Vad innebär undersökningsplikt vid köp av fastigheter och dolda fel? – En guide till undersökningsplikt vid köp av fastigheter och dolda fel

När du köper en fastighet har du som köpare en plikt att undersöka huset ordentligt. Detta kallas för undersökningsplikt och är viktigt för att upptäcka eventuella dolda fel som inte syns vid en första anblick.

Om du missar något fel och slutför köpet, kan det bli svårt att få ersättning från säljaren senare. Därför är det klokt att göra en noggrann kontroll av fastigheten, helst med hjälp av en erfaren besiktningsman.

Säljarens ansvar är att informera om de fel som de känner till, men det finns alltid en risk för dolda fel som inte ens säljaren vet om. Därför skyddar jordabalken köpare genom lagstiftningen om dolda fel.

Om sådana fel upptäcks efter att köpet är genomfört kan det vara möjligt att få ersättning. Men kom ihåg, din undersökningsplikt är grundläggande och du kan inte lita bara på säljarens eller fastighetsmäklarens ord när du köper en fastighet.

Köparens undersökningsplikt

Köparens undersökningsplikt innebär att hen har ansvaret att noga undersöka fastigheten innan köp för att upptäcka eventuella dolda fel. Det är viktigt att köparen gör en noggrann undersökning för att undvika framtida problem med fastigheten.

Vad är undersökningsplikt?

Undersökningsplikten är köparens ansvar att noga kontrollera fastigheten före köp. Detta innebär att du som köpare måste genomföra en noggrann granskning för att upptäcka eventuella fel och brister.

Du ska inspektera såväl inomhus som utomhus och titta på allt ifrån tak och grund till VVS och elinstallationer. Det är viktigt att du gör din hemläxa för att undvika problem efter köpet.

En lekmans undersökning räcker inte för att uppfylla kraven för undersökningsplikten. Ofta behövs en professionell besiktningsman som kan identifiera fel som inte är synliga för det otränade ögat.

Om du missar att rapportera ett fel innan köpet, kan det bli svårt att hålla säljaren ansvarig i efterhand. Därför är det av yttersta vikt att ta detta steg på fullaste allvar vid Fastighetsköp, för att skydda dig själv och din investering.

Säljarens ansvar för dolda fel

Säljaren har ansvaret att informera köparen om eventuella dolda fel i fastigheten. Om säljaren är medveten om något fel som kan påverka fastighetens värde eller brukande, måste denne informera köparen.

Säljaren kan inte undandra sig ansvaret genom att inte avsiktligt söka efter fel. Det är även viktigt att säljaren inte försöker dölja några fel genom att agera vilseledande eller ge bristfällig information.

I och med detta ansvar är det viktigt för säljaren att vara öppen och ärlig gentemot köparen när det kommer till eventuella dolda fel i fastigheten. Att inte göra så kan leda till rättsliga konsekvenser och ekonomiska påföljder för säljaren.

Hur man kan undvika vanliga misstag i undersökningsplikten

Anlita en besiktningsman för att noggrant granska fastigheten innan köp. Följ besiktningsmannens rekommendationer och var inte beroende av säljaren eller mäklaren för information om fastigheten.

Anlita en besiktningsman

Det är viktigt att anlita en besiktningsman för att säkerställa att fastigheten granskas noggrant och eventuella dolda fel upptäcks före köpet. Här är några viktiga punkter att tänka på när det gäller anlitande av besiktningsman:

 1. Besiktningsmannens erfarenhet och kompetens
 2. Omfattningen av besiktningen
 3. Skriftlig rapport och rekommendationer från besiktningsmannen
 4. Fråga om referenser och tidigare kunders erfarenheter

Följa besiktningsmannens anvisningar

När du får en besiktningsrapport är det viktigt att följa de rekommendationer och anvisningar som ges av besiktningsmannen. Här är några saker du bör tänka på:

 1. Se till att åtgärda eventuella brister eller fel som besiktningsmannen har påpekat innan köpet slutförs.
 2. Kontakta professionella för att utföra nödvändiga reparationer, om sådana behövs, med tanke på de rekommenderade åtgärderna.
 3. Spara alla dokument och kvitton som bevisar att rekommenderade åtgärder har utförts, detta kan vara till hjälp om det uppstår problem längre fram.
 • Kontrollera Köpvillkor och Oskäliga villkor vid fastighetsköp

Inte lita enbart på säljaren och mäklaren

När du tar itu med undersökningsplikten är det viktigt att komma ihåg att säljaren och mäklaren har sina egna intressen i affären. Deras främsta fokus är att slutföra försäljningen.

Därför bör du som köpare inte enbart lita på den information som tillhandahålls av dem. Det är väsentligt att själv genomföra en noggrann undersökning och överväga att anlita en besiktningsman för att få en objektiv bedömning av fastighetens skick.

Detta kan bidra till att undvika potentiella problem och dolda fel som inte har avslöjats av säljaren eller mäklaren.

Vanliga Frågor

1. Vad är undersökningsplikt när man köper ett hus?

Undersökningsplikt innebär att du som köpare av en fastighet måste undersöka huset noga för att upptäcka eventuella fel innan köpet.

2. Måste säljaren informera om alla fel i huset?

Säljarens undersökningsplikt kräver att de ska berätta om kända fel, men som köpare har du ansvar att själv upptäcka dolda fel i fastigheten.

3. Vad händer om jag hittar ett dolt fel efter köpet?

Om du upptäcker ett dolt fel i fastigheten efter köpet kan du ha rätt till ersättning, speciellt om du tecknat en doldafelförsäkring.

4. Vilka dokument är viktiga vid köp av fastighet?

När du köper en fastighet är det viktigt att ha köpeavtal, lagfart och fastighetstaxering klara, vilket är en del av köprätten och garanterar din äganderätt.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad innebär undersökningsplikt vid köp av fastigheter och dolda fel? – en guide till undersökningsplikt vid köp av fastigheter och dolda fel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.