Betala skatt i Thailand – privatperson

En flytt till Thailand kan medföra stora skattemässiga konsekvenser. Bor du mer än 180 dagar per år i Thailand och har starkare kopplingar dit än till Sverige är det troligt att du kommer att betala inkomstskatt i Thailand istället för i Sverige. Ur ett plånboksperspektiv kan det vara fördelaktigt, eftersom thailändska skatter generellt är lägre än de svenska. I den här artikeln berättar vi mer om vem som är skyldig att betala skatt i Thailand respektive Sverige och hur skattenivåerna ser ut.

Betala skatt i Thailand – privatpersonI vilket land ska jag betala skatt?

Innan vi går in på skattenivåerna i Thailand är den första frågan man måste ställa sig ”I vilket land ska jag betala skatt?”. Det är inte alltid alldeles enkelt att besvara den frågan och vi kommer nu att gå igenom de olika faktorer och begrepp man måste ta hänsyn till.

De två första begreppen att reda ut är obegränsat respektive begränsat skattskyldig. En person som är obegränsat skattskyldig i ett land är skyldig att i det landet betala skatt för all sin inkomst, oavsett var i världen pengarna kommer från (så kallad global inkomst). En person som är begränsat skattskyldig i ett land är bara skyldig att i det landet betala skatt för inkomster som har sitt ursprung i det landet. Exempel: Mona är obegränsat skattskyldig i Sverige. Hon jobbar i Sverige och på somrarna driver hon ett litet strandcafé i Frankrike. Hon har nyligen sålt en sommarstuga i Norge. Mona ska i Sverige betala skatt för inkomsterna från Sverige, Frankrike och Norge eftersom hon är obegränsat skattskyldig. Sara är begränsat skattskyldig i Sverige. Hon jobbar växelvis i Tyskland och Nederländerna. Hon har nyligen sålt en gammal släktgård i Sverige. Hon ska i Sverige bara betala skatt för inkomsterna från den svenska släktgården eftersom hon är begränsat skattskyldig.

Nu kanske du tänker ”Men tänk om man är skattskyldig i flera länder samtidigt, då blir det ju dubbel skatt?”. Det stämmer, i teorin. Sverige har dock ingått skatteavtal med många länder, inklusive Thailand, för att undvika så kallad dubbelbeskattning. Vi återkommer till det alldeles strax. Först ska vi gå igenom när man är begränsat respektive obegränsat skattskyldig i Thailand och Sverige.

Personer som vistas i Thailand minst 180 dagar per år (det vill säga knappt hälften av året) är obegränsat skattskyldiga i Thailand och ska alltså betala skatt för sin globala inkomst där. Personer som vistas i Thailand mindre än 180 dagar per år är begränsat skattskyldiga och ska alltså i Thailand endast betala skatt på eventuell thailändsk inkomst.

Bedömningen av obegränsad skattskyldighet i Sverige är lite mer komplicerad. Till att börja med är personer som är bosatta i Sverige eller vistas i Sverige cirka halva året att räkna som obegränsat skattskyldiga. Bara för att man flyttar till Thailand och tillbringar större delen av året där innebär det dock inte per automatik att man inte längre än obegränsat skattskyldig i Sverige, eftersom även personer som har en ”väsentlig anknytning” till Sverige är obegränsat skattskyldiga. När Skatteverket bedömer om en person har väsentlig anknytning till Sverige säger lagen att hänsyn ska tas till följande faktorer:

  • 0 – 150 000 0 %om personen är svensk medborgare
  • hur länge personen varit bosatt i Sverige
  • om personen är varaktigt bosatt på en viss utländsk ort
  • om personen vistas utomlands för studier eller av hälsoskäl
  • om personen har en bostad i Sverige som är inrättad för åretruntbruk
  • om personen har sin familj (make/maka/sambo och minderåriga barn) i Sverige
  • om personen bedriver näringsverksamhet i Sverige
  • om personen har aktier eller liknande som ger ett betydande inflytande över en näringsverksamhet i Sverige
  • om personen har någon fastighet i Sverige
  • liknande förhållanden

Vissa av omständigheterna talar för väsentlig anknytning (ex familj och fastighet i Sverige) medan andra talar mot (ex varaktigt bosatt på en viss utländsk ort) och det görs en helhetsbedömning av samtliga omständigheter. Under de första fem åren efter en flytt är utgångspunkten att det finns en väsentlig anknytning om man inte själv bevisar motsatsen (den så kallade femårsregeln).

