Hur skyddar jag mig mot dolda fel med länsförsäkringar?

Att köpa en bostad är en stor investering, men dolda fel kan bli en kostsam överraskning. En dold fel-försäkring hos Länsförsäkringar kan erbjuda trygghet och ekonomiskt skydd.

I den här artikeln går vi igenom hur du som köpare eller säljare kan skydda dig mot oväntade problem. Läs vidare för att upptäcka hur du kan sova lugnt i ditt nya hem.

Sammanfattning

 • Teckna en Dolda Fel – försäkring hos Länsförsäkringar för att minska risken för ekonomiska överraskningar efter bostadsköpet genom Länsdeklarerat Plus och trygghet via besiktning.
 • Som köpare, granska fastighetsdokument och försäkringsvillkor noggrant och reklamera omgående till säljaren vid upptäckt av dolda fel.
 • Säljare bör vara öppna och genomföra noggranna besiktningar samt skapa tydliga avtal som redovisar fastighetsskicket för att undvika ansvar för dolda fel.
 • Ha en god kommunikation och dokumentera allting när du hanterar dolda fel, både med säljaren och försäkringsbolaget, för att skydda dina rättigheter och få bästa möjliga stöd.
 • Upprätthåll en aktiv relation med ditt försäkringsbolag för att effektivt hantera eventuella skador eller fel som kan uppkomma i din fastighet.

Vad är Dolda Fel-försäkring?

Dolda Fel-försäkring är en typ av försäkring som erbjuds av Länsförsäkringar för att skydda både säljare och köpare mot eventuella fastighetsfel eller skador. Detta innefattar länsdeklarerat Plus och trygghet via besiktning och försäkring.

Länsdeklarerat Plus

Länsdeklarerat Plus är en försäkring som ger extra skydd till husköpare och säljare. Den täcker oväntade skador och fel som inte upptäcks vid en vanlig besiktning. Med denna försäkring kan du som köpare känna dig säker på att du inte möts av obehagliga överraskningar efter att köpet är avslutat.

Den minskar risken för kostsamma reparationer och tvister om ansvar.

För säljaren innebär Länsdeklarerat Plus en trygg affär eftersom säljarens skadeståndsansvar begränsas. Försäkringen skapar ett tillitsfullt klimat mellan köpare och säljare vilket underlättar hela bostadsköpsprocessen.

Att välja Länsdeklarerat Plus är att investera i både boende och sinnesfrid.

Trygghet via besiktning och försäkring

När du köper en fastighet är en hembesiktning en bra början för att upptäcka eventuella dolda fel. Genom att anlita en besiktningsman kan du få en oberoende bedömning av fastighetens skick och eventuella problem som kan leda till fastighetsskador.

Besiktningen ger dig trygghet genom att du aktivt kan undersöka fastighetens skick innan köpet och därmed undvika oönskade överraskningar i framtiden. Det är viktigt att notera att din försäkringspremie och villkor kan påverkas av besiktningsresultaten.

För att säkerställa fullständigt skydd mot eventuella dolda fel är det väsentligt att du förstår de exakta detaljerna i din försäkring. Läs noga igenom försäkringsvillkoren och konsultera försäkringsbolaget vid eventuella frågor eller oklarheter.

Så Skyddar Du Dig Mot Dolda Fel med Länsförsäkringar

För säljare: Se till att vara öppen och ärlig om eventuella fel och brister i fastigheten. För köpare: Kontrollera noggrant och reklamera direkt till säljaren om du upptäcker några fel.

Ha en nära relation med ditt försäkringsbolag för att snabbt och effektivt hantera eventuella skador eller fel.

För säljare

För säljare är det viktigt att säkerställa att fastigheten är i gott skick innan försäljning för att undvika komplikationer senare. Här är några viktiga steg för att skydda dig mot dolda fel med Länsförsäkringar:

 1. Genomför en noggrann besiktning av fastigheten innan försäljning för att identifiera eventuella brister eller fel.
 2. Upprätta tydliga och detaljerade avtal och dokumentation som tydligt redovisar fastighetens skick och eventuella kända problem.
 3. Var transparent och ärlig om eventuella fel eller brister, samt informera potentiella köpare om åtgärder som vidtagits för att åtgärda dem.
 4. Kontrollera vilka lagar och regler som gäller vid försäljning av fastighet och se till att du följer dem noggrant.
 5. Få rätt rådgivning och juridiskt stöd från experter inom fastighetsförsäkringar för att säkerställa korrekt hantering av eventuella tvister eller anspråk från köpare.

För köpare

För köpare

 • Granska noga alla fastighetsdokument för att identifiera eventuella dolda fel.
 • Se till att du har en fullständig förståelse av vad försäkringen täcker och inte täcker.
 • Kontakta försäkringsbolaget om du upptäcker några dolda fel så snart som möjligt.
 • Dokumentera noggrant alla fel eller skador och spara all kommunikation med säljaren och försäkringsbolaget.
 • Använd din dolda fel – försäkring som en extra trygghet vid fastighetsköp.

Reklamera direkt till säljaren

Vid eventuella dolda fel ska du först reklamera direkt till säljaren. Det är viktigt att informera säljaren om problemen och diskutera möjliga lösningar. Genom att agera snabbt och tydligt kan du öka chanserna för en smidig och rättvis lösning.

Kom ihåg att hålla korrespondensen skriftlig för framtida referens, om det behövs.

Ett snabbt agerande kan bidra till att skydda dina rättigheter som köpare och underlätta processen vid eventuell försäkringsinblandning. Oavsett utfallet är det viktigt att hålla en öppen och ärlig kommunikation med säljaren för att försäkra dig om bästa möjliga resultatet.

Din relation med försäkringsbolaget

När reklamationen har gjorts till säljaren och ärendet vidarebefordrats till försäkringsbolaget, är det viktigt att upprätthålla en aktiv och konstruktiv relation med försäkringsbolaget.

Du bör vara beredd att tillhandahålla all nödvändig dokumentation och information som bolaget kan begära angående fastighetsskadan. Det är också klokt att hålla en öppen kommunikationskanal med försäkringsbolaget för att säkerställa att de håller dig informerad om processen gällande anspråket.

Vanliga Frågor

1. Vad är köparens skydd mot dolda fel med länsförsäkringar?

Köparens skydd innebär att du som köper ett hem kan försäkra dig mot dolda fel genom att teckna en speciell skadeförsäkring hos länsförsäkringar.

2. Är säljaren ansvarig för dolda fel även om jag har en försäkring?

Ja, säljaren har ansvar för dolda fel, men med rätt försäkring från länsförsäkringar kan du få hjälp med kostnader om något oväntat upptäcks.

3. Kan jag få försäkringsavslag på mitt skydd för dolda fel?

Om du inte anmäler skadan i tid eller inte följer villkoren kan länsförsäkringar neka ersättning för dolda fel. Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant.

4. Skyddar hemförsäkringen mig mot dolda fel eller behöver jag extra försäkring?

En vanlig hemförsäkring täcker oftast inte dolda fel, så det kan vara klokt att teckna en tilläggsförsäkring hos länsförsäkringar för ett stärkt skydd mot oväntade utgifter.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hur skyddar jag mig mot dolda fel med länsförsäkringar?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.