Laos är ett av världens minst utvecklade länder, vilket också gör det till ett land med stor potential inför framtiden. Grannlandet Thailand har utvecklats stort de senaste åren, och det är inte omöjligt att Laos kommer att gå samma väg. Allt fler turister upptäcker vackra Luang Prabang och huvudstaden Vientiane, och tack vare att den laotiska regeringen nyligen genomfört en del reformer går det nu också att investera i landet som utlänning. Om du ser potentialen i Laos och är intresserad av att starta upp ett företag i landet finns det dock en hel del du bör känna till. Här har vi sammanfattat en kort guide till det du bör tänka på om du funderar på att starta en bank eller annat företag i just Laos.

Starta bank i laos

Kort om landet Laos

Laos är ett buddhistiskt land i Sydostasien som gränsar till bland annat Thailand, Kina och Vietnam. Det har en befolkning på cirka 6,5 miljoner, varav cirka 800 000 bor i huvudstaden Vientiane. Laos är en enpartistat som styrs av Laotiska folkets revolutionära parti, PPPL, som kontrollerar både massmedier och rättsväsendet. Man har ändå gjort en del ekonomiska reformer under de senaste åren, och bland annat öppnat en börs där utländska företag och privatpersoner kan investera i landets ekonomi. Huvuddelen av Laos befolkning arbetar inom jordbruket, och landet är ett av de fattigaste i Asien. Däremot har Laos stora naturrikedomar som ännu inte utnyttjats. En hel del utländska företag och investmentbanker har också börjat investera i Laos under de senaste åren.

4 anledningar till att välja oss - ring 08-678 43 00 kostnadsfritt första samtal

Vi prioriterar dig som har problem och hjälper dig i din tvist. Företag och privatpersoner är lika varmt välkomna till oss. Vasa Advokatbyrå startades 2002 av advokat Per-Ulrik Andersson och på firman finns ett flertal duktiga jurister. Tillsammans med oss blir du starkare!

  • Självklart kostar inte det inledande samtalet, vi lyssnar på dig
  • Vi är specialister på många områden, bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  • Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  • Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

För att vi skall kunna åta oss ett uppdrag måste ärendet uppgå till minst ett halvt basbelopp eller mer. Om ärendet gäller mindre summor kan vi således inte hjälpa dig.

Tillstånd

Det finns flera olika företagsformer i Laos, och den vanligaste är ett så kallat ”limited liability company” (LLC) som man kan säga är en kombination av våra svenska aktiebolag och handelsbolag. Ett sådant företag kan startas med så lite kapital som endast 1 USD, även om det i vissa fall kan krävas upp till 125 000 USD. Du som startar ett LLC kan öppna bankkonton i laotiska banker, både med den lokala valutan kip och utländska valutor. Du får även affärsvisum till landet för både dig och din familj.

Du kan även starta ett ”public limited company” (PLC), då det krävs ett minsta kapital på 125 000 USD. Ett sådant företag måste bland annat ha minst sju aktieägare och tre styrelsemedlemmar. Både ett LLC och PLC kan startas upp inom 7 veckor.

Det går också att starta upp en filial till ett utländskt företag inom vissa branscher, bland annat utländska banker och finansiella institutioner. Driver du redan en bank i något annat land är detta därmed den bästa och enklaste lösningen om du vill starta bank i Laos. En filial kan startas upp inom 10 veckor, och kräver minst en styrelsemedlem och en aktieägare.

Oavsett vilken företagsform du väljer ligger skatten på 24 %. Även om det är förhållandevis svårt att starta företag i Laos söker sig allt fler investerare till detta sydostasiatiska land. Ofta kan det vara bra att ta hjälp av någon som redan är kunnig inom landets lagar och regler, till exempel en advokat eller jurist som specialiserat sig på just bolagsrätt i Laos.

Starta investmentbank

En investmentbank säljer och förvaltar värdepapper, och kan även erbjuda rådgivning till personer som är intresserade av att investera i olika branscher. Att starta en investmentbank i Laos är definitivt möjligt, även om det krävs en hel del kunskap om både landet i sig och hur man driver ett företag i Laos. Eftersom Laos är ett land med stor utvecklingspotential är projekt inom landet också intressanta för många investerare. Laos har till exempel många outnyttjade naturresurser på grund av geografin som består till 70 % av berg och höglandsplatåer. Dessutom ger den ökade turismen en hel del chanser till intressanta och potentiellt lönsamma investeringar. Flera investmentbanker verkar redan i Laos, och har bland annat investerat i landets infrastruktur vilket är till fördel för både lokalbefolkningen och utländska investerare. Mycket tyder på att Laos är ett land med en ljus framtid, och det är därför ett intressant alternativ för de som funderar på att starta upp en investmentbank.

Som alltid när man vill starta ett företag i ett annat land är det viktigt att känna till så mycket om landet som möjligt. Rådfråga gärna en expert på landets ekonomi och bolagsrätt för att se till att ditt projekt är möjligt att genomföra. Ett besök i landet kan också vara en bra idé, inte minst för att få en större förståelse för företagskulturen och vilka investeringar som är möjliga.

Call Now ButtonKostnadsfritt första samtal