Hur man ansöker om inhibition av tredskodom – steg för steg guide

Att stå inför en tredskodom kan kännas överväldigande och stressande. En sådan dom innebär att man förlorat ett mål eftersom man inte agerat i tid eller på rätt sätt. I den här artikeln guidar vi dig igenom processen för att ansöka om inhibition, vilket kan ge dig en andra chans.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan stoppa verkställigheten av domen och få mer tid att agera.

Steg för steg guide för ansökan om inhibition av tredskodom

För att ansöka om inhibition av tredskodom måste man först begära det hos tingsrätten. Det är viktigt att begäran handläggs skyndsamt och att man samtidigt begär återvinning av tredskodom i samband med ansökan.

Begära inhibition av tredskodom

Att begära inhibition av tredskodom är en juridisk process som kan stoppa verkställigheten av ett domslut. Processen följer specifika steg enligt Rättegångsbalken.

 • Identifiera först det aktuella målnumret hos den domstol som meddelade tredskodomen.
 • Skriv sedan en skriftlig ansökan riktad till tingsrätten där ärendet behandlades.
 • I ansökan ska man klart och tydligt ange att man önskar inhibition och anledningen till denna begäran.
 • Det är viktigt att inkludera bevis och argument som styrker varför inhibition bör beviljas.
 • Ansökaren behöver också uppge sina kontaktuppgifter för eventuell fortsatt kommunikation från domstolen.
 • Om fast egendom är involverad, inkludera information om denna egendom i din ansökan.
 • Sänd in ansökan till tingsrätten antingen via post eller genom digital inlämning, beroende på vad som är möjligt.
 • Efter inlämnandet kan man kontakta KFM Kronofogdemyndigheten för att informera dem om den pågående processen för inhibition.
 • Betala eventuell avgift som krävs för handläggningen av din begäran om inhibition.
 • Vänta på beslutet från tingsrätten angående din begäran.

Skyndsamt handläggande av ansökan

Vid ansökan om inhibition av tredskodom, är det viktigt att handläggningen sker skyndsamt för att undvika eventuell verkställighet av domen. För att säkerställa ett snabbt handläggande kan man följa upp med tingsrätten för att säkerställa att ansökan prioriteras.

Genom att kontakta rättens expedition kan man få information om vilka åtgärder som kan vidtas för att påskynda processen.

Det finns också möjlighet att begära skjuts upp av verkställningen av domen under handläggningstiden, vilket kan vara till hjälp i situationer där det föreligger grova förfarandefel eller andra omständigheter som starkt talar emot verkställigheten.

Begära återvinning av tredskodom i samband med ansökan

Vid ansökan om inhibition av tredskodom kan det vara nödvändigt att begära återvinning av tredskodom i samband med ansökan. Detta innebär följande steg:

 1. Identifiera grunderna för att begära återvinning av tredskodom.
 2. Samla bevis och dokumentation som stödjer ditt fall för återvinning.
 3. Sök juridisk rådgivning för att säkerställa att din begäran är korrekt formulerad och styrkt med relevant lag och prejudikat.
 4. Förbered en skriftlig ansökan om återvinning av tredskodom som tydligt presenterar ditt argument.
 5. Inlämna ansökan till behörig domstol och följ upp enligt deras krav och tidsramar.

Vad händer efter att en ansökan om inhibition har gjorts?

Domstolens beslut om inhibition kan antingen bevilja eller avslå ansökan. Om ansökan beviljas innebär det att verkställigheten av tredskodom stoppas till dess att huvudförhandling har ägt rum.

En tredskodom innebär att den tilltalade inte har infunnit sig till rättegångsförhandling, och det finns möjlighet att begära återvinning av tredskodom i samband med ansökan om inhibition.

Domstolens beslut om inhibition

Efter att en ansökan om inhibition har lämnats in, kommer domstolen att överväga fallet. Domstolens beslut om inhibition kan innebära att tredskodom inte verkställs medan ansökan behandlas.

Domstolen kommer att bedöma om det finns tillräckliga skäl för att inhibition ska beviljas och väga in parternas argument och bevisning för att fatta sitt beslut. Det är viktigt att noggrant förbereda och presentera ditt fall inför domstolen för att öka chanserna att en inhibition beviljas under denna process.

Eftersom domstolens beslut kan ha avgörande konsekvenser är det avgörande att följa rätt procedur och söka juridisk rådgivning om ansökan om inhibition av tredskodom. Genom att vara väl förberedd och följa lagliga riktlinjer kan du öka dina chanser att få den önskade lösningen i din juridiska process samt säkerställa en god kännedom om rättslig process gällande hanteringen av ansökan om inhibition vid en tingsrättens beslut.

Vad betyder en tredskodom och vad kan man göra för att motverka den?

En tredskodom är ett domstolsbeslut som träffas när en part inte följer domstolens kallelse eller uteblir från rättegången. För att motverka en tredskodom kan den uteblivna parten ansöka om inhibition av tredskodom.

Det innebär att parten begär att domen inte ska verkställas innan saken prövats på nytt.

För att motverka en tredskodom kan den uteblivna parten även göra invändningar mot verkställigheten av domen och ansöka om återvinning av tredskodom, vilket ger parten möjlighet att få sitt ärende prövat igen inför domstolen.

Vanliga Frågor

1. Vad betyder inhibition av tredskodom?

Inhibition av tredskodom är en juridisk process där man ber domstolen vänta med att verkställa ett beslut i ett brottmål.

2. Hur inleder jag ansökningsprocessen för att begära inhibition?

För att inleda ansökningsprocessen, förbered ett svaromål och skicka in det till domstolen som handlägger ditt brottmål.

3. Vilka steg måste jag följa för att ansöka om inhibition?

Följ denna steg för steg guide: skriv en ansökan, inkludera alla nödvändiga handlingar, och lämna in den till rätt domstol.

4. Hur vet jag om min ansökan om inhibition har blivit godkänd?

Efter domstolens handläggning av din ansökan kommer du att få ett beslut skriftligen om huruvida din begäran om inhibition har beviljats eller inte.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hur man ansöker om inhibition av tredskodom – steg för steg guide

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

No tags for this post.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.