Vad du behöver veta om dolda fel bilhandlare när du köper bil

Att köpa bil är ett stort beslut och kan bli komplicerat om det finns dolda fel. I Sverige är bilhandlare lagligt ansvariga för att informera om fel på fordonet. Denna artikel kommer att guida dig genom vad du bör veta för att hantera dessa problem.

Fortsätt läsa för att skydda ditt bilköp!

Sammanfattning

 • Du har rätt till avhjälpande utan extra kostnad om du upptäcker dolda fel på bilen som köpts från en bilhandlare.
 • Dokumentera alltid ditt klagomål och de åtgärder som vidtas av bilhandlaren för att stärka din position som konsument.
 • Du kan kräva ersättning för reparationer, hyrbilskostnader och andra direkta kostnader som uppstår på grund av ett dolt fel på bilen.
 • I Sverige skyddas du av konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen som ger dig rätt till en felfri vara och möjlighet att reklamera.
 • När du köper bil ska du vara medveten om din rätt till ångerrätt och vilka garantier som gäller för att försäkra dig om trygghet vid ditt bilköp.

Vad är Dolda Fel vid Köp av Bil från Bilhandlare?

När du köper en bil från en bilhandlare kan dolda fel uppstå, vilket innebär att det finns fel eller brister som inte var synliga vid köptillfället. Det är viktigt att förstå vad dolda fel innebär och vilka rättigheter du har enligt lag när det gäller avhjälpande och ansvar för dolda fel.

Rätt till Avhjälpande

Som köpare av en begagnad bil har du rätt till avhjälpande om du upptäcker dolda fel. Det innebär att bilförsäljaren måste se till att felet blir åtgärdat utan extra kostnad för dig.

Enligt konsumentköplagen ska reparationen ske inom skälig tid och inte leda till några större olägenheter. Om bilhandlaren inte kan eller vill fixa felet, kan du ha rätt till prisavdrag eller i vissa fall häva köpet.

Din reklamation behöver göras inom rimlig tid efter det att felet upptäcktes. Bilförsäljaren får då chansen att lösa problemet, antingen genom att reparera bilen eller byta ut den mot en felfri modell.

Glöm inte dokumentera alla steg i processen, från det att du lämnar in ditt klagomål till allt arbete som utförs. Det är viktigt för din egen säkerhet och för att stärka din position som konsument.

Ansvar för Dolda Fel

Säljaren har ett tydligt ansvar för dolda fel i en bilförsäljning, enligt konsumentlagar. Om det upptäcks dolda fel på bilen, har köparen rätt till avhjälpande. Det innebär att säljaren måste åtgärda felen utan kostnad för köparen, eller ersätta denne för kostnaderna.

Konsumenttjänstlagen ger köparen skydd vid försäljning av begagnade bilar och ställer krav på säljaren att ta ansvar för att bilen är i gott skick. Om det upptäcks dolda fel har köparen rätt att reklamera och kräva ersättning.

Dessutom kan köparen, beroende på situationen, ha rätt till ångerrätt eller garanti i händelse av bilproblem.

Hur Du Hanterar Dolda Fel När Du Köper Bil från Bilhandlare

När du upptäcker dolda fel på din nyligen köpta bil från en bilhandlare, har du rätt att reklamera och kräva avhjälpande eller ersättning. Du kan också ha möjlighet att ångra köpet eller utnyttja garantin beroende på omständigheterna.

Reklamation

Vid reklamation av en bil med dolda fel, bör du förbereda nödvändig dokumentation såsom fordonsbesiktning och skriftlig korrespondens. Lämna in en formell reklamation till bilhandlaren. Beviskravet är att felet fanns vid köptillfället och inte orsakats av dig. Upprätthåll din rätt att få felaktigheter åtgärdade inom rimlig tid eller begär ersättning för reparationer. Enligt Konsumenttjänstlagen har du rätt till felfri vara och säljaren ska hantera ditt klagomål seriöst.

Krav på Ersättning

När du köper en bil från en bilhandlare och upptäcker dolda fel, har du rätt att kräva ersättning för de kostnader som uppstår till följd av felet. Du kan begära ersättning för följande:

 1. Reparationskostnader: Om ditt fordon behöver reparation på grund av ett dolt fel, har du rätt att kräva ersättning för reparationskostnaderna.
 2. Kostnader för hyrbil: Om din bil måste vara på verkstad under reparationen, kan du begära ersättning för kostnaden av en hyrbil under den tiden.
 3. Förlorad inkomst: Om reparationen tar längre tid än förväntat och resulterar i förlorad arbetsinkomst, kan du kräva ersättning för detta.
 4. Andra kostnader: Eventuella andra direkta kostnader som uppstår till följd av det dolda felet kan också inkluderas i din ersättningsbegäran.

Ångerrätt och Garanti

Vid köp av en bil från en bilhandlare har du som konsument rätt till ångerrätt och garanti. Om du upptäcker ett dolt fel efter köpet kan du reklamera bilen och ha rätt till avhjälpande eller krav på ersättning från bilhandlaren.

Garantin kan vara en extra trygghet för dig, då den kan täcka kostnader för reparationer eller andra problem som uppstår efter köpet. Det är viktigt att vara medveten om dina konsumenträttigheter när du köper en bil, inklusive din rätt till ångerrätt och garantier som kan skydda dig om något skulle gå fel med bilen.

När du utvärderar alternativ för bilköp från en bilhandlare är det avgörande att förstå vad garantin täcker och vilka åtgärder du kan vidta om det skulle uppstå problem med fordonet.

Vanliga Frågor

1. Vad är dolda fel när jag köper bil från en bilhandlare?

Dolda fel är problem med bilen som inte upptäcks vid köpet men som dyker upp senare. Det kan röra sig om fel som bilhandlaren själv inte kände till.

2. Vad händer om jag upptäcker ett dolt fel på bilen efter köpet?

Om du upptäcker ett dolt fel efter köpet, har du vissa köprättigheter. Du kan vara berättigad till kostnadsfri bilreparation eller ersättning under bilgarantin eller försäljningsavtalet.

3. Får jag någon hjälp av försäkringar vid dolda fel?

Ja, ibland kan din försäkring täcka vissa dolda fel, beroende på vad din försäkringspolicy inkluderar. Det är viktigt att läsa igenom vad din försäkring erbjuder när du köper bilen.

4. Hur kan jag skydda mig mot dolda fel vid bilköp?

När du köper en bil, se till att göra en noggrann undersökning av fordonet, kolla upp bilens historia och överväga att teckna en extra garanti för att skydda dig mot potentiella dolda fel i framtiden.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad du behöver veta om dolda fel bilhandlare när du köper bil

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.