Köpa lägenhet i Thailand

Går du i tankar om en flytt till solen? Underbart! Innan du gör slag i saken är det dock viktigt att ha koll på vad som gäller kring allt det praktiska. I den här artikeln berättar vi mer om möjligheterna till att köpa lägenhet i Thailand, hur processen ser ut och vad man bör tänka på.

 1. Sätt dig in i vilka lägenheter du som svensk får köpa
  Till skillnad från fastigheter, som utlänningar inte får köpa, kan man som svensk köpa en lägenhet utan problem. Det finns två begränsningar:
  • Alla lägenheter i Thailand kan inte köpas av utlänningar. Det är bara de lägenheter som faller under lagen Condominium Act som kan köpas, andra lägenheter förvärvas på ett annat sätt och andra lagar gäller.
  • I ett lägenhetshus som faller under Condominium Act får andelen lägenheter som ägs av utlänningar inte överstiga 49 %. Det innebär att huruvida du som svensk kan köpa eller inte beror på hur många andra utlänningar som redan bor i byggnaden.
  Även om det alltså finns vissa begränsningar kring vilka lägenheter man som svensk kan köpa innebär det inte några större problem i praktiken, eftersom det fortfarande finns ett väldigt stort utbud av tillgängliga lägenheter att välja bland.
 2. Hitta rätt lägenhet
  Det finns som sagt ett brett utbud av lägenheter på den thailändska marknaden. Lägenhet är en vanlig boendeform både i de största städerna och på mindre orter längs kusterna. Det finns också en otrolig variation i utbudet, där du kan hitta allt från små ettor till stora fristående lägenheter med swimmingpool och takterrass. Hur går man då till väga för att navigera i detta utbud? Sitter man hemma i Sverige finns det gott om hemsidor som annonserar tillgängliga lägenheter. Är man på plats i Thailand finns det också mycket lokala mäklarkontor – en trevlig dagsaktivitet kan vara att strosa runt i de områden man gillar och kika in på mäklarkontoren för att se vad kvarteret har att erbjuda. Det är också vanligt att som köpare anlita en egen mäklare som utifrån din kravprofil kan bistå med att hitta lämpliga objekt. Att anlita en köpmäklare kan vara en bra idé, dels för att det ökar chansen att du hittar det du letar efter, dels för att du normalt sett inte betalar något extra för tjänsten. Köpmäklarens arvode brukar nämligen utgöras av en viss procent av köpeskillingen, vilket säljaren står för.
 3. Undersök lägenheten
  Innan du köper en lägenhet är det viktigt att du undersöker den så att du kan upptäcka eventuella fel och brister. Byggstandarden i Thailand är inte alltid vad man skulle önska, så bli inte överraskad om det finns en del skavanker. Det är bättre att du upptäcker dem innan köpet så att du kan ta ställning till om det är något du kan leva med än att allvarliga brister kommer fram när köpet redan gått igenom. Köper du en nyproducerad lägenhet som ännu inte är färdigställd bör du noggrant gå igenom vad som faktiskt kommer att ingå och vad som är (dyra) tillval.
 4. Ordna med finansiering
  Tidigare var det otillåtet för utländska medborgare att ta lån i thailändska banker. Numera är det möjligt, men det är ofta både dyrt och komplicerat. De flesta västerländska köpare väljer därför att ordna finansieringen hemifrån. När du väl köper en lägenhet finns det särskilda regler att ta hänsyn till som styr överföringen av pengar från utlandet i samband med lägenhetsköp.
 5. Anlita en jurist
  Innan du tar steget och köper rekommenderar vi starkt att du vänder dig till en advokatbyrå. Deras jurister kan hjälpa dig att förstå processen och se till att allting kring köpet är i sin ordning. Den thailändska bostadsmarknaden är relativt oreglerad vilket gör att det finns en del mindre seriösa mäklare på marknaden. Även om mäklarna kan vara väldigt värdefulla i att hitta objekt och guida dig genom de tidigare skedena i köpprocessen kan det därför vara en god idé att i det slutliga skedet också ta in kvalificerad juridisk hjälp. Vi på Vasa advokatbyrå har goda kontakter med jurister i Thailand – kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa till.
 6. Slå till!
  När du hittat rätt objekt, försäkrat dig om att det kan köpas av utlänningar och ordnat med finansieringen är det dags att slå till och köpa. Ett köpeavtal upprättas mellan dig och säljaren och däri regleras alla villkor kring köpet. Det är inte ovanligt att köpeavtalet bara upprättas på thai – det gör att du har ett ännu större eget ansvar att se till att du förstår vad det är du skriver under på. Några viktiga frågor som bör framgå av avtalet är exempelvis vilken sorts äganderätt det rör sig om, hur och när betalning ska ske och vem som står för skatter och avgifter i samband med köpet. Ta hjälp av din advokat för att se till att allting är i sin ordning.
 7. Njut!

Efter att köpeavtalet skrivits under går äganderätten över till dig – dags att flytta in i din nya lägenhet och luta dig tillbaka!

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om köpa lägenhet i thailand

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.