Risken är alltså ganska stor att räknas som obegränsat skattskyldig i både Thailand och Sverige. Så kan det bli om man till exempel bor i Thailand 8 månader om året (mer än 180 dagar) men samtidigt har kvar åretruntbostad och ett litet företag i Sverige. Som tur är finns det då ett skatteavtal mellan Thailand och Sverige som gör att man ändå bara behöver betala skatt för samma inkomst i ett av länderna.

Det som enligt skatteavtalet är avgörande för i vilket land som en person som är obegränsat skattskyldig i båda länderna ska betala skatt är i vilket land personen har ”hemvist”. För att avgöra hemvisten beaktar man, i fallande ordning, i vilket land personen har en bostad, vilket land personen har starkast personliga och ekonomiska band till och i vilket land personen stadigvarande vistas. I praktiken innebär det att en väldigt stor del av de personer som flyttat till Thailand kommer att räknas som att de har hemvist i Thailand.

Enligt skatteavtalet beskattas inkomster från lön och pension, med vissa undantag, endast i hemviststaten. Det innebär alltså att en väldigt stor del av utlandssvenskarna i Thailand bara betalar skatt på sina inkomster i Thailand, och inte i Sverige. Man ska dock hålla i åtanke att det kan finnas vissa specialinkomster, som till exempelstatlig pension eller inkomster från en husförsäljning, som kan beskattas annorlunda.

Här kommer en liten sammanfattning:

  1. Vistas du mindre än 180 dagar per år i Thailand behöver du inte bekymra dig över thailändsk skatt, annat än för eventuella inkomster som kommer från något du gör i Thailand.
  2. Vistas du mer än 180 dagar per år i Thailand är sannolikheten stor att du ska betala skatt i Thailand och inte i Sverige. Lämnar du allt i Sverige bakom dig kan du nästan vara säker på att det bara blir thailändsk inkomstskatt. Har du däremot kvar bostad, fritidshus, familj eller liknande i Sverige blir det istället fråga om en helhetsbedömning av vilket land du har starkast koppling till.

Skattenivåerna i Thailand – lön och pension

Thailand tillämpar, precis som Sverige, ett progressivt skattesystem. Hur många procent skatt man ska betala beror alltså på hur hög inkomst man har. Nivåerna är desamma för både lön och pension. Nedan är en tabell med de olika skattesatserna. Inkomsterna anges i thailändska baht (THB) och avser årsinkomst.

0 – 150 000 0 %
150 001 – 300 000 5 %
300 001 – 500 000 10 %
500 001 – 750 000 15 %
750 001 – 1 000 000 20 %
1 000 001 – 2 000 000 25 %
2 000 001 – 5 000 000 30 %
5 000 001 – 35 %

Skatterna är alltså lägre än i Sverige. En inkomst på 41 000 kronor i månaden, som ger en årsinkomst på 492 000 kronor, motsvarar en årsinkomst på omkring 1 500 000 baht. Det innebär att den skattesats som i Thailand skulle vara tillämplig på ”den sista hundralappen” är 25 %. I Sverige skulle skattesatsen på den sista hundralappen vara omkring 50 – 53 % (beroende på kommunal skattesats). Det finns också möjlighet till skatteavdrag i form av grundavdrag och för en rad olika utgifter.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om betala skatt i thailand – privatperson

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.