Drömmer du om att starta eget i Thailand, eller vill du kanske expandera ditt befintliga företag till en ny marknad? Vi svarar på fem vanliga frågor om företagande i Thailand.
Det korta svaret på den frågan är ja, det får man. Med det sagt går det inte att som utlänning driva företag hur som helst i Thailand. Det finns en hel del begräsningar kring hur detta får ske. Om du har erfarenhet av att driva företag utomlands i ett annat EU-land kommer du att märka att det är stor skillnad. Till skillnad från EU-länderna, som på grund av EU-regler är tvingade att underlätta för svenskar att driva företag på samma villkor som sina egna medborgare, är det thailändska systemet präglat av stora skillnader mellan thailändska och utländska företagare. Många av reglerna syftar till att skydda den inhemska ekonomin och gynna thailändska företag och thailändska arbetstagare. Därför finns det inskränkningar av hur utlänningar får driva företag. Det finns i huvudsak två typer av begränsningar: dels avseende vilken typ av verksamhet som får bedrivas, dels avseende vilka bolagsformer som kan användas.
Får man driva företag i Thailand som svensk?
Det korta svaret på den frågan är ja, det får man. Med det sagt går det inte att som utlänning driva företag hur som helst i Thailand. Det finns en hel del begräsningar kring hur detta får ske. Om du har erfarenhet av att driva företag utomlands i ett annat EU-land kommer du att märka att det är stor skillnad. Till skillnad från EU-länderna, som på grund av EU-regler är tvingade att underlätta för svenskar att driva företag på samma villkor som sina egna medborgare, är det thailändska systemet präglat av stora skillnader mellan thailändska och utländska företagare. Många av reglerna syftar till att skydda den inhemska ekonomin och gynna thailändska företag och thailändska arbetstagare. Därför finns det inskränkningar av hur utlänningar får driva företag. Det finns i huvudsak två typer av begränsningar: dels avseende vilken typ av verksamhet som får bedrivas, dels avseende vilka bolagsformer som kan användas.Vilken verksamhet kan man bedriva som svensk?
Vi börjar med vilken verksamhet som får bedrivas. En svensk får ägna sig åt all typ av verksamhet som inte är undantagen. Förutom att man förstås inte får ägna sig åt något som är brottsligt, är bland annat följande sektorer undantagna från utländskt företagande:- Vissa typer av medieverksamhet och nyhetsrapportering, till exempel publikation av tidningar och radio- och TV-sändning;
- Visst jordbruk, exempelvis risodling;
- Uppfödning av boskap;
- Skogsbruk;
- Fiskeri inom Thailands ekonomiska zon;
- Utvinning av thailändska medicinska växter;
- Handel med vissa antikviteter;
- Tillverkning av Buddha-statyetter;
- Handel med mark.
Vilken företagsform kan man starta som svensk?
Nästa fråga är då vilken form av företag man som svensk kan starta. En avgörande skillnad är om du ska starta det ensam, alternativt tillsammans med andra icke-thailändare, eller om du kan starta ditt företag tillsammans med en thailändsk person. Har du möjlighet att starta ditt företag tillsammans med en thailändare är alla företagsalternativ som finns i det thailändska system öppna, förutsatt att den eller de thailändska ägarna innehar minst 51 % av företaget. Att ha ett thai-ägt företag har en del fördelar, bland annat är det mindre pappersarbete och kräver mindre startkapital. Dessutom kan ett thailändskt företag, till skillnad från ett utländskt, äga mark. När det gäller thailändska ägare är det på sin plats att höja ett varningens finger för att använda sig av så kallade nominee shareholders. Det är i korta drag en person som står som ägare på pappret men som egentligen inte har något intresse i företaget. Enligt thailändsk lag är det förbjudet, och straffbart, att använda sig av nominee shareholders. Ska du istället ha ett svensk-ägt företag är de tre vanligaste alternativen:- Filial i Thailand;
- ”Limited partnership”;
- ”Limited company”.