Vad du behöver veta om dolda fel försäkring utan besiktning – så fungerar det

Att köpa hus kan innebära oväntade överraskningar i form av dolda fel. En dolda felförsäkring kan skydda dig ekonomiskt, men det är inte alltid besiktning krävs för att teckna en sådan.

I den här artikeln guidar vi dig genom processen att säkra ditt husköp med en dolda felförsäkring, även utan förhandsbesiktning. Läs vidare för att lära dig hur du tryggar ditt nya hem!

Sammanfattning

 • En dolda felförsäkring utan besiktning kan skydda ekonomiskt mot problem som inte var synliga när du köpte fastigheten.
 • Det är viktigt att läsa försäkringsvillkoren noga så att du vet vad som täcks och för att undvika framtida överraskningar.
 • Köparen bör göra en grundlig undersökning av fastigheten och ställa frågor, medan säljaren ska vara ärlig om fastighetens skick.
 • En besiktning ger information om nuvarande skador, medan en dolda felförsäkring skyddar mot skador som upptäcks efter köpet.
 • Undvik vanliga misstag som att inte förstå försäkringsavtalet eller missa att granska tidigare skador.

Vad är en dolda felförsäkring?

En dolda felförsäkring är en försäkring som täcker köparens kostnader för att åtgärda eventuella dolda fel i fastigheten efter köpet. Det innebär att köparen kan få ekonomisk ersättning om det upptäcks problem som inte var synliga vid köptillfället.

Så fungerar det

En dolda felförsäkring ger ett skydd mot oväntade problem när du köper en fastighet. Om det upptäcks fel som inte gick att se vid köptillfället kan försäkringen täcka kostnaden för reparationer.

Det innebär att både köpare och säljare får ett extra säkerhetsnät som skyddar deras ekonomi.

För att få en dolda felförsäkring utan besiktning krävs ofta att fastigheten säljs “i befintligt skick” eller via en fastighetsmäklare som samarbetar med ett försäkringsbolag som erbjuder denna tjänst.

Då kan köparen teckna försäkringen direkt i samband med köpet, vilket skapar trygghet från dag ett. Nästa avsnitt går in på hur man tecknar en sådan försäkring på rätt sätt.

Viktigt att tänka på

När du överväger att teckna en dolda felförsäkring utan besiktning är det viktigt att noggrant granska villkoren och täckningen. Förstå de specifika bestämmelserna i försäkringsavtalet och se till att det täcker de potentiella riskerna som kan uppstå vid köp av fastigheter.

Utforska olika försäkringsalternativ för att säkerställa att du väljer den mest passande för dina behov och budget. Det är också klokt att rådgöra med en specialist inom området för att få skräddarsydd rådgivning och undvika överraskningar i framtiden.

När du pulserar genom alternativen, håll i minnet att välja en pålitlig försäkringsleverantör som har erfarenhet av att hantera dolda fel. Välj en försäkringsskydd som ger omfattande täckning för dolda fel såsom vattenskador eller byggnadsfel.

Hur tecknar man en dolda felförsäkring utan besiktning?

När det kommer till att teckna en dolda felförsäkring utan besiktning är det både köparens och säljarens ansvar att se till att försäkringen är på plats. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan en besiktning och en dolda felförsäkring, samt att undvika vanliga misstag vid tecknandet av försäkringen.

Köparens och säljarens ansvar

Köparens och säljarens ansvar vid tecknande av en dolda felförsäkring är avgörande för att säkerställa ett smidigt köp. Köparens ansvar innefattar att noggrant undersöka fastigheten, ställa relevanta frågor och begära all tillgänglig information om eventuella tidigare skador.

Säljarens ansvar är att vara ärlig och transparent om fastighetens skick, inklusive eventuella dolda fel. Genom att tydligt definiera och följa dessa ansvarsområden kan båda parter undvika tvister och potentiella juridiska problem i framtiden.

Vid köp av en dolda felförsäkring är det viktigt för både köpare och säljare att vara medvetna om sina respektive skyldigheter. Köparen har ansvaret att utföra en noggrann undersökning av fastigheten, medan säljaren måste vara ärlig om eventuella dolda fel.

Skillnaden mellan en besiktning och en dolda felförsäkring

En besiktning är en genomgång av fastighetens skick och eventuella fel av en expert. En dolda felförsäkring är en försäkring som ger täckning om dolda fel upptäcks efter köpet.

Besiktning fokuserar på att identifiera nuvarande skador medan dolda felförsäkringen ger skydd mot okända defekter som upptäcks senare.

En besiktning utförs före köpet för att identifiera befintliga problem, medan en dolda felförsäkring ger trygghet efter köpet ifall det finns gömda defekter. Besiktningen ger köparens insikt i fastighetens skick vid köptillfället, medan dolda felförsäkringen skyddar mot framtida okända fel.

Vanliga misstag att undvika

När det gäller att teckna en försäkring mot dolda fel utan besiktning är det viktigt att undvika vanliga misstag. Här är några vanliga misstag att undvika:

 1. Inte förstå villkoren i försäkringsavtalet
 2. Missa att undersöka tidigare skador som kan påverka täckningen
 3. Försummelse av att granska och förstå exkluderade situationer
 4. Försumma att få en professionell inspektion innan köp
 5. Ignorera behovet av dokumentation vid eventuell framtida anspråk
 6. Förtiga tidigare problem eller felaktigheter vid ansökan

Vanliga Frågor

1. Vad är dolda fel försäkring för hus utan besiktning?

Dolda felförsäkring för hus är en typ av försäkringsskydd som skyddar husköpare från kostnader som beror på dolda fel i fastigheten, även om ingen besiktning har gjorts.

2. Varför är en dolda felförsäkring viktig vid köp av hus?

En dolda felförsäkring vid köp är viktig för att ge köparen ekonomiskt skydd ifall det upptäcks dolda fel, som en vattenskada, efter att affären är slutförd.

3. Kan jag köpa hus med dolda fel och ändå vara trygg?

Ja, genom att teckna en försäkring för dolda fel kommer du som köpare ha ett skydd om du upptäcker dolda fel i fastigheten efter att köpet är avslutat.

4. Behöver jag göra en besiktning av huset innan jag tecknar en dolda felförsäkring?

Det finns dolda felförsäkringar för fastigheter som inte kräver att du har gjort en besiktning av huset, men det kan vara bra att konsultera med en kundombudsman för rätt rådgivning.

5. Är dolda felförsäkringen samma sak som hemförsäkring?

Nej, dolda felförsäkring är särskilt utformad för att täcka kostnader relaterade till dolda fel vid husköp, medan hemförsäkringen ger ett bredare skydd och ofta inkluderar garanti för din egendom och ditt hem.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad du behöver veta om dolda fel försäkring utan besiktning – så fungerar det

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.