förlorar parten i en tredskodom kan det leda till betalningsansvar och skuldsättning. Denna dom kan resultera i att Kronofogden verkställer kravet genom att ta utmätning eller betalningsföreläggande.

Det kan också leda till en betalningsanmärkning som påverkar möjligheten att få framtida lån eller kredit.

Möjlighet till återvinning eller resning

Efter en tredskodom finns det möjlighet till återvinning eller resning för den förlorande parten. Det är viktigt att känna till dessa alternativ och hur de kan påverka din situation.

 1. Återvinning av en tredskodom innebär att domen ogiltigförklaras och målet tas upp igen.
 2. Resning är en möjlighet att få ett nytt avgörande om det framkommit nya omständigheter eller bevis som kan påverka utfallet av målet.
 3. För att begära återvinning eller resning krävs starka skäl och det är klokt att söka juridisk rådgivning för att bedöma möjligheterna.
 4. Dessa processer kan ge den förlorande parten en chans att rätta till eventuella fel och få en rättvis bedömning av tvisten.

Kontakta en advokat för hjälp med tredskodom

Om du befinner dig i en situation där en tredskodom har meddelats mot dig, kan det vara avgörande att få kvalificerad juridisk hjälp. En erfaren advokat med kunskap inom tredskodomsprocessen kan guida dig genom de rättsliga alternativen och hjälpa dig att bedöma dina möjligheter till överklagan eller återvinning.

Genom att samarbeta med en advokat specialiserad inom detta område kan du öka dina chanser att uppnå en förändring i din rättsliga situation och minimera de potentiella konsekvenserna av tredskodomen.

Att söka professionell juridisk rådgivning kan ge dig klarhet kring de lagliga processerna som omger tredskodomar, samt stödja dig i att navigera genom eventuella tvister och konflikter som kan uppstå.

Vanliga Frågor

1. Vad betyder tredskodom?

En tredskodom är ett rättsfall där domstolen beslutar eftersom någon inte följer reglerna under en rättegång, till exempel genom att inte komma till sin domstolsförhandling.

2. Hur får man en tredskodom mot sig?

Om du inte svarar på en stämning eller inte kommer till din rättegång kan domstolen utfärda en tredskodom enligt rättegångsbalken.

3. Vilka konsekvenser kan en tredskodom ha för mig?

Om du får en tredskodom mot dig kan du bli skyldig att betala skadestånd eller följa domstolens beslut, även om du inte var närvarande och försvarade dig.

4. Kan jag lösa en konflikt utan tredskodom?

Ja, många gånger går det att lösa konflikter utanför domstolen genom förhandlingar och juridik, vilket kan förhindra risken för tredskodom.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad är en tredskodom och hur påverkar den dig? – vad är tredskodom och hur påverkar den dig?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.