Undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt med elinstallationer – vad innebär det?

Att köpa en bostadsrätt är en stor affär och elinstallationer kan vara en dold fallgrop. Visste du att det finns en lagstadgad undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt? I detta inlägg guidar vi dig genom vad det innebär och hur du kan skydda dig mot oväntade problem med elen.

Läs vidare för värdefulla tips och råd!

Vad innebär undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt med elinstallationer?

Köpare har ansvar att undersöka bostadens elinstallationer och säljaren har ett felansvar att informera om eventuella fel. Mäklaren har också viss ansvar att ge korrekt information om bostaden.

Köparens ansvar att undersöka och upplysningsplikt

När du köper en bostadsrätt är det ditt ansvar att noggrant granska elinstallationerna. Det betyder att du måste kolla att allt är korrekt installerat och uppfyller de säkerhetskrav som finns.

Sådana kontroller kan innefatta att se över kabeldragningar, säkerställa att uttag är jordade och inspektera badrumsinstallationer. Om något inte står rätt till, ligger ansvaret på dig att rapportera detta innan köpet slutförs.

Upplysningsplikten innebär att du som köpare ska fråga och få information om bostaden från säljaren, mäklaren och föreningen. Det är viktigt att du ställer rätt frågor och begär relevant dokumentation för att få klarhet i bostadens skick.

En grundlig besiktning av bostaden ger dig en tydligare bild av eventuella dolda fel som kan påverka ditt beslut.

Säljarens felansvar och information om bostaden

Säljaren har ett ansvar att informera köparen om eventuella fel eller brister gällande bostaden och dess elinstallationer. Det innebär att säljaren måste vara öppen och ärlig om kända problem med elsystemet och andra relaterade funktioner.

Vid upptäckta fel är säljaren skyldig att agera i god tro och förse köparen med korrekt information för att underlätta en välunderbyggd köpbeslut.

Säljarens felansvar innefattar även att följa lagliga krav och tillhandahålla nödvändig dokumentation, såsom besiktningsprotokoll och information om tidigare reparationer eller underhåll av elinstallationerna.

Mäklarens ansvar

Mäklaren måste vara noggrann med att förmedla korrekt information om bostaden, inklusive dess elinstallationer. Det är deras ansvar att säkerställa att köparen får all nödvändig dokumentation och information om eventuella brister i elsystemet.

Mäklaren ska vara transparent om alla kända fel och informera köparen om möjligheten att genomföra en elbesiktning för att säkerställa elsäkerheten i bostaden.

När mäklaren erbjuder sina tjänster till säljaren, är det viktigt att de också informerar om vikten av att ha ordentlig dokumentation angående elinstallationerna i bostaden.

Praktiska tips för att uppfylla undersökningsplikten

För att uppfylla undersökningsplikten är det viktigt att säkerställa elsäkerheten i bostaden och kontrollera bostadens utrustning. Det kan också vara till hjälp att använda sig av andra tjänster för att få en helhetsbild av bostadens elinstallationer.

Säkerställa elsäkerheten i bostaden

För att säkerställa elsäkerheten i bostaden är det viktigt att:

 1. Kontrollera elsystemet regelbundet för eventuella fel eller brister.
 2. Se till att elutrustningen är korrekt installerad och fungerar som den ska.
 3. Anlita en behörig elektriker för att utföra en noggrann kontroll av elinstallationerna.
 4. Undersök eventuella tidigare felanmälningar eller problem med elen i bostaden.
 5. Upprätthålla dokumentation över tidigare reparationer eller underhåll av elsystemet för framtida referens.
 6. Utvärdera om det finns behov av uppgraderingar eller moderniseringar av elinstallationerna för att säkerställa långsiktig elsäkerhet i bostaden.

Kontrollera bostadens utrustning och informera mäklaren om eventuella fel

Efter att ha säkerställt elsäkerheten i bostaden är det viktigt att också kontrollera bostadens utrustning och informera mäklaren om eventuella fel. Här är några praktiska tips för att uppfylla denna del av undersökningsplikten:

 1. Granska elutrustningen noggrant, inklusive vägguttag, strömbrytare och larmfunktioner.
 2. Kontrollera vitvaror och övriga eldrivna apparater för att identifiera eventuella brister eller felaktigheter.
 3. Dubbelkolla eventuella tidigare elektriska reparationer och se till att all dokumentation är korrekt.
 4. Om du upptäcker några felaktigheter eller brister i bostadens elinstallationer, se till att omedelbart informera mäklaren om dessa för vidare åtgärder och dokumentation.

Övriga tjänster som kan hjälpa till att uppfylla undersökningsplikten.

När du har kontrollerat bostadens utrustning och informerat mäklaren om eventuella fel, kan ytterligare tjänster vara till hjälp för att uppfylla undersökningsplikten:

 1. Anlita en certifierad elektriker för en grundlig genomgång av elinstallationerna.
 2. Utför en termografering av elsystemet för att identifiera eventuella överhettningar eller andra problem.
 3. Konsultera en expert inom fastighetsbesiktning för en fullständig översyn av bostadsrättens elsystem och säkerhet.
 4. Begär en energideklaration för att få ökad insyn i fastighetens energiförbrukning och eventuella energieffektivitetsproblem.
 5. Ta hjälp av en juridisk rådgivare specialiserad på fastighetstransaktioner för att säkerställa korrekt dokumentation och överensstämmelse med lagar och regler kring köp av fastighet.

Hur långt sträcker sig undersökningsplikten och vad gäller vid reklamation?

För att klarlägga undersökningspliktens omfattning och reklamationsrätt gällande elinstallationer vid köp av bostadsrätt, är det viktigt att förstå de juridiska kraven. Undersökningsplikten sträcker sig till att köparen måste noggrant granska bostaden, inklusive dess elinstallationer, för att upptäcka eventuella fel eller brister.

Vid reklamation har köparen rätt att åberopa fel i bostadens elinstallationer som fanns vid köpet, förutsatt att dessa fel inte var kända eller borde ha varit kända av köparen.

Vanliga Frågor

1. Vad är undersökningsplikten när man köper en bostadsrätt?

Undersökningsplikten innebär att du som köpare har ett juridiskt ansvar att kontrollera bostadsrätten innan köpet, särskilt elinstallationerna.

2. Varför måste jag göra en besiktning av elinstallationerna?

En besiktning hjälper dig att upptäcka eventuella fel och brister i elinstallationerna, vilket kan påverka din säkerhet och ekonomi.

3. Vem är ansvarig om det finns ett fel som inte upptäcks vid köpet?

Om felet inte upptäcktes under din besiktning och du har fullgjort din undersökningsplikt kan säljaren hållas juridiskt ansvarig.

4. Kan jag överlåta min undersökningsplikt till någon annan?

Nej, som köpare kan du inte överlåta din undersökningsplikt men du kan anlita en expert för att utföra besiktningen åt dig.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt med elinstallationer – vad innebär det?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.