Allt om abk 09 särskild ersättning i juridiska avtal: Vad du behöver veta

Att förstå ABK 09 och särskild ersättning i avtal kan vara knepigt. ABK 09 är en standard för juridiska avtal inom bygg- och anläggningsbranschen. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta för att hantera dessa avtal korrekt.

Läs vidare för att få koll på de juridiska detaljerna som skyddar dig och ditt projekt.

Vad är ABK 09 och dess karaktär som standardavtal?

ABK 09 står för Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet. Det är ett standardavtal som används vid upphandling av teknisk konsulttjänster inom bygg- och anläggningssektorn.

Avtalet reglerar förhållandet mellan en beställare och en teknisk konsult. Det inkluderar bestämmelser om ansvar, ersättning och hantering av eventuella tvister.

Detta avtalsdokument är framtaget för att förenkla och standardisera skrivandet av kontrakt mellan parterna. Genom att följa ABK 09 kan man som entreprenör eller beställare få en tydlig struktur för avtalsförhållandet.

Standardavtalet innebär också att man har ett gemensamt utgångsläge, vilket kan minska risken för missförstånd och konflikter. Det hjälper även till att skydda parternas intressen genom klara regler för konsultansvaret, skadestånd och de administrativa föreskrifterna som ska följas under utförandet av konsultuppdraget.

Risker och konsekvenser av att ändra eller ta bort vissa delar av ABK 09

Att ändra eller ta bort vissa delar av ABK 09 kan medföra betydande risker och konsekvenser för de inblandade parterna. Det kan innebära att man bryter mot etablerade rättsliga principer och skapar osäkerhet kring ansvarsfördelningen mellan parterna.

Vid förhandlingar om avtalsvillkor är det viktigt att vara medveten om att ändringar i standardavtalet kan leda till tolkningsproblem och tvister i framtiden.

Genom att ändra eller ta bort delar av ABK 09 kan det även resultera i ekonomiska förluster, särskilt om det leder till ökad rättslig osäkerhet kring ersättningsregler och ansvarsfördelning.

Det är därför avgörande att noggrant överväga och utvärdera konsekvenserna av sådana förändringar innan man går vidare med avtalet. Att ha en tydlig förståelse för de potentiella risken och konsekvenserna är avgörande för att undvika framtida tvister och ekonomiska förluster.

Viktiga aspekter att överväga vid förhandling och upphandling av ABK 09-avtal

Vid förhandling och upphandling av ABK 09-avtal, är det viktigt att överväga följande aspekter:

 1. Utvärdera tydligt projektets omfattning och specifika behov för att säkerställa att avtalet passar ändamålet.
 2. Fastställ tydliga ansvarsområden och skyldigheter för samtliga parter för att undvika missförstånd eller tvister senare.
 3. Säkerställ korrekt prissättning och betalningsvillkor för att undvika ekonomiska tvister i framtiden.
 4. Utveckla en klar kommunikationsplan för att säkerställa effektivt samarbete mellan de olika parterna under hela projektförloppet.
 5. Försäkra dig om att samtliga juridiska aspekter är på plats och följer gällande lagar och bestämmelser för att undvika rättsliga komplikationer i framtiden.
 6. Sök efter eventuella möjligheter till flexibilitet som kan läggas till avtalet utan att riskera den övergripande integriteten i ABK 09-standarden.

Vanliga Frågor

1. Vad är ABK 09 särskild ersättning?

ABK 09 särskild ersättning är en del av entreprenadavtal som reglerar extra betalning för tjänster som inte täcks av det ursprungliga avtalet.

2. När ska man förhandla fram särskild ersättning i ett juridiskt avtal?

Man bör diskutera och förhandla fram särskild ersättning under avtalsförhandlingen, så att dessa bestämmelser finns med i avtalsmallen.

3. Behöver underkonsulter ha en konsultansvarsförsäkring?

Ja, det är viktigt att underkonsulter har en konsultansvarsförsäkring för att skydda sig mot anspråk som kan uppstå när de utför tjänster enligt ABK 09.

4. Vad innebär överlåtelse i samband med entreprenadavtal?

Överlåtelse innebär att man överför sina rättigheter och skyldigheter från entreprenadavtalet till någon annan, vilket kan påverka särskild ersättning.

5. Kan en privatperson kräva särskild ersättning enligt ABK 09?

Ja, även en privatperson kan ha rätt till särskild ersättning om det ingår i det juridiska avtalet och alla särskilda villkor är uppfyllda.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om allt om abk 09 särskild ersättning i juridiska avtal: vad du behöver veta

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.