Vad gäller om man inte har ett aktieägaravtal – Varför är det viktigt att ha ett aktieägaravtal?

Utan ett aktieägaravtal kan det bli problem. Bolaget står då utan klara regler för vissa ämnen. Tvister mellan aktieägare kan hända. Dessa kan vara svåra att lösa på ett bra sätt.

Beslut om företaget kan bli svårt att ta.

Det kan till och med bli så att företaget inte kan säljas eller köpas. Detta beror på att det inte finns något bindande avtal mellan ägarna. En delägare kan lämna företaget utan något avtal om hur detta ska ske.

Han eller hon kan till och med ta med sig sina kunder till ett annat företag. Den verkan detta har på företaget kan bli väldigt stor.

Vad kan ett aktieägaravtal innehålla?

Affärsparter undertecknar aktieägaravtal under möte.

Ett aktieägaravtal kan ha många olika delar. Här är några saker som kan ingå i ett sådant avtal:

 • Beslutsmakt: Vem får fatta vilka beslut? Finns det något system för att rösta om viktiga beslut?
 • Aktiers överlåtelse: Vad händer om någon vill sälja sina aktier? Måste de först erbjuda dem till de andra ägarna?
 • Hantering av en delägare som lämnar bolaget: Vilka regler gäller då? Måste personen sälja sina aktier, och i så fall till vem?
 • Fördelning av vinsten: Hur ska företagets vinster fördelas mellan ägarna?
 • Regler vid tvister: Om ägarna inte kan enas, hur löser man då dessa problem?
 • Frågan om finansiering: Vem betalar för vad och när?
 • Konsekvenser vid brott mot avtalet: Vad händer om någon bryter sin del av avtalet?

Viktiga frågor att beakta i ett aktieägaravtal:

Det är av högsta vikt att noggrant behandla frågor som beslutsmakt, hantering av en delägare som lämnar företaget, fördelning av vinst, finansiering, överlåtelser och påföljder för avtalsbrott i ditt aktieägaravtal.

Läs mer för att fördjupa dina insikter om betydelsen av dessa punkter.

Beslutsmakten i bolaget

Det kan vara svårt att dela beslutsmakten i ett företag. Ett aktieägaravtal hjälper till att dela makten rättvist. Alla ägare ska veta hur mycket makt de har. De ska också veta när och hur de kan ta beslut.

Detta skapar ordning i företaget och minskar risken för strid. Alla vet vad de kan och inte kan göra. Det är bra för företaget och för ägarna.

Hantering av en delägare som lämnar företaget

Om en delägare vill lämna företaget kan det bli knepigt. Det är bra att ha regler för detta i avtalet. Reglerna kan säga om delägaren kan sälja sina aktier fritt. De kan också säga om de andra ägarna har rätt att köpa aktierna först.

Så klart, alla vill ha en rättvis summa för sina aktier. Men att bestämma det kan vara svårt. En bra idé kan vara att anlita en oberoende värderare.

Fördelning av vinst

Aktieägaravtalet styr hur företagets vinst delas ut. Varje ägare får en del av vinsten. Hur stor delen är beror på hur många aktier de har. Att prata om vinstfördelning i ett aktieägaravtal är smart.

Det ger tydlighet och minskar risken för bråk mellan ägarna. Det kan skydda företaget och dess framtid.

Finansiering

Ett aktieägaravtal kan hjälpa till med finansiering. Det förklarar hur företaget ska få pengar. Alla ägare kan sätta in pengar. De kan också ta lån. Dessa steg görs för att företaget ska växa.

Avtalet om finansiering kan skydda dig. Om företaget går dåligt, kan det visa vem som betalar skulden. Avtalet hjälper alla att veta vad de ska göra. Så de blir inte överraskade av något.

Överlåtelse av aktier

Om en ägare vill sälja sina aktier, reglerar aktieägaravtalet detta. Det styr vem som kan köpa och hur mycket de ska betala. Det kan även hindra ägaren från att sälja till någon utomstående.

Således skyddar avtalet företaget och de andra ägarna. Utan ett avtal kan sådana situationer leda till tvister eller problem för företaget.

Konsekvenser vid avtalsbrott

Ett avtalsbrott kan leda till stora problem. Om en delägare inte följer avtalet, kan det få svåra följder. Brottet kan leda till böter eller rättsliga åtgärder. Detta gäller särskilt om avtalet är juridiskt bindande.

Man kan också förlora sina aktier vid ett avtalsbrott. Om en delägare inte sköter sig, kan företaget tvinga personen att sälja sina aktier. Det är därför viktigt att alla delägare förstår och följer avtalet.

När behövs ett aktieägaravtal??

Ett aktieägaravtal behövs oftast när ett företag startar. Det hjälper alla ägare att förstå sina rättigheter och skyldigheter. Det är också viktigt när en ny ägare köper aktier i bolaget.

Avtalet ska visa vad den nya ägaren kan förvänta sig. Om det finns tvist mellan ägarna kan ett sådant avtal också hjälpa till att lösa problemet. Ett aktieägaravtal kan alltid vara bra att ha, oavsett storleken på ditt företag.

Kontakta en jurist för att upprätta ett skräddarsytt aktieägaravtal.

En jurist kan hjälpa dig att skapa ett aktieägaravtal. Din framtid i bolaget kan vara beroende av det.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad gäller om man inte har ett aktieägaravtal – varför är det viktigt att ha ett aktieägaravtal?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.