Köpa fastighet i Thailand

Sugen på hus i Thailand? Det förstår vi! För att flytten till solen ska bli precis så bra som du drömmer om gäller det att hålla koll på det juridiska. Den thailändska fastighetsmarknaden är väldigt annorlunda jämfört med den svenska och det finns en hel del komplicerade regler att förhålla sig till. För att inte riskera dyra misstag rekommenderar vi starkt att du tar hjälp av en jurist innan du köper i Thailand.

Köpa fastighet i ThailandFår man som svensk köpa en fastighet i Thailand?

Nej, det får man faktiskt inte. Enligt thailändsk lagstiftning får utlänningar inte äga mark i Thailand. För den som vill flytta till Thailand finns det dock flera sätt att komma runt det!
För den som inte känner att man måste ha just ett hus är det att rekommendera att köpa en lägenhet. Det är tillåtet för utlänningar, det är en relativt enkel process och det finns gott om fina lägenheter runt om i Thailand. Är du sugen på lägenhet kan du läsa mer om det här.
Vill man helst inte ha grannarna precis intill eller hoppas på en riktigt fin trädgård finns det sätt att skaffa hus också. Det vanligaste, och kanske enklaste, är att arrendera (hyra) mark. Ett annat alternativ är att skaffa ett thailändskt bolag som äger fastigheten. Vi berättar mer om de två alternativen här nedan!

Skaffa hus genom arrende

Ett alternativ som är väldigt populärt bland utlänningar är att arrendera mark. Det går att arrendera mark genom kontrakt på så lång tid som 30 år, vilket ger dig en stabilitet och förutsebarhet i ditt boende. Den thailändska lagstiftningen som förbjuder utlänningar att äga fastigheter syftar till att hindra utlänningar från att äga just marken. Det innebär att det går bra att äga huset som står på marken. Därför kan välja mellan att antingen köpa ett befintligt hus och arrendera marken det står på, eller arrendera en obebyggd tomt som du sedan kan låta bygga ett hus på.

4 saker att tänka på innan du skaffar hus i Thailand genom arrende

 1. Anlita juridisk hjälp
  Att ingå ett arrendeavtal på 30 år är ett stort ekonomiskt åtagande och vi rekommenderar därför starkt att du tar hjälp av en jurist med goda kunskaper om thailändsk fastighetsjuridik innan du skriver på någonting.
 2. Se till att du förstår avtalet
  Det är inte ovanligt att avtal i Thailand upprättas på thai. Om du inte förstår thai är det väldigt viktigt att du tar reda på vad som faktiskt står i avtalet. Advokater kan ofta hjälpa till med det.
 3. Ta reda på vad som gäller angående huset
  Om du arrenderar en obebyggd tomt är det väldigt viktigt att reda på vad som gäller angående bygglov och detaljplan. Ta noga reda på ifall det finns möjlighet att bygga ett sådant hus som du har tänkt dig och vad som i så fall är förutsättningarna. Arrenderar du istället en bebygg tomt bör du ta reda på detaljerna kring de hus som finns på tomten. Ingår alla byggnader eller bara vissa? Förväntas du köpa dem eller är det arrende av dem med? Om du köper dem, har du möjlighet att sälja till någon annan?
 4. Undersök och förhandla villkoren för arrendeavtalet
  När du ingår ett avtal som avser lång tid och stora ekonomiska summor är det särskilt viktigt att ta reda på om du kan ta dig ur avtalet och eventuellt förhandla till dig de villkor som är viktiga för dig. Kan avtalet sägas upp i förtid av dig? Kan avtalet sägas upp i förtid av markägaren? Har du rätt att vidareuthyra marken till någon annan?

Skaffa hus genom thailändskt bolag

En annan, ganska vanlig, väg till drömhuset i Thailand är att starta ett thailändskt bolag som köper en fastighet. På så sätt kommer man runt den formella regeln att en utlänning inte får äga marken, eftersom den i praktiken ägs av dig men på pappret ägs av det thailändska bolaget. En viktig regel är dock att bolaget måste vara thai-ägt till minst 51 %. Det krävs alltså att du har en anhörig som är thailändsk medborgare eller att din advokatbyrå kan hjälpa dig att komma i kontakt med en thailändsk fysisk eller juridisk person som kan vara delägare. Eftersom du därmed kommer att vara minoritetsägare (49 %) i bolaget som äger ”din” fastighet är det viktigt att upprätta avtal där den thailändska majoritetsägaren skriver över sina rättigheter till dig. Det är alltså en lite mer komplicerad procedur som kräver ingående juridiska kunskaper för att lyckas.

4 saker att tänka på innan du skaffar hus i Thailand genom ett thailändskt bolag

 1. Anlita juridisk hjälp
  Om det är viktigt att anlita juridisk hjälp innan du ingår ett arrendeavtal, är det ännu viktigare att anlita juridisk hjälp för att köpa fastighet via ett nystartat thailändskt bolag. Det finns gott om duktiga thailändska advokater som kan bistå dig under processen.
 2. Ta reda på vilken sorts äganderätt som gäller för huset
  I Thailand finns det flera olika typer av markrättigheter, och de olika formerna ger dig som ägare olika starka rättigheter. Bland annat påverkas dina möjligheter att hyra ut och sälja vidare marken.Det har därför stor betydelse vilken ägandeform som gäller för den aktuella fastigheten. Den starkaste rätten kallas Chanote och är en full äganderätt.
 3. Betala ingen deposition utan avtal
  Det är inte ovanligt med delbetalningar i thailändska fastighetsaffärer. Ska du göra en del- eller förskottsbetalning bör du dock insistera på ett avtal där det framgår hur mycket du har betalat och att den summan kommer att dras av från den slutliga köpeskillingen.
 4. Avtala om vem som ska betala skatter och avgifter
  I samband med fastighetsköp i Thailand är det en hel del skatter och avgifter som ska betalas, däribland mäklararvode och stämpelskatt (kostnad för lagfart). Dessa skatter och avgifter uppgår ofta till tusentals kronor. Se därför till att det tydligt framgår av avtalet vem som ska stå för notan.

När bör jag ta hjälp av en jurist?

Har du bestämt dig för att ta steget och köpa hus i Thailand rekommenderar vi starkt att du tar kontakt med en jurist. Gör gärna detta tidigt i processen, så kan du få bästa möjliga rådgivning. Vi på Vasa advokatbyrå har goda kontakter med pålitliga advokater i Thailand och hjälper dig gärna!

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.