Vad täcker en dolda fel försäkring länsförsäkringar och hur fungerar den?

Att köpa ett hus är en stor investering och upptäcka dolda fel kan bli en kostsam historia. En dolda fel försäkring är till för att skydda både köpare och säljare vid oväntade problem.

I den här artikeln går vi igenom vad en sådan försäkring hos Länsförsäkringar innebär och hur den ger dig trygghet. Läs vidare för att bli guidad genom försäkringens värld!

Sammanfattning

 • Dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar hjälper dig som köpt en fastighet att hantera och ekonomiskt skydda dig mot skador som inte var synliga vid köpet.
 • Säljaren har upplysningsplikt att berätta om kända fel, och om detta inte följs kan säljaren bli ekonomiskt ansvarig för dolda fel som upptäcks efter försäljningen.
 • För att teckna en dolda fel försäkring behöver du kontakta Länsförsäkringar, fylla i dokument om fastigheten och betala en årlig premie.
 • Försäkringen täcker normalt upp till tio år efter köp och du kan reklamera direkt till Länsförsäkringar om du hittar dolda fel.
 • Det är viktigt att noggrant följa villkoren i försäkringen för att den ska vara giltig och få det skydd och den hjälp som behövs vid upptäckta dolda fel.

Vad täcker en dolda fel försäkring?

En dolda fel försäkring täcker fel i fastigheten eller bostadsrätten som inte var kända vid köptillfället, samt säljarens upplysningsplikt och ansvar för fel.

Fel i fastighet och bostadsrätt

Dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar ger skydd om du som köpare upptäcker skador eller brister i fastigheten eller bostadsrätten efter att köpet är avslutat. Dessa skador måste vara sådana som inte varit upptäckbara vid besiktningen och de ska ha funnits redan vid köptillfället.

Försäkringen kan täcka kostnader för reparationer och ge ekonomisk trygghet mot oväntade utgifter.

Om du står inför ett problem i din nyköpta villa eller lägenhet som räknas som dolt fel, hjälper försäkringen dig även med juridisk rådgivning och stöd i processen att reklamera felet.

Du behöver inte oroa dig för att stå ensam med potentiellt dyra skador. Försäkringen syftar till att ge dig som köpare ro i sinnet och trygghet i ditt nya hem, utan de stressar som oväntade fel ofta medför.

Säljarens upplysningsplikt

Vid försäljning av en fastighet eller bostadsrätt har säljaren en upplysningsplikt, vilket innebär att de måste informera köparen om eventuella fel eller brister som de känner till.

Det är viktigt att säljaren är ärlig och transparent angående fastighetens skick för att undvika tvister i framtiden. Genom att försumma sin upplysningsplikt kan säljaren bli utsatt för ekonomiska påföljder samt riskera att försäkringsbolaget inte täcker eventuella fel som upptäcks.

Det är av största vikt att säljaren är noggrann och fullständig i sin redogörelse av fastighetens skick. Genom att vara öppen om eventuella fel visar säljaren både ansvar och respekt gentemot köparen.

Ansvar för fel

När det gäller ansvar för fel i en dolda fel försäkring, är säljaren skyldig att informera om eventuella fel i fastigheten eller bostadsrätten. Om fel upptäcks efter försäljningen, kan säljaren bli ansvarig för att täcka kostnaderna för att åtgärda felet.

Denna upplysningsplikt syftar till att skydda köparen och säkerställa att de inte drabbas av oväntade kostnader på grund av dolda fel i fastigheten.

Säljarens ansvar för fel sträcker sig till att felet måste ha funnits vid försäljningen och vara upptäckbart. Det är viktigt för säljare att vara noggranna med att informera om eventuella fel för att undvika konflikter och ekonomiska påföljder i framtiden.

Hur fungerar en dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar?

Vid tecknande av en dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar måste du vara ägare till fastigheten i fråga. Försäkringen täcker upp till tio års ansvar för dolda fel, och du kan reklamera till Länsförsäkringar om du upptäcker något fel i din fastighet.

Tecknande av försäkring

När du tecknar en dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar måste du först kontakta försäkringsbolaget.

 • Kontakta Länsförsäkringar för att teckna försäkringen
 • Fyll i nödvändiga dokument med information om fastigheten eller bostadsrätten
 • Skicka in dokumenten till Länsförsäkringar för granskning och godkännande
 • Vid godkännande av försäkringen, betala den årliga premien enligt avtalade villkor

Villkor och giltighet

Villkoren för en dolda fel försäkring är tydligt specificerade och måste följas noggrant för att försäkringen ska vara giltig. Det är viktigt att fastighetens skick dokumenteras noggrant vid försäkringens tecknande.

Försäkringen gäller vanligtvis under en bestämd tidsperiod och kan täcka olika delar av fastigheten beroende på vilken typ av försäkring det handlar om, till exempel villaförsäkring eller trygghetsförsäkring.

Giltigheten av denna försäkring är starkt kopplad till överenskomna villkor och eventuella krav som måste uppfyllas. Det är avgörande att alla parter förstår och följer försäkringsvillkoren för att undvika eventuella tvister i framtiden.

Vem kan du reklamera till vid upptäckt fel?

Vid upptäckt fel kan du reklamera till försäkringsbolaget Länsförsäkringar. Kontakta deras kundtjänst för att inleda processen. När ärendet är öppnat kan du förvänta dig hjälp och support genom hela reklamationsprocessen:

 1. Du kommer att tilldelas en kontakt på försäkringsbolaget som kommer att hantera ditt ärende personligen.
 2. Du blir informerad om dokumentation som behövs och vilka steg som behöver följas för att driva ärendet framåt.
 3. Vid behov skickar försäkringsbolaget ut en besiktningsman för att undersöka felet närmare.
 4. Efter utredning får du besked om huruvida ditt anspråk beviljats eller avslagits.

Vanliga Frågor

1. Vad innebär dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar?

En dolda fel försäkring hos Länsförsäkringar ger skydd för oväntade problem som inte syns vid köpet av fastigheten och som uppdagas senare, vilket kan vara en stor risk för både köpare och säljare.

2. Hur skyddas säljaren med en dolda fel försäkring?

Säljarens ansvar blir mindre med en dolda fel försäkring då den kan täcka kostnader som rör rättsliga tvister, eventuella räntor och olycksfall som ligger utanför säljarens kontroll.

3. Är dolda fel försäkring samma sak som en fastighetsförsäkring?

Nej, dolda fel försäkring är ett komplement till fastighetsförsäkringen och fokuserar specifikt på problem som inte är synliga vid tidpunkten för fastighetens överlåtelse.

4. Vad får jag för garantier med en dolda fel försäkring?

Dolda fel försäkring fungerar som en garanti och ger ekonomisk trygghet om det skulle upptäckas dolda fel på fastigheten inom den tidsperiod som försäkringen gäller.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad täcker en dolda fel försäkring länsförsäkringar och hur fungerar den?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.