Äga fastighet i Thailand: 4 saker att tänka på

Det kan kännas lockande att köpa sig en egen del av paradiset genom att äga ett hus eller en lägenhet i Thailand. Men även om många svenskar säger sig ha köpt fastigheter i landet så handlar det ofta om att de har kringgått lagar och regler på olika sätt. Det är nämligen bara thailändare som får äga mark i Thailand. Du som är nyfiken på att investera i en egen semesterbostad i Thailand bör därför läsa på i förväg och noga ta reda på vad som gäller. Här har vi skapat en kort guide till det allra viktigaste du måste tänka på.

Köpa fastighet i Thailand

Den thailändska lagen gäller även svenskar

Även som svensk medborgare måste du följa de thailändska lagarna som reglerar fastighetsköp- och ägande. Den säger till exempel att bara en thailändare kan äga mark, även om du som utlänning har möjlighet att äga huset som står på marken. Däremot går det att äga en lägenhet till 100 %. Det är viktigt att ha koll på de thailändska lagarna innan du köper, eftersom ett misstag i värsta fall kan leda till att du blir av med rätten att bo i ditt nyinköpta hus. Om du känner att det är jobbigt att sätta dig in i alla lagar och regler kan vi hjälpa dig med detta.

1. Utlänningar kan inte äga mark

Endast en person med thailändskt medborgarskap kan äga mark i Thailand. Men det finns ändå två olika lösningar om du vill köpa ett hus. Det första alternativet är att du kan leasa marken under en kortare eller längre period. Rätten att leasa mark är oftast på 30 år, men du kan också få rätt till två ytterligare perioder på 30 år vardera. Det innebär att ett leasingkontrakt kan ge dig möjlighet att leasa marken under totalt 90 år. Detta är en vanlig lösning som många svenskar använder sig av, som ger dem obegränsad rätt till marken som huset står på under leasingperioden.

Du som vill köpa ett hus i Thailand bör försöka få till ett leasingkontrakt på 30 år med två förlängningsperioder. Då kan du känna dig trygg att du kommer att ha tillgång till marken under resten av ditt liv. Har du riktig tur kanske de thailändska lagarna också hinner ändras under perioden så att marken blir din. Alla leasingavtal som löper på mer än tre år måste registreras, och då är du skyddad som köpare även om marken säljs vidare till någon annan.

Det andra alternativet är att du kan köpa marken via ett thailändskt företag. Som svensk kan man starta ett aktiebolag i Thailand, men även här gäller att man bara får äga 49 % av aktierna. Resterande 51 % måste ägas av thailändska medborgare. I detta fall gör man oftast ett avtal med en advokat där advokaten och de anställda står som ägare till majoriteten av bolaget. Som ägare av ett thailändskt aktiebolag behöver du ha en thailändsk revisor, och det är oftast bra att kunna visa någon typ av verksamhet i bolaget för att undvika myndighetskontroller.

Trots att du som svensk ägare bara kan inneha 49 % av aktierna i bolaget så kommer du kunna kontrollera det eftersom de thailändska ägarna måste vara minst sju stycken och alltså inte har någon egen majoritet. Väljer du en seriös advokatfirma finns det alltså ingen risk för att du förlorar rätten till marken, och du kan när som helst byta ut de övriga aktieägarna till andra thailändska medborgare.

2. Utländska medborgare kan däremot äga lägenheter

Som svensk medborgare kan du äga en lägenhet i Thailand till 100 %. Detta beror på att minst 51 % av alla lägenheter i thailändska bostadshus måste ägas av thailändska medborgare. Som lägenhetsägare äger man ju inte marken, så de problem som uppstår när man vill köpa hus slipper du alltså om du i stället investerar i en lägenhet. Du som köper en lägenhet behöver däremot tänka på att en månatlig avgift normalt tillkommer. Den består då till exempel av gemensamma kostnader för vakt, reception och pool.

3. Du kan oftast inte ta lån för att köpa bostaden

Svenskar som köper fastigheter i Thailand brukar inte ta lån i landet. Även om man som utlänning kan ta lån i en del banker på upp till 70 % av värdet så brukar räntan inte vara så fördelaktig. Det är däremot vanligt att man i stället belånar sin bostad i Sverige för att ha råd med fastigheten i Thailand.

4. Anlita en svensk advokat om du får problem

Det kan ofta kännas komplicerat att investera i en bostad utomlands, och då särskilt i Thailand vars lagar är annorlunda från de vi har i Europa. Om du har några funderingar eller stöter på problem i samband med dina fastighetsköp i Thailand är det alltid bäst att kontakta en svensk advokat som har koll på både svenska och thailändska förhållanden. Vi har erfarenhet av Thailand och kan hjälpa dig med kontakter i landet.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om äga fastighet i thailand: 4 saker att tänka på

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.