Pensionera dig i Thailand: Regler, sjukförsäkringar och kostnader

Många drömmer om att flytta till ett varmare land lagom till pensionen, och för en hel del svenskar står Thailand högst upp på listan. Men det är en hel del man bör ta reda på innan drömmen kan bli till verklighet. I denna artikel kommer vi att gå igenom det viktigaste du bör känna till om du planerar att pensionera dig i Thailand. Bland annat är det mycket viktigt att du tecknar en privat sjukförsäkring eftersom Sverige inte har något sjukvårdsavtal med Thailand. Du bör också ansöka om ett så kallat pensionärsvisum som ger dig rätt att vistas i Thailand ett helt år i taget. Dessutom rekommenderar vi att du ansöker om SINK-skatt för att få behålla en större del av din pension.

Sjukförsäkring och bo i thailand som pensionär

Att bli sjuk i ett främmande land kan lätt bli både dyrt och komplicerat. Därför är det mycket viktigt att du har en sjukförsäkring som gäller innan du beger dig till Thailand under en längre period. Om du flyttar till Thailand permanent har du inte längre någon rätt att använda dig av det svenska socialförsäkringssystemet. En del länder har avtal med Sverige, och i andra EU-länder har du rätt till vård för samma pris som landets egna medborgare. Något sådant avtal finns däremot inte med Thailand, och därför behöver du teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Ofta är de tyvärr väldigt dyra, och det kan också vara svårt att hitta en heltäckande sjukvårdsförsäkring som täcker dig som pensionär.

Har du ingen sjukförsäkring måste du betala sjukhusräkningarna själv, och det kan förstås bli tal om höga summor beroende på vad du drabbas av. Därför är det viktigt att ha en bra buffert innan du går i pension om du tänkt att flytta till Thailand.

Regler för flytt

Du som bestämt dig för att pensionera dig i Thailand och kommer att bo där mer än ett år behöver skriva ut dig från Sverige. Det innebär inte att du förlorar ditt svenska medborgarskap, men däremot har du som vi tidigare nämnde inte längre någon rätt att ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. Om du tänkt stanna en längre tid i Thailand bör du också registrera dig vid den svenska ambassaden i landet. Det är inte obligatoriskt, men kan vara bra för att ta del av viktig information.

Thailand utfärdar ett speciellt pensionärsvisum, som kallas för ”Non Immigrant Visa”. Med detta visum kan du stanna i Thailand ett helt år, men du behöver anmäla dig hos myndigheterna var 90:e dag. När det första året sedan har passerat kan du förlänga visumet ett år åt gången hos immigrationsmyndigheten. För att få ett pensionärsvisum, ta pension i Thailand, måste du ha en månadsinkomst på minst 18 500 kr efter skatt. Du som inte har så hög pension kan i stället visa upp ett kontoutdrag på resterande summa, alternativt minst 57 000 kr totalt. Du behöver även visa upp ett engelskt utdrag från belastningsregistret, ett läkarintyg och ett personbevis.

Skatt

Även om du har skrivit ut dig från Sverige måste du som svensk medborgare fortsätta att betala skatt i landet. Däremot kan du ha rätt till en lägre inkomstskatt, så kallad SINK-skatt, om du uppfyller vissa krav. Bland annat får du inte äga någon annan bostad i Sverige än ett fritidshus, och du måste tillbringa minst sex månader om året utomlands. Din make, maka eller omyndiga barn får inte heller bo kvar i Sverige. Dessutom får du inte heller bedriva någon näringsverksamhet i landet.

Du behöver själv ansöka om SINK-skatt hos Skatteverket, och blir din ansökan beviljad får du ett beslut som anger hur mycket skatt du ska betala. SINK-skatten ligger på 25 % av din pension, till skillnad från de cirka 30 % du annars får betala. Du får alltså behålla en större del av din pension om du bestämmer dig för att tillbringa större delen av året i Thailand, samtidigt som levnadskostnaderna i landet är betydligt lägre än i Sverige.

Anlita en svensk advokat om du får problem

Att tillbringa pensionen i Thailand är ett lyckat beslut för många svenskar, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Om du skulle stöta på några problem eller har några juridiska funderingar inför eller under din vistelse i Thailand kan det vara bra att rådfråga en svensk advokat. Genom att kontakta en jurist eller advokat som har kunskap om både Sveriges och Thailands lagar kan du få den bästa möjliga hjälpen och informationen för att lösa dina problem och kunna njuta av pensionen i värmen fullt ut.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om pensionera dig i thailand: regler, sjukförsäkringar och kostnader

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